Android Telefonlarda Chrome Eklenti Nasıl Kullanılır?

Google Chrome’un masaüstü sürümü, eklentiler ile birlikte kullanıcılara daha iyi bir webde gezinme deneyimi sunar. Fakat Android kullanıcıları, masaüstü için sunulan bu hizmetten mahrum durumdalar. Bunun nedeni ise Google’ın, Android tarayıcı sürümüne Chrome eklentileri sunmasının bir yolu olmamasıdır. Peki bu durumun bir çözümü var mı? Tabii ki var. Google Play Store’dan indireceğiniz Kiwi uygulaması ile Chrome eklentilerinin çoğunu kullanabileceksiniz. Şimdi Android telefonlarda Chrome eklentileri nasıl kullanılır, bu sorunun cevabını açıklıyoruz.

Android Telefonlarda Chrome Eklenti Kullanma Yolları

Kiwi ile Android Telefonlarda Chrome Eklenti Kullanma

Kiwi, Chrome eklentilerinin Android telefonlarda kullanılmasını sağlayan bir mobil tarayıcı uygulamasıdır. Aşağıdaki talimatları uygulayarak, Kiwi üzerinden Chrome eklentilerini kullanabilirsiniz:

  • Google Play Store’a giderek Kiwi uygulamasını indirin.
  • Tarayıcıyı başlatın. Ardından sağ üst köşedeki üç noktaya dokunun, sonrasında Uzantılar’ı seçin.
  • Sağ üst köşeden Geliştirici Modunu etkinleştirin.
  • Chrome Web Mağazası’na erişmek için URL’yi yazdığınız kısımda şuradaki bağlantıyı açın.
  • Eklemek istediğiniz uzantının ismini yazın, bulduktan sonra yanında yükle ibaresi bulunacak. Bu kısma dokunun.
  • Uzantınızı bulduktan sonra Chrome’a ​​Ekle’yi seçin. Bundan emin olup olmadığınız sorulacak, OK diyerek uzantıyı tarayıcınıza yükleyin.

Tarayıcıdaki uzantıları yönetmek için sağ üst kısımdaki üç noktaya dokunun. Buradan eklentileri güncelleyebilir ya da istemediklerinizi kaldırabilirsiniz. Yalnız şunu belirtmekte fayda var, her eklenti akıllı telefonunuz için optimize edilmemiş olabilir. Bu sebeple aşağıda sunduğumuz Chrome eklentilerden bazıları çalışmayabilir. Dolayısıyla eklentinin çalışıp çalışmadığını ancak eklentiyi yüklemeye çalışarak öğrenebilirsiniz.

Yandex ile Android Telefonlarda Chrome Eklenti Kullanma

Bu konuda tercih edebileceğiniz en popüler seçeneklerden birisi de Yandex. Google Play Store’da mevcut olan bu tarayıcı, Chrome web mağazası için tam destek sunmaktadır. Chrome eklentiyi mobil olarak kullanmak istiyorsanız, bu tarayıcıdan faydalanabilirsiniz.

Çoğu kullanıcı uygulamanın büyük bir kısmının Rusça olması nedeniyle Yandex’den şikayetçi olsa da bu durum Türkçe için geçeli değildir. Yani şuradaki bağlantıdan Android telefonunuza yükleyeceğiniz Yandex uygulaması, tam Türkçe uyumlu olacak şekilde geliştirilmiştir.

Yandex ile Chrome eklentileri mobil olarak kullanmak için sırasıyla şu adımları izlemelisiniz:

  • Android telefonunuza yüklediğiniz Yandex tarayıcı uygulamasını çalıştırın.
  • Şimdi üst kısımdaki adres çubuğu kısmına dokunup chrome.google.com/webstore yazın.
  • Web mağazası açıldıktan sonra arama çubuğuna dokunup eklemek istediğiniz uzantının adını yazın.
  • Ardından sağ üst köşede bulunan Chrome’a ​​Ekle seçeneğine dokunun.
  • Uzantı Ekle seçeneğine dokunup ekleme işlemi için ekranda beliren talimatları yerine getirin.

Bu adımlarla birlikte Android telefonunuzda Chrome eklentilerini kullanmaya başlayabilirsiniz. Yüklediğiniz tüm eklentileri görüntülemek için arama çubuğuna browser://extensions yazmanız yeterli olacaktır.

Firefox Eklentileri Android Telefonlara Yükleme

Chrome’dan bağımsız olarak Android için Firefox eklentilerini de kullanabilirsiniz. Bunun için izlemeniz gereken adımlar sırasıyla şunlar:

  • Android telefonunuzda Firefox tarayıcısını açın.
  • Ekranın sağ üst köşesindeki menü simgesine (üç yatay çizgi) dokunun.
  • Şimdi “Eklentiler” üzerine dokunun.
  • Ardından “Tüm Firefox Eklentilerine Gözat” seçeneğine dokunun.
  • Buradan bir eklentinin adını arama çubuğuna yazarak arayabilir veya öne çıkan eklentilere göz atabilirsiniz.
  • Kurmak istediğiniz eklentiye ve ardından “Firefox’a Ekle“ye dokunun.
  • Son olarak uzantı indirilerek cihazınıza kurulmuş olacaktır. Kurulduktan sonra, ekranda bir onay mesajı göreceksiniz.

