ADSL ve VDSL Arasındaki Farklar Nelerdir?

adsl-vds-arasindaki-farklar-neler

Teknolojinin gelişmesiyle internet artık hayatımızın her alanında yer alıyor. Günümüzde internet bağlantıları, fiber kablolarla ya da DSL yani Dijital Abone Hattı bağlantısı ile sağlanıyor. Fiber internet bağlantısı için yeni bir altyapı kurulması gerekiyor. Fiber altyapı ise maalesef her bölgede bulunmuyor. Ancak DSL bağlantısı mevcut telefon hattının üzerinden kullanılabiliyor. DSL bağlantısı günümüz şartları için daha makul bir seçenek. İnterneti bir DSL bağlantısı üzerinden kullanırken, iki tür arasında seçim yapabilirsiniz: VDSL ve ADSL.

Çoğu kullanıcı ADSL bağlantı türüne aşinadır, ancak VDSL bağlantısı nispeten yeni bir teknolojidir ve iyi bilinmemektedir. Temelde ikisi de klasik DSL bağlantılarıdır ancak aralarında altyapı ve merkeze uzaklık gibi farklılıklar vardır. Peki ADSL ve VDSL arasındaki fark nedir?

ads-vdsl-arasindaki-farklar

Modem Nedir?

Modemler, temel çalışma prensibi olarak internete bağlanmak isteyen cihazlardan aldıkları verileri sinyallere dönüştürerek internet ağında dolaşabilmelerini sağlar. Daha sonra internetten alınan sinyali veriye çevirir ve cihazı internete bağlı tutar. Yani bir tür dönüştürücü görevi görür. Modemlerin kalitesi, dönüştürme işini hızla tamamlama yetenekleriyle de ölçülür. İlk ortaya çıktığında bu dönüşüm telefon hattı üzerinden yapılıyordu. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte fiziksel bir telefon bağlantısına ihtiyaç duymuyoruz.

Modem Çeşitleri Nelerdir?

Modemlerin temelde iki farklı yapısı vardır. Sadece bilgisayarın dahili modemine ve diğer cihazlara bağlanabilen harici modemlere bağlanabilir. Günümüzde birçok cihazdan aynı anda internete bağlandığımız için dahili modem kullanımı azalmaktadır. Modem çeşitleri ADSL ve VDSL olarak adlandırılır.

adsl-vdsl-farki

ADSL Nedir?

ADSL, altyapısında veri iletimini sağlamak için bakır kablolar kullanan bir internet hizmeti olan Asimetrik Sayısal Abone Hattı’nın kısaltmasıdır. ADSL’in verimliliği, genellikle telefon hatlarının çalışabileceği bakır kablolarla veri iletimi prensibine dayanmaktadır. Ana şalterden kısa bir mesafede ve maksimum mesafede kullanıldığında verim 4 kilometre artacaktır. ADSL internet hizmeti, 16 Mbps’ye kadar bant genişliği sağlar. ADSL internet kullanıcıları tarafından kullanılan telefon hattının bir ucu, telefon hizmetleri sağlayan bir telekomünikasyon anahtarına bağlıdır. Kullanıcıların ADSL hizmeti alabilmesi için öncelikle hattın bağlı olduğu telekomünikasyon santraline uygun ekipmanların kurulması gerekmektedir. Uygun ekipman kurulu ise telekomünikasyon santralinin telefon hattının ucu bu ekipmanlara bağlanacaktır. ADSL adındaki asimetri kelimesi, upload ve download hızlarının eşitsizliğinden gelmektedir.

VDSL Nedir?

