Bildiğiniz üzere piyasada Adobe Animate gibi animasyon yapabileceğiniz fakat ücretli yazılımlar mevcut. Adobe, mevzu video ve fotoğraf düzenleme, oluşturma gibi durumlar olunca dünya genelinde büyük saygı görür. Fakat herkesin bu tür bir yazılıma ücret ödeyecek durumu olmayabilir. Zira bazıları gerçekten de büyük fiyatlara sahipler.
Gün geçtikçe isim yapmış tüm ücretli yazılımların ücretsiz versiyonları geliştirilir. Aynı durum animasyon yapma programları için de geçerli. Piyasada o kadar çok ücretsiz fakat etkili animasyon yapma programı var ki, içlerinden seçim yapmakta gerçekten epeyce zorlanacaksınız. Sizi bu anlamda zora sokmak istemezdik fakat en güzel zora girmeler böyle konularda olsun:)
Animasyon Yapma Programı Nedir?
Animasyon yapma programı, kullanıcıların hareketli görüntüler veya grafikler oluşturmasına, düzenlemesine ve değiştirmesine olanak tanıyan bir bilgisayar programıdır. Bu program aracılığıyla geliştiriciler fikirlerini hayata geçirmelerine yardımcı olacak çizim araçlarına, zaman çizelgesine ve ana kare tabanlı animasyon, özel efektler ve 3D modelleme yetenekleri gibi çeşitli özelliklere sahip olurlar.
Animasyon Yapma Programı Kullanmanın Faydaları
Bir animasyon yapma programının kullanıcılara sağladığı pek çok avantaj bulunuyor. Bunlardan en önemlilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Yaratıcılık: Animasyon programları, kullanıcıların animasyonlu grafikler ve videolar aracılığıyla fikirlerini hayata geçirerek yaratıcılıklarını ifade etmelerine olanak tanır.
- Zaman kazandırma: Kullanıcılar, geleneksel animasyon tekniklerinin aksine, animasyon programı ile daha kısa sürede karmaşık animasyonlar oluşturabilirler.
- Esneklik: Animasyon programı, kullanıcıların istenen sonucu elde edene kadar kolayca değişiklik yapmasına, zamanlamayı ayarlamasına ve ayrıntılarda ince ayar yapmasına olanak tanıyan yüksek derecede esneklik sağlar.
- Ekiple birlikte çalışma: Birçok animasyon yapma programı, ekip üyeleri arasında gerçek zamanlı işbirliğine izin vererek üretim sürecini ve uzakta bulunan ekip üyeleriyle çalışmayı kolaylaştırır.
- Profesyonel çıktı: Bir dizi özel efekt, gelişmiş düzenleme araçları ve 3D modelleme yetenekleriyle bir animasyon yapma programı, eğlence endüstrisinde, reklamcılıkta ve eğitim kurumlarında yaygın olarak kullanılan son derece profesyonel görünümlü çıktılar oluşturabilir.
Animasyon Yapma Programı Kullanımıyla İlgili Bazı Püf Noktaları
Bir animasyon yapma programı kullanmak için bazı püf noktalarına hakim olmak, süreci sizin için daha kolay getirecektir. Bu püf noktalarından bazıları şunlardır:
- Çalışmaya başlamadan önce animasyonunuzu planlayın ve görsel taslak haline getirin. Bu da fikirlerinizi düzenlemenize ve kafanızda tasarladığınız çalışmayı görselleştirmenize yardımcı olacaktır.
- Animasyonunuzda pürüzsüz, gerçekçi hareketler oluşturmak için ana kareleri kullanın. Anahtar kareler, bir eylemin başlangıç ve bitiş noktalarını belirlemenize yardımcı olur.
- Tutarlı bir klasör yapısı kullanarak dosyalarınızı düzenli tutun. Bu, animasyon çalışmanızla ilgili belirli ögeleri bulmanızı ve değiştirmenizi kolaylaştıracaktır.
- Animasyon ögelerinizi düzenlemek için katmanları kullanın. Bu işlem, çalışmanızı etkilemeden animasyonunuzun tek tek bileşenlerini kolayca düzenlemenize olanak tanır.
- Üzerinde çalıştığınız animasyon çalışmanızı sık sık kontrol edin. Bunu yaptığınız takdirde belirli bir öge üzerinde çok fazla zaman harcamadan önce hatalarınızı görebilir ve ayarlamalar yapabilirsiniz.
- Çalışmanızı düzenli olarak kaydedin, ayrıca dosyalarınızı yedekleyin. Animasyon projeleri belirli bir zamanınızı alabileceği i≥in teknik bir sorun nedeniyle ilerlemenizi kaybetmek can sıkıcı olabilir.
