Kendinizi ara sıra bilgisayarınızın başlamasını beklerken mi buluyorsunuz? Eğer durum böyleyse yalnız olmadığınızı söyleyebiliriz. Yavaş bir açılış süresi sinir bozucu olabilir ve zamanınızı boşa harcıyormuşsunuz gibi hissetmenize neden olabilir. Neyse ki bilgisayarınızın açılışını hızlandırmak için birkaç şey yapabilirsiniz. Bu makale ile Windows açılış süresini hızlandırmanıza yardımcı olacak bazı yöntemler göreceksiniz.
Bilgisayarın Açılış Hızı Neden Yavaş?
Bilgisayarınızın açılış hızının yavaş olmasının birkaç nedeni vardır. En yaygın nedenlerden bazıları şunlardır:
- Başlangıçta çalışan çok fazla program: Bilgisayarınız açıldığında otomatik olarak başlayan çok sayıda programınız varsa, bu durum açılış hızını yavaşlatabilir.
- Eski donanım parçaları: Bilgisayarınızın donanımı eskiyse veya işletim sisteminin ve çalıştırdığınız programların gereksinimlerini karşılayacak kadar güçlü değilse, bunlar açılış sürecini yavaşlatabilir.
- Parçalanmış sabit sürücü: Sabit sürücünüzdeki veriler parçalanmışsa, açılış işlemi sırasında bilgisayarın gerekli dosyalara erişmesi daha uzun sürebilir.
- Kötü amaçlı yazılımlar veya virüs: Bilgisayarınıza kötü amaçlı yazılım veya virüs bulaşmışsa, önyükleme işlemini ve bilgisayarınızın performansının diğer yönlerini yavaşlatabilir.
- Bozuk veya hasarlı sistem dosyaları: Bilgisayarınızın sistem dosyalarının bozuk veya hasarlı olması, önyükleme işleminin yavaş olmasına neden olabilir.
Bilgisayar Açılışını Hızlandırma Yöntemleri
Bilgisayarınızın açılışını daha hızlı getirmek için başvurabileceğiniz bazı yöntemleri aşağıda göreceksiniz. Bunların hepsini uyguladığınızda, bilgisayarınızın artık daha kısa sürede açıldığını fark edeceksiniz.
Bilgisayarınızı Yeniden Başlatın
Günün sonunda bilgisayarınızı kapatmak yerine uyku modunda bırakmayı tercih ediyorsanız, temiz bir yeniden başlatma ile bilgisayarınızın daha hızlı açılmasını sağlayabilirsiniz.
Bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda, Windows çalışan tüm geçici dosyaları ve işlemleri temizleyerek bilgisayarınıza yeni bir başlangıç sağlar. Bu işlem, performansın arttırılmasının yanında bilgisayarınızın uzun süre kullanılmasından kaynaklanan sorunların giderilmesine de yardımcı olabilir.
Dolayısıyla Windows başlatma sürenizin yavaşladığını fark ettiğinizde bilgisayarınızı yeniden başlatmak iyi bir yöntem olabilir. Sisteminize hız kazandırmanın en hızlı ve kolay yollarından birisidir. Ayrıca bilgisayarınızdaki olası sorunları gidermenize de yardımcı olabilir.
Gereksiz Başlangıç Programlarını Sınırlayın
Başlangıç programlarını devre dışı bırakma işlemi, sistem kaynaklarını ve belleği boşaltmasıyla birlikte başlangıç hızını da arttırabilir.
Bunun için Başlat’a tıklayıp “Başlangıç Uygulamaları” yazın. Çıkan menüden Başlangıç Uygulamaları‘nı seçtiğinizde yeni bir pencere görünecektir. Buradan başlangıçta hangi programları çalıştırmak istediğinizi değiştirebilirsiniz.
Bu esnada dikkatli olmalısınız çünkü bilgisayarınızın düzgün çalışması için bazı programların çalışması gereklidir. Ne olduğunu bilmediğiniz programları kapatmayın.
Gereksiz Programlardan Kurtulun
Windows bilgisayarınızı başlattığınızda, birkaç farklı dosya ve program da açılır. Bilgisayarınızı başlattığınızda Windows bu dosyaları ve programları belirli bir sırayla arayarak birer birer çalıştırmaya başlar.
Windows açılışını hızlandırmanın yollarından biri, artık gerekli olmayan dosya ve programlardan kurtulmaktır. Bunu da gereksiz dosyaları silerek veya eski programları kaldırarak yapabilirsiniz.
Sık kullanmadığınız programları kaldırın çünkü bu programlar, yer kapladıklarında veya arka planda çalıştıklarında sisteminizin performansını yavaşlatabilir. Gereksiz programları kaldırmak için Windows tuşuna tıklayıp Program Ekle veya Kaldır yazın. Bunu seçtikten sonra yeni bir pencere görünecektir. Buradan bilgisayarınızda yüklü olan her uygulamanın alfabetik bir listesine sahip olmalısınız. Birine tıkladıktan sonra taşımayı, değiştirmeyi veya kaldırmayı seçebilirsiniz. Programı kaldırmak için Kaldır‘a tıklayın.
Eğer programı Denetim Masası dahil olmak üzere hiçbir yerden kaldırmayı beceremediyseniz, şuradaki makalemize göz atabilirsiniz.
Windows Güncellemelerini Kontrol Edin
Windows güncellemeleri genellikle işletim sistemindeki güvenlik açıklarını gideren güvenlik yamalarını içerirler. Bu güvenlik açıkları da kötü niyetli kişilerin bilgisayarınıza ve verilerinize erişmesine sebep olabilir.
Bununla birlikte güncellemeler, bilgisayarınızın performansını arttırabilir ve işletim sisteminde mevcut olabilecek hataları veya diğer sorunları düzeltebilir. Genel olarak Windows’u güncel tutmak önemlidir çünkü bunlar yazılımla ilgili bilinen birçok sorunu gidermesinin yanında bilgisayarınızı olası tehditlerden korumaya yardımcı olur.
Sürücülerinizi Güncelleyin
Güncel olmayan sürücüler, Windows bilgisayar açılış sürecinin yavaşlamasına neden olabilir. Sürücülerinizi manuel olarak güncelleyebilir veya otomatik bir sürücü güncelleme programı kullanabilirsiniz. Bu programların hangileri olduğuna şuradaki makalemizden göz atabilirsiniz.
SSD Yükseltme
Bilgisayarınıza yapabileceğiniz en büyük yeniliklerden bir tanesi, depolama aygıtını SSD olacak şekilde yenilemektir. Bilgisayarınızı bir yarıiletken sürücüye yükselttiğinizde yepyeni ve çok daha hızlı bir sabit sürücüye sahip olursunuz. Veriler bir SSD ile çok daha hızlı yazılabileceği için bu, bilgisayarınızı daha rahat hissettirecektir. Ayrıca bilgisayarın açılışının hızlandırılmasına da büyük yardımı dokunacaktır.