Android için tüm Firefox eklentilerinin mevcut olmadığını unutmayın. Ek olarak bazı eklentiler mobil cihazlarda masaüstlerinde olduğu kadar iyi çalışmayabilir. Ayrıca çok fazla eklenti yüklemek, cihazınızın performansını ve pil ömrünü etkileyebilir. Dolayısıyla eklediğiniz eklentileri akıllıca kullanmalısınız.

Android Telefonlar İçin Chrome Eklentiler

Google Çeviri

Google Çeviri Chrome eklentisi, neredeyse hepimizin kullandığı Google Çeviri hizmetini daha kullanışlı bir hale getirmeye yardımcı oluyor. Bu eklenti sayesinde seçilen sitedeki yazılar otomatik olarak istediğiniz dile çevriliyor. Seçtiğiniz yazıyı direkt o dilde görebiliyorsunuz. Google Çeviri Chrome eklentisi, Windows, Linux ve Mac işletim sistemli bilgisayarlarda da kullanılabiliyor. İngilizcesi yetersiz olanların hayatını kolaylaştıran Google Çeviri eklentisini şuradan yükleyebilirsiniz.

Hover Zoom+

Hover Zoom+, özellikle editörlük gibi meslekler için oldukça kullanışlı bir eklenti. Hover Zoom+ eklentisi sayesinde resimlerin boyutunu fare imlecini üzerine getirdiğiniz anda görebilirsiniz. Bu sebeple herhangi bir pencere açmanıza gerek kalmıyor. Ayrıca fare imlecini resmin üzerine getirip büyüttüğünüzde kolay bir şekilde indirebiliyorsunuz. Tek yapmanız gereken klavyeden ‘S’ tuşuna basmak. Bu eklentiyi telefonunuz desteklemiyor olabilir, yine de bir denemenizi tavsiye ederiz. Eklentiyi şuradan cihazınıza yükleyebilirsiniz.

Session Buddy

Session Buddy eklentisi, sürekli aynı internet siteleri üzerinden çalışanlar için oldukça kullanışlı bir özellik. Bu özellik sayesinde sürekli kullandığınız internet sitelerini dosya haline getirebilirsiniz. Bu sayede yeniden o sitelere girmek yerine direkt dosyaya tıklayarak hepsini aynı anda açabilirsiniz. Bir milyondan fazla kişinin kullandığı eklentiyi şuradan cihazınıza yükleyebilirsiniz.

OneNote Web Clipper

OneNote Web Clipper eklentisi, Microsoft şirketinin yayınladığı bir not alma özelliğidir. OneNote Web Clipper eklentisi sayesinde internet sitesinde bulduğunuz ve gerekli gördüğünüz yazıları direkt olarak düzenleyebilir veya not alabilirsiniz. Kendi bulutunuza kaydettiğiniz bu notlara istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz. Ayrıca eklenti sadece yazıları değil fotoğrafları ve PDF dosyalarını da not alabiliyor. Eklentiyi şuradan yükleyebilirsiniz.

Colorblind – Dalton

Colorblind – Dalton Chrome eklentisi, renk körleri için düzenlenmiş oldukça kullanışlı bir özellik sunar. Renk körlerinin yaşadığı sorunlara çözüm olarak girdikleri site ve görsellerdeki renkleri onların görebileceği şekilde düzenler. Eklenti sayesinde Tritanopia (mavi renk körlüğü), Deuteranopia (yeşil renk körlüğü) ve Protanopia (kırmızı renk körlüğü) hastalığı bulunan insanlar için siteler özel olarak optimize edilir ve bu şekilde kullanılır. Eklentiyi cihazınıza şuradaki bağlantıdan yükleyebilirsiniz.

Web of Trust

Web of Trust Chrome eklentisi, Google Chrome ilk kurulduğu zamanlardan beri var olan ve oldukça kullanışlı olan bir eklenti. Web of Trust eklentisi sayesinde, Google Chrome tarayıcısıyla girdiğiniz siteler ya da yaptığınız aramalardan sonra kullanıcı oylamalarına göre sitelerin güvenilir olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bu sayede kötü amaçlı yazılımlar barındıran sitelerden uzak durabiliyorsunuz. Bu eklenti hem bilgisayarınızı hem de telefonunuzu korumanıza yardımcı oluyor. Bu eklentiyi şuradaki bağlantıdan cihazınıza yükleyebilirsiniz.

Dark Reader

Karanlık mod sürümü olmayan web siteleri için Dark Reader’ı kullanmak, artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Bir web sayfasındaki açık renkli ögeleri kolayca erişilebilen koyu renkli sürümlere dönüştüren bu Chrome eklentisi, gece kullanımı için harikadır. Bu eklentiye şuradan ulaşabilirsiniz.