- Zamanlama, beklenti ve esnetme gibi animasyon ilkelerini benimseyin. Bu ilkeler, daha inandırıcı ve ilgi çekici bir animasyon oluşturmaya yardımcı olur.
- Animasyonunuzu basit ve ana odağınızı kaybetmeyecek şekilde sürdürün. Çok fazla öge çalışmanızı görenler için zorlayıcı olabilir. Dolayısıyla temel ögelere öncelik vererek net bir anlatım oluşturmak önemlidir.
- Animasyonunuzun düzgün çalıştığından, çeşitli ekran boyutları ve çözünürlükleri için optimize edildiğinden emin olmak için çalışmanızı farklı cihazlarda ve platformlarda test edin.
Aşağıda Windows, Mac, Linux ve mobil platformlarda kullanabileceğiniz, en iyi ve ücretsiz animasyon yapma programı örneklerini göreceksiniz. Hazırsanız başlayalım.
En İyi Animasyon Yapma Programları
Synfig Studio
- Platform: Windows, Mac, Linux
Açık kaynaklı 2D animasyon yazılımı olan Synfig Studio, ücretsiz olarak kullanabileceğiniz en iyi animasyon programları arasındadır. Herhangi bir vektör şeklini diğerine dönüştürmenizi sağlayan Synfig, vektör çizimleriniz üzerinde tam kontrol sağlar. Siz sadece anahtar konumları ayarlayın, Synfig aradaki kareleri otomatik olarak hesaplayacaktır.
Yazılım, her türlü karmaşıklıkta resim ve animasyon oluşturabilmeniz adına 50’den fazla katman sağlar. Geometrik, gradyan, filtre, bozulma, dönüşüm, fraktal gibi pek çok katmandan faydalanabilirsiniz. Tam özellikli eklem aracı ile bitmap görüntüleri kullanarak kesme animasyonu oluşturabilir, vektör çizimlerinizi kontrol edebilirsiniz. Yazılım ayrıca çeşitli katmanların parametrelerini doğrudan veya matematiksel ifadeler aracılığıyla bağlayabilmenizi sağlar.
Dilerseniz animasyon yapma programını şuradaki resmi web sitesi üzerinden indirebilirsiniz. Sürekli olarak güncellenip hata ayıklamalarının yapıldığı GitHub kaynağına ise şuradan ulaşabilirsiniz.
Blender
- Platform: Windows, Mac, Linux
Blender, yirmi yılı aşkın süredir var olan en popüler açık kaynaklı 3D oluşturma araçları arasındadır. Akıllı telefonlar için mevcut olmasa da Windows, Mac ve Linux için platformlar arası uyumluluğu bulunuyor.
Blender’ı öğrenmeye devam ettikçe profesyonel hissettirecek ve görünecek yüksek kaliteli 3D animasyonlar oluşturduğunuzu fark edeceksiniz. Eğer animasyon ve 3D geliştirme konusunda ciddiyseniz, Blender bu yolda tek durak noktanız olabilir.
Eğer PC’niz aşağıdaki minimum sistem gereksinimlerini de karşılıyorsa, vakit kaybetmeden Blender’la tanışın deriz:
- SSE2 destekli 64-bit dört çekirdekli CPU
- 8 GB RAM
- Full HD ekran
- OpenGL 4.3 destekli grafik kartı
- 2 GB RAM
Blender’ı cihazınıza yüklemek için şuradaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.
Crello
Platformlar: Windows, Mac
Crello, animasyon dahil olmak üzere pek çok özellik sunan bir grafik tasarım aracıdır. Crello’nun animasyon özelliği ile sosyal medya, web siteleri, sunumlar ve daha fazlası için animasyonlu tasarımlar oluşturabilirsiniz. Crello’nun animasyon aracının temel özelliklerinden bazıları şunlardır:
- Animasyonlu şablonlar: Crello, ihtiyaçlarınıza göre özelleştirebileceğiniz bir dizi animasyonlu şablon sunar. Bu şablonlar, sosyal medya için animasyonlu gönderiler, animasyonlu reklamlar ve animasyonlu sunumlar içerir.
- Özel animasyonlar: Crello’nun animasyon aracını kullanarak da özel animasyonlar oluşturabilirsiniz. Fade-in, fade-out, slide ve zoom gibi çeşitli animasyon efektleri arasından seçim yapabilirsiniz.
- Kullanımı kolay arayüz: Crello’nun arayüzü kullanıcı dostu ve sezgiseldir. Bu da animasyon deneyiminiz olmasa bile animasyonlu tasarımlar oluşturmanızı kolaylaştırır.