VDSL (Çok Yüksek Hızlı Dijital Abone Hattı), bir tür ultra yüksek hızlı dijital abone hattıdır. İnternet kullanıcıları için anahtardan uzak olmayan bakır kablolar aracılığıyla yüksek bant genişliği sağlayan hızlı bir internet hizmetidir. Hem VDSL hem de ADSL hizmetleri bakır kablolar üzerinden sağlanır, ancak VDSL hizmetleri teorik olarak 100 Mbps’ye kadar bant genişliği sağlayabilir. Anahtarın yanında oturan bir abone iseniz VDSL hizmetinden yararlanabilirsiniz. Günümüz teknolojisinde fiber optik kablo ile anahtara iletilebilir. Bu nedenle geçişten sonra alacağınız maksimum hız mesafeye göre değişiklik göstermektedir.

adsl-vdsl-farklari

Kullanıcıları şaşırtan bir diğer durum ise ADSL hizmetinden VDSL hizmetine geçiş sırasında telefon numarası ve hizmet numarasının değişip değişmeyeceğidir. Bu durumun açıklığa kavuşturulması gerekiyorsa, ADSL hizmetinden VDSL hizmetine geçiş sırasında telefon numarası, hizmet numarası ve kullanıcı adı değişmeyecektir.

ADSL ile VDSL Arasındaki Fark Nedir?

  • ADSL ve VDSL hizmetlerinde internet, bakır kablolar aracılığıyla kullanıcılara sunulmaktadır. ADLS ve VDSL modem farklarına gelince aradaki fark, internetin switch’e ulaşmasıyla başlar.
  • VDSL hizmetinin daha hızlı internet sağlamasının nedeni, internetin switch’e fiber optik kablolar taşımasıdır. Fiber optik kablolar sayesinde santrale internet erişim hızında herhangi bir kayıp olmaz. Ancak bu, VDSL modem kullanıcılarının interneti hız düşürmeden kullanabilecekleri anlamına gelmemektedir.
  • Elektrik santralinden eve giden internet kabloları bakır kablolardan yapılmıştır. Bu nedenle eviniz santralden ne kadar uzaksa internet hızınız o kadar düşük olacaktır.
  • İnternetteki hız kaybı, ADSL switch’e bakır kablolar ile girdiği ve switch’ten eve dağıtım bakır kablolar üzerinden yapıldığı için VDSL servislerine göre çok daha fazladır. Bu nedenle VDSL modem kullanan kullanıcılarla karşılaştırıldığında, ADSL modem kullanan kullanıcılar daha yavaş internet servis hızları almaktadır.
  • ADSL ve VDSL modemler, sağlanan internet hizmetine göre farklılık gösterir. Bulunduğunuz bölgede fiber optik altyapı yoksa ADSL modem kullanmanız gerekir. Yani hangi modemi kullanacağınız internet altyapınıza bağlıdır. Bazı modem modelleri ADSL ve VDSL ile uyumludur. Bölgenizdeki mevcut altyapıyı İnternet sağlayıcısının web sitesinden kolayca bulabilirsiniz.
  • VDSL modem ile görüntülü görüşme yapan bir uygulamadan veya herhangi bir gecikme olmadan sorunsuz yayın ve izlenebilen bir video içerik platformundan yararlanabilirsiniz. ADSL modeminiz varken anahtardan uzaktaysanız bazen internet hızındaki dalgalanmalardan dolayı sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
adsl-vdsl-arasindaki-farklar

Kimler VDSL Kullanabilir?

Anlattığımız üzere VDSL bağlantıları için altyapıya ve switch’lere olan mesafe son derece önemlidir. Güçlü bir VDSL bağlantısı için switch ile modem arasındaki maksimum mesafe 300 metre olmalıdır. Ayrıca sağlam bir altyapınız varsa, güçlü bir bağlantı elde edebilirsiniz. VDSL bağlantısını biraz kaçıranlardansanız, 2 kilometre mesafede kullanabileceğiniz ADSL bağlantısından daha hızlı olan ADSL 2 gibi bir bağlantı da kullanabilirsiniz. Lütfen hem VDSL hem de ADSL 2 bağlantılarını kullanırken daha yüksek bir ücret ödemeniz gerektiğini unutmayın.

Bu makalemizde VDSL nedir, ADSL ile farkı nedir gibi soruları yanıtlayıp VDSL bağlantıları için altyapı gereksinimlerini anlattık. İnternet servis sağlayıcınız ile görüşerek internet altyapınızı kontrol edebilir ve size en uygun bağlantı türünü bu şekilde bulabilirsiniz.