- Özelleştirilebilir tasarım ögeleri: Crello, yazı tipleri, renkler, resimler ve illüstrasyonlar gibi bir dizi özelleştirilebilir tasarım ögesi sunar. İlgi çekici animasyonlu tasarımlar oluşturmak için bu ögeleri kullanabilirsiniz.
- Dışa aktarma seçenekleri: Animasyonlu tasarımlarınızı GIF, MP4 ve PNG gibi çeşitli biçimlerde dışa aktarabilirsiniz. Bu da tasarımlarınızı sosyal medyada, web sitelerinde ve diğer platformlarda paylaşmanızı kolaylaştırır.
Genel olarak Crello’nun animasyon aracı, karmaşık animasyon programlarına ihtiyaç duymadan basit ve ilgi çekici animasyonlu tasarımlar oluşturmak için en iyi seçeneklerden birisidir. Crello’nun web sayfasına şuradan ulaşabilirsiniz.
CelAction2D
- Platformlar: Windows
CelAction 2D, kullanıcılar için geliştirilen güçlü bir animasyon aracıdır. Studio, Professional, Animator ve Educational olmak üzere dört farklı sürümü bulunan bu program, herkesin ihtiyacına uygun bir animasyon yazılımı seçeneği sunmaktadır. Diğer yazılımlarla da uyumlu çalışan CelAction 2D, çalışmaların esnasında en iyi araçları seçmenize yardımcı olur.
CelAction2D’de 3D CGI modellerini içe aktarabilir ve bunları tamamen üç boyutlu bir alanda istediğiniz şekilde konumlandırabilirsiniz.
Programın bazı öne çıkan özellikleri şunlardır:
- Dockable araç paneli sayesinde birden çok monitörde çalışarak verimliliği artırabilirsiniz.
- Minimum çaba ve zamanla animasyonunuzu görsel olarak zenginleştirmek için 60’tan fazla özel efekte sahip olursunuz. Ayrıca özel efektler oluşturabilir ve bunları kütüphanenize kaydederek yeniden kullanabilirsiniz.
- Gelişmiş Ters Kinematik Aracı, karakterlerinizi ve modellerinizi rahatça pozlamada size yardımcı olur.
- Illustrator, Adobe Photoshop, GIMP gibi diğer yazılımlardan çizim varlıklarını içe aktarabilirsiniz.
- 2D animasyonlar NTSC, PAL ve HDTV formatlarında ve istediğiniz çözünürlükte render alınabilir.
Programın özel bir demo sürümü bulunmaktadır. Bu demo sürümüne buradan, programın ücretli sürümüne ise buradan ulaşabilirsiniz.
Pencil2D Animation
- Platformlar: Windows, Mac, Linux
Tamamen açık kaynaklı olan ve ticari olarak da kullanabileceğiniz ücretsiz bir animasyon yapma programıdır. Komutları ve arayüzü kolay olduğu için yeni başlayanlar, Pencil2D Animation’a çekinmeden başlayabilirler.
Yazılım, aralarında kolay geçiş sağlayan bitmap ve vektör iş akışlarına sahiptir. Grafik tasarımcıları, özel renkler eklemek, görüntüleri bulanıklaştırmak veya tuval boyutunu değiştirmek için yeniden boyutlandırma, doldurma, bulanıklaştırma veya silme gibi çeşitli entegre düzenleme araçlarını kullanabilirler. Ek olarak veri içe/dışa aktarma, görev yönetimi, veri görselleştirme ve daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli başka özelliklere de sahiptir.
Pencil2D ile animasyonlu karikatürler oluşturabilir ve birden fazla çizimi görüntüleyebilirsiniz. Kullanıcılar, videoları düzenleme ve araç panelinin boyutunu gereksinimlere göre ayarlama gibi özelliklere de sahip olurlar.
Tüm işletim sistemleri için uygun olan Pencil2D Animation’ı indirmek için şuradaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.
Verge3D
- Platform: Windows, Mac, Linux
Verge3D, kullanıcılarının web tabanlı animasyonlar oluşturmasını sağlayan güçlü bir araçtır. Bu yazılım ile etkileşimli animasyonlar, farklı türlerde sunumlar, reklamlar ve tarayıcı tabanlı oyunlar oluşturabilirsiniz.
Verge3D’nin ana özellikleri arasında birinci sınıf foto-gerçekçi grafikler ve kodsuz geliştirme için görsel bir programlama düzenleyicisi yer almaktadır. Blender kullanıcılarının bir diğer favori programları arasındadır. Hatta çoğu, Verge3D ile tanıştıktan sonra zamanının büyük kısmını bu programa ayırmaya başlamış durumda.
Siz de programı deneyimlemek isterseniz, şuradaki bağlantıdan bilgisayarınıza yükleyebilirsiniz.
Wick Editor
- Platform: Windows, Mac, Linux
Wick Editor, kolayca dijital illüstrasyon, animasyon ve programlama birleştirmek için tasarlanmış, açık kaynaklı, web tabanlı ve ücretsiz bir araçtır.
Animasyon yapma programı, web tabanlı olması gerekçesiyle kullanıcılarına kolaylık sağlar. Tarayıcı üzerinden her nerede olursanız olun, yanınızda devasa sistemler taşımanıza gerek kalmaz.
Çok ciddi işler için değil de küçük çaplı oyunlar ve animasyonlar oluşturmak için kullanabilirsiniz. Zaten programı kullananlar da genelde bu amaçla kullanıyorlar.
Yazılımın resmi web sitesine şuradan ulaşabilirsiniz. Siteye göz attığınızda, yazılımın kullanılarak yapılmış örnek çalışmalar da göreceksiniz. Ayrıca forum üzerinden programı kullanan diğer kullanıcılarla da iletişime geçebilir, ufkunuzu genişletecek bilgiler edinebilirsiniz.
OpenToonz
- Platform: Windows, Linux, Mac
Yeni başlayanlar için 2D animasyonlar ve eskizler oluşturulmasına yardımcı olabilecek en iyi 2D animasyon yazılımlarındandır. Studio Ghibli ve Rough Draft Studios gibi bazı popüler animasyon stüdyoları tarafından kullanılan OpenToonz, açık kaynak kodludur. OpenToonz ayrıca tasarımcıların animasyonları değiştirmesine (renk, bozulma ve daha fazlasını) izin veren SDK gibi farklı efektler uygulayabileceği birçok farklı eklenti de sağlar.
Opentoonz’un arayüzü oldukça anlaşılır ve basittir. Animasyon yazılımı geliştiricileri, kullanıcıların programda ustalaşmalarını sağlayacak birçok kılavuz da oluşturmuşlar. 100’den fazla efekt mevcut olduğu yazılımda, animasyonunuzu video çekimleriyle otomatik olarak senkronize edebilirsiniz.
Windows, Linux ve macOS için platformlarında ücretsiz kullanılabilen OpenToonz’u buradan indirebilirsiniz.
KeyShot
- Platform: Windows, macOS
KeyShot, kullanıcıların fotoğraf gerçekçiliği ve bilimsel doğrulukta animasyonlar oluşturmalarına yardımcı olan kolay kullanımlı, gelişmiş ve basitleştirilmiş bir animasyon yazılımıdır. Bu araç, ek bir grafik kartı olmaksızın yüksek kaliteli 2D ve 3D animasyonların oluşturulabilmesiyle tanınmaktadır.
Bunların dışında program, interaktif etiketleme, doku haritalama, fiziksel aydınlatma ve daha fazlasını içeren 30+ 3D animasyon render türünü destekler.
Programın özelliklerinden bahsedecek olursak:
- 750’den fazla şablon, animasyonlarınızı farklı tarzda oluşturmanıza yardımcı olur.
- Gerçek zamanlı 3D görüntü işleme iş akışı.
- 30’dan fazla 3D dosya formatı desteği.
- HDRI aydınlatma ile sahnenizi istediğiniz gibi ayarlayabilir ve aydınlatabilirsiniz.
- Mobil ve web için dokunmatik etkinleştirilmiş etkileşimli görseller oluşturun.
- Görüntü animasyonları, etkileşimli web içeriği ve mobil içerikler yaratın.
Ücretli bir program olan KeyShot’a buradaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Enve
- Platform: Linux, Windows
Enve, vektör ve raster animasyonlar oluşturmanıza olanak tanıyan çapraz platform bir uygulamadır. Animasyonunuzu oluşturmak için ses ve video dosyalarınızı kullanmanıza imkan tanır.
Vektör görüntülerinden 2D ve 3D animasyona kadar her şeye sahip olacağınız Enve’nin bazı temel özellikleri şöyle:
- Zaman çizelgesi tabanlı animasyon.
- Eğri, elips, dikdörtgen, metin, fırça gibi nesneleri destekler.
- Proje başına çoklu sahne özelliği.
- Görüntüleri, sesleri ve videoları içe aktarmaya izin verir.
- Yapılandırılabilir önizleme çözünürlüğü imkanı sağlar.
Linux ve Windows işletim sistemini destekleyen açık kaynak kodlu Enve’yi şuradaki bağlantıdan indirebilirsiniz.
Animation Desk
- Platform: Android, iOS, Windows
Animation Desk, yeni başlayanların kolayca alışacağı, ileri düzey kullanıcıların ise yüksek işlevsellik ve birçok aracın keyfini çıkaracağı kareden kareye tabanlı bir animasyon uygulamasıdır. Yazılım, kullanıcıların eskizlerden uzun karikatürlere kadar her şeyi yapmasını sağlayacak birçok özelliğe sahiptir.
Photoshop katmanları, PDF sayfaları ve hatta GIF gibi çok sayıda içe ve dışa aktarma seçeneği mevcuttur. Windows, Mac ve Android’de herhangi bir sorun yaşamadan çalışan yazılım, iPad’de bir Apple Pencil veya uyumlu herhangi bir kalemle birlikte rahatlıkla kullanılabilir.
Mobil uygulamalarının bulunması, Animation Desk’i biraz daha cazip kılıyor. Çünkü bir PC’ye gereksinim duymadan mobil uygulama üzerinden de animasyonlar oluşturabileceksiniz. Programı cihazlarınıza yüklemek için şuradaki resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Tahoma2D
- Platform: Mac, Windows, Linux
Tahoma2D, 2D ve stop motion animasyonlar için oldukça güçlü bir programdır. Bir ortaokul öğretmeni olan Jeremy Bullock tarafından geliştirilmiştir.
Vektör ve raster grafik desteğine sahip güçlü bir çizim motoru bulunan program, Canon DSLR fotoğraf makineleri ve web kameraları destekliyor. Animasyonunuzu daha güçlü hale getirmek için kullanabileceğiniz birçok efekt mevcut.
MP4 ve GIF gibi çeşitli biçimleri desteklemek için esnek dışa aktarma özelliklerine sahip Tahoma2D’yi bilgisayarınıza indirmek için şuradaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.
MotionBook – Draw & Animate
- Platform: iOS
Animasyon yapmaya merak salmış çaylak kullanıcıların iPad ve iPhone üzerinden kullanabilecekleri bir uygulamadır. Karikatür tarzı flipbook animasyonlar yapmak için en iyi seçeneklerden bir tanesidir.
Mobil uygulama olmasına rağmen birçok özelliğe sahiptir. Kurşun kalem, boya fırçası, sert ve yumuşak silgiler içerek doğal bir kalem ve silgi araç seti bulunuyor. Önceden tanımlanmış renk paletini kullanabilir veya kendi paletinizi özelleştirebilirsiniz.
Gelişmiş düzenleme araçları ile çizim ayrıntılarını hızlı bir şekilde değiştirebilir, çizimleri kopyalayıp başka bir sayfaya yapıştırabilirsiniz. Hatta dilerseniz animasyonunuzu videoya (mp4) veya GIF’e çevirerek arkadaşlarınızla da paylaşabilirsiniz.
iOS kullanıcılarının başladıktan sonra keyifle kullanmaya devam etmesi muhtemel bu animasyon yapma uygulamasını şuradan indirebilirsiniz.
Pivot Stickfigure Animator
- Platform: Windows
Yalnızca çöp adamları kullanarak animasyon yapma fikrine ne dersiniz? Pivot Stickfigure Animator, çöp adamlarla animasyon yapmanızı sağlayan bir programdır. Add sprite özelliği sayesinde animasyonunuza çöp adamdan farklı olarak BMP formatlı resimler de ekleyebilirsiniz.
Animasyonda figürleri hareket ettirebilmeniz için kırmızı ve turuncu noktalar bulunuyor. Kırmızı noktalar figürün belirli bölümlerini, turuncu olanlar ise bütün figürü hareket ettirir. Programda her hareket, bir sayfada yapılır. Dolayısıyla bütün bir animasyon oluşturabilmeniz için sayfa sayfa çalışmanız gerekmekte.
Programda dilerseniz arka plana başka karakterler ve ögeler de ekleyebilirsiniz. Windows cihazlarda kullanılabilen programı şuradan indirebilirsiniz.
FlipBook
- Platform: Mac, Windows
FlipBook, kağıt çizimlerinizi renkli olarak tarayarak veya doğrudan yazılımın içine çizerek geleneksel kare kare animasyon üretmeniz için tasarlanmış bir programdır. Ayrıca programda hareketli animasyonu durdurmanıza izin veren kare yakalama işlevi de bulunuyor.
Programı açtığınızda temiz bir kullanıcı arayüzüyle ve derli toplu bir alanla karşılaşacaksınız. Çizim alanı oldukça büyüktür. Programdaki çeşitli simgeler ideal boyuttadır ve anlaşılmaları son derece kolaydır. Tüm çalışma alanınızı kendi isteğinize göre özelleştirebilirsiniz.
FlipBook’un boyama araçları da oldukça sağlamdır. Tek bir işlemde birden çok çerçeve üzerinde tek bir rengi değiştirmenize olanak tanıyan mükemmel bir özelliğe sahiptir. Örneğin karakterinizin karnını son 200 kare için yanlış turuncu tonuna boyadığınızı düşünün. Bu durumda tek yapmanız gereken şey paletteki rengi ayarlamak ve uygulamak. Bu sayede tüm bu karelerin üzerindeki rengi doğru kare olacak şekilde değiştirmiş olacaksınız. Ayrıca sürükleme dolgusu da yapabilirsiniz. Aynı renkle boyarken alanları ayrı ayrı tıklamak yerine bu alanların tümünü tıklatıp sürükleyebilirsiniz. Bunu yaptığınızda yazılım, tüm alanları sizin yerinize doldurmuş olacak.
Kullanırken epey keyif alacağınızı düşündüğüm FlipBook’un indirme bağlantısına şuradan ulaşabilirsiniz.
iStopMotion
- Platform: Mac, iOS
Sırada Apple ürünlerinin kullanımına sunulan bir animasyon yapma programı önerimiz olacak. iStopMotion, stop motion animasyon veya hızlandırılmış filmler oluşturmak için kullanabileceğiniz oldukça güçlü bir yazılımdır. iStopMotion ayrıca dünyanın her yerindeki yüzlerce öğrenci tarafından kullanılmaktadır. Program, her yaştan öğrencinin yaratıcılığını, problem çözme ve iletişim becerilerini geliştirmesine yardımcı olmaktadır.
iStopMotion ile harici bir sesi içe aktarabilir veya kaydedebilirsiniz. Ayrıca profesyonel bir tasarımcı gibi önceden kaydedilen bir ses parçasına kolayca animasyon uygulayabilirsiniz.
Programın öne çıkan bazı özellikleri bulunuyor. Örneğin kamera yerleşimi özelliği, mevcut canlı kamera görüntüsünü bir öncekiyle kaplayıp yaptığınız değişiklikleri gözünüzün önünde gerçekleştiğini görmenizi sağlar. Anında oynatma özelliğiyse çalışmanızı uzun süre beklemeden istediğiniz zaman oynatabilmenize olanak tanır.
Programın macOS ve iOS platformları için indirilebilir bağlantılarına şuradan ulaşabilirsiniz.
Maxon Cinema 4D
- Platform: Windows, Mac, Linux
Cinema 4D, MAXON bilgisayar (Almanya merkezli bir şirket) tarafından tasarlanmış güçlü bir 3D modelleme, hareketli grafik, boyama ve animasyon çözümüdür. Uygulama, 3D tasarımcılarının etkileyici sonuçlar elde etmesine yardımcı olan kapsamlı bir araç paketi sunar. İster poligonal/prosedürel modelleme, ister doku oluşturma, aydınlatma veya işleme olsun, Cinema 4D sorunsuz bir çalışma için mükemmel yetenekler sunar.
Program, piyasada güvenilir olmasıyla da biliniyor. Hem deneyimli profesyoneller hem de yeni başlayanlar için mükemmel bir platform olduğunu söyleyebiliriz. Kullanıcıların son teknoloji video oyunu grafikleri, 3D hareketli grafikler, ürün ve mimari görselleştirmeler, çizimler ve daha fazlasını yapabilmelerine olanak tanır.
Cinema 4D, kararlılığı sebebiyle de büyük saygı görmektedir. Programa eklenecek yeni özellik önce beta ve QA test cihazı tarafından titizlikle test ediliyor. Bu da düzenli olarak yayınlanan ücretsiz hizmet paketiyle birleştiğinde Cinema 4D’yi optimize ederek işletim sistemlerinin sürekli değişen isteklerine yanıt vermesini sağlar.
Programın prosedürel iş akışı, kullanıcılarına çok iyi bir esneklik sağlar. Prosedürel gölgelendiriciler, dokular, parametrik modelleme ve daha fazlasını içeren birden fazla seçenek sunan program, kullanıcıların daha üretken olmalarını ve başından sonuna kadar esnekliklerini korumasını sağlar. 14 günlük ücretsiz deneme sürümü de bulunan programı şuradaki bağlantıdan indirebilirsiniz.
Pixel Studio
- Platform: Android, iOS
Adından çok daha fazlasını içeren Pixel Studio, piksel sanatıyla animasyon oluşturmayı sağlayan bir uygulamadır. Hem yeni başlayanlar hem de profesyoneller için oluşturulan Pixel Studio, piksel animasyonları oluşturmanıza olanak tanır. Daha önce hiç düşünmediğiniz veya denemediğiniz şeyleri basit ve sezgisel hale getirir.
Çok katmanlı yaklaşımı merkezine alan uygulama, Samsung S-Pen ve Apple Pencil gibi harici çizim araçlarını destekler. Ayrıca otomatik kaydetme ve yedekleme işlevleri de var. Böylece hiçbir zaman çalışmalarınızı kaybetme gibi endişelere duymanıza gerek kalmaz.
Pixel Studio’yu Android için buradan, iOS içinse buradan indirebilirsiniz.
FlipaClip
- Platform: Android, iOS, Chrome Eklentisi
FlipaClip, Android ve iOS üzerinde için kullanabileceğiniz en iyi kare-kare animasyon araçlarından birisidir. Kullanımı kolay çok çeşitli özelliklere erişim sağlayacağınız uygulama ile eskizlerinizi animasyonlar oluşturmak için kullanabilirsiniz. Paylaşım seçenekleri de uygulamaya entegre edilmiş durumda. Bu sayede çalışmalarınızı TikTok, YouTube, Instagram, Facebook gibi platformlarda bir dokunuşla paylaşabilirsiniz. FlipaClip ile ayrıca GIF oluşturabilir, çalışmanızı MP4 formatında kaydedebileceksiniz.
Uygulama, mevcut tüm özelliklerinin yanında ara ara gelen güncellemelerle daha da iyi hale geliyor. Fırça, dolgu, silgi, cetvel şekilleri gibi araçlarla çalışmanızı oluşturup, tümü ücretsiz olan birden çok yazı tipi seçeneğiyle metin ekleyebilirsiniz. Altı adede kadar ses parçasını ücretsiz olarak kullanarak kolay bir şekilde ses klipleri oluşturabilir ve düzenleyebilirsiniz.
FlipaClip’e Android için buradan, iOS için buradan, Chrome eklentisi olarak da buradan ulaşabilirsiniz.
Textro
- Platform: Android
Metin içeren animasyonlu videolar söz konusu olduğunda, Textro bunun için mükemmel bir seçenektir. Fakat bu uygulama ne yazık ki sadece Google Play’da mevcuttur.
Kullanılabilirlik açısından kullanıcı dostu olan Textro, hareket halindeyken kaliteli görünümlü bir animasyonlu metin oluşturma işlemini kısa sürede gerçekleştirebiliyor. Textro’yu Instagram Hikayeler için metin yazmak, YouTube kanalınız için tanıtımlar yapmak ve istediğiniz herhangi bir video projesine metin eklerken kullanabilirsiniz.
Yazı tipi bölümünde, kişiselleştirme ve stil söz konusu olduğunda seçenekleriniz epeyce fazladır. Ek olarak, işinizi gerçekten tamamlanmış hissettirmek için herhangi bir projeye müzik ekleme seçeneği de mevcuttur. Bu nedenle medya platformlarında aktifseniz, Textro’ya göz atmaktan ve metin animasyonlarını içeriğinize uygulayıp uygulayamayacağınızı görmekten zarar gelmez.
Uygulamayı Android cihazınıza yüklemek için şuradaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.
Muvimi
- Platform: iOS
Hiçbir şeyi canlandırmadan kendi animasyonunuzu oluşturmak ister miydiniz? O zaman bu uygulama tam olarak isteğinizi karşılayacak türden bir çözüm.
Muvimi, kendinizin ve arkadaşlarınızın (veya diğer karakterlerin) avatarlarını oluşturmanıza olanak tanır. Avatarlarınız hazır olduğunda, tamamen özelleştirilebilir setler ve seslendirmelerle gelen animasyonunuzu yönetmeye başlayabilirsiniz. Sahneleriniz birbirine eklenmeye hazır olduğunda düzenleme işlemini kolay bir şekilde yapabileceksiniz.
Muvumi’yi hem eğlenceli hem de ciddi projeler için de kullanabilirsiniz. Bu tamamen size kalmış. Uygulamayı iOS cihazınıza yüklemek için şuradaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.
K-3D
- Platform: Windows, Linux
K-3D, ücretsiz, açık kaynaklı bir 3D modelleme ve animasyon programıdır. Kullanıcı dostu bir arayüze sahip program, son derece esnek ve genişletilmesi kolay olacak şekilde tasarlanmıştır. 3D modelleme, tekstüre etme ve animasyon için sağlam bir araç setine sahiptir.
K-3D, Windows, Linux ve macOS üzerinde çalışan çapraz platformdur. Gönüllü kişilerden oluşan bir topluluk tarafından geliştirilen ve sürekli olarak güncellenen program, sık sık yeni özelliklere kavuşmaktadır. K-3D’nin temel özelliklerinden bazıları şunlardır:
- 3D modelleme, animasyon ve işleme için güçlü seçeneklere sahiptir.
- Collada, Blender ve 3DS dahil olmak üzere çok çeşitli 3D dosya formatları için desteklemektedir.
- Klavye kısayollarını ve özelleştirilebilir çalışma alanı düzenlerini destekleyen kullanıcı dostu bir arayüze sahiptir.
- NURBS ve Bézier eğrileri desteği de dahil olmak üzere 3D modelleme için kapsamlı bir araç setine sahiptir.
- Kullanıcıların yazılıma yeni özellikler ve yetenekler eklemesine izin veren esnek ve genişletilebilir bir eklenti mimarisi bulunuyor.
Genel olarak, K-3D, hem yeni başlayan hem de ileri düzey kullanıcılar için uygun olan, 3D modelleme, animasyon ve işleme için güçlü ve çok yönlü bir araçtır. Bu animasyon yapma programını şuradaki bağlantıdan indirebilirsiniz.
Plastic Animation Paper
- Platform: Windows, Mac ve Linux
Arayüzü biraz eski olsa da Plastic Animation Paper (PAP), indirmesi ve kullanması ücretsiz bir animasyon yapma programıdır.
PAP ile çalışmalarınızı gerçek zamanlı olarak görerek 2D animasyonlar oluşturabilirsiniz. Programın mekaniği biraz hantal olabilir fakat yeni başlayanlar için ideal olduğunu söyleyebiliriz.
Programın öne çıkan özellikleri arasında temel çizim araçlarıyla birlikte yakınlaştırma, döndürme, kesikler, katmanlar gibi ögeler bulunur. PAP’ın geliştiricisi, Animation Paper adlı yeni bir program oluşturmuş durumda. Ücretli olan bu programa şuradan ulaşabilirsiniz.
PAP’ın bazı temel özelliklerinden bahsedecek olursak:
- Küçük ve büyük formatlı çerçeve seçenekleri sunar.
- Gerçek zamanlı döndürme ve yakınlaştırma özellikleri bulunuyor.
- Boyama yapabilmenizi sağlar.
- Hızlı düzenleme için ikinci bir monitörde gerçek zamanlı tam çerçeve referansı sunar.
Animasyonlu video oluşturma işlemi tamamlandıktan sonra dışa aktarma seçenekleri arasında .mp4, .mov ve .png veya .svg gibi formatlar bulunmaktadır. Programa şuradaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Powtoon
- Platform: Web
Son ücretsiz animasyon programı önerimiz, dinamik video sunumları için tasarlanan Powtoon’dur. Gelişmiş özelliklere sahip ücretli seçenekleri bulunsa da, Powtoon’un ücretsiz aracı ile üç dakikaya kadar olan videolar oluşturabilirsiniz.
Yukarıda listelenenlere ek olarak, Powtoon’un ücretsiz yazılımında ayrıca şunlar da bulunmaktadır:
- Özel stiller
- Ayarlanabilir en boy oranları ve boyutlar
- YouTube, Facebook, Wistia, Vimeo, PowerPoint ve PDF dışa aktarma
- Tam video, animasyon, GIF ve resim dosyası uygulama
Başlangıç seviyesindekiler için harika bir araç olan Powtoon, animasyonlu açıklama ve infografik tarzındaki videolar dışında ürün tanıtımı için özel olarak tasarlanmış şablonlar da dahil olmak üzere birçok profesyonel görünümlü şablona sahiptir.
Powtoon’un web sayfasına şuradan ulaşabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Animasyon yapma programı için sistem gereksinimleri nelerdir?
Animasyon yapma programı için sistem gereksinimleri kullanacağınız programa göre değişir ancak genel olarak iyi bir ekran kartı ve bol miktarda RAM’i olan güçlü bir bilgisayara ihtiyacınız olacaktır. Windows veya Mac OS gibi belirli bir işletim sistemine sahip olmanız da programı kullanabilmeniz açısından önemlidir.
Animasyon yapma programını başlangıç seviyesinde öğrenebilir miyim?
Evet. Yeni başlayanların animasyon yapma programı öğrenmesine yardımcı olabilecek birçok kaynak bulunmaktadır. Ayrıca size animasyonun temellerini ve ileri tekniklerini öğretebilecek kurslar da mevcuttur.
Animasyon yapma programı ile hangi tür animasyonları oluşturabilirim?
Animasyon yapma programlarıyla 2D ve 3D, stop-motion ve hareketli grafikler dahil olmak üzere çeşitli animasyon türleri oluşturabilirsiniz. Ayrıca animasyonlu karakterler, ortamlar, özel efektler ve daha fazlasını da oluşturabilirsiniz.
Animasyon yapma programını iş amaçlı kullanabilir miyim?
Evet. Bir animasyon yapma programını pazarlama videoları, ürün tanıtımları, bilgi odaklı videolar ve daha fazlası gibi çeşitli iş amaçları için kullanabilirsiniz.
İlgili Yazılar
3D Modelleme [Çizim] Programı | En İyi 10 Seçenek
After Effects Benzeri Ücretsiz Programlar