‘Bilgisayar USB Görmüyor’ Hatası Nasıl Düzeltilir?

Çoğu Windows 11/10/8/7 kullanıcısı, hayatında bir kez de olsa bilgisayarında ‘USB görmüyor’ hatasını almıştır. Bu hatayı almanızın pek çok sebebi olabilir. Detaylı çözüm yollarına geçmeden önce bazı olası sebeplerden ve çözümlerden bahsedelim.

Bilgisayar USB Görmüyor Hatasının Sebepleri

USB aygıtı tanınmadı hatası, bilgisayarınızda göründükten birkaç saniye sonra ortadan kaybolacaktır. Bu sebeple hatayı gözden kaçırmanız son derece doğal. Fakat USB’ye ulaşılamamasını gözden kaçırmanız mümkün değil.

Bu can sıkıcı hatanın pek çok sebebi olabilir fakat bunu çözebileceğiniz belli başlı yöntemler de bulunuyor. Bunlardan bahsetmek gerekirse:

SorunÇözüm
Donanım hatası: USB aygıtları, kararsız davranmalarına ve güvenilir olmamalarına neden olabilecek donanım hatalarına karşı bir bağışıklığa sahip değildir.► Bir veri kurtarma hizmeti deneyebilirsiniz.
Yapılandırma sorunları: Bilgisayarınızın ve ona bağlı tüm aygıtların düzgün çalışması için işletim sistemi ve aygıt düzeyindeki yapılandırma sorunlarını ortadan kaldırmanız gerekir.► Bilgisayarınızı baştan başlatın
► USB sorun gidericisini çalıştırın
Bağlantı sorunları: USB aygıtları düzgün çalıştığında, saniyede yüzlerce MB veri aktarabilirler. Fakat tamamen çalışmayı durdurmak için tek bir hasarlı kablo bile yeterlidir.► Farklı bir USB bağlantı noktası veya cihaz deneyin
Hatalı sürücüler: Sürücüler, temel olarak amacı bilgisayarınıza bağlı aygıtları kontrol etmek olan yazılım uygulamalarıdır. Bu nedenle doğru şekilde çalışmaları çok önemlidir.► USB aygıtını aldırın
► USB denetleyicilerini yeniden kurun
► Anakartınız için en son yonga seti sürücülerini kurun
Sistem hasarı: Bir kullanıcı hatası, kötü amaçlı yazılım bulaşması veya harddiskin bozulması, sistem hasarının üç bilinen sebebidir. Genellikle de düzensiz davranışlar ve beklenmeyen hata mesajlarıyla kendini gösterir.

Eğer son zamanlarda tekrar bilgisayar USB görmüyor hatasını almaya başladıysanız, bu sorunu çözmek için aşağıdaki yöntemlere göz atmalısınız.

Bilgisayar USB Görmüyor Hatası Çözüm Yolları

Bilgisayarı Yeniden Başlatın

Bu sorunu yaşamaya başladığınızda bilgisayarınızı kapatıp tekrar açmayı denediniz mi? Bu basit işlemi yapmadıysanız ilk olarak bilgisayarınızı hemen yeniden başlatın. USB hatası, bu basit yöntemle birlikte ortadan kalkabilir.

Bu düzeltme yolu basit olduğu kadar çok da etkilidir. Çünkü bilgisayarınızı yeniden başlatmak, tüm programları kapanmaya zorlayarak hatalı çalışan programların sorun çıkarmasını engeller. USB sürücüleri gibi önemli yazılımlar, bilgisayarınız açıldıktan sonra otomatik olarak yeniden açılır ve size temiz bir sayfa bırakır.

Farklı Bir USB Bağlantı Noktası veya Cihaz Deneyin

Windows 11/10/8/7’de USB aygıtlarının düzgün tanınmamasıyla ilgili birçok sorunun sorumlusu, bozuk USB kabloları ve bozuk USB bağlantı noktalarıdır. Neyse ki bilgisayarınızda büyük olasılıkla birden fazla USB bağlantı noktası var. Bu yüzden buradaki bağlantı noktalarından birini kullanın ve daha iyi çalışıp çalışmadığını kontrol edin.

Sorun devam ederse bir sonraki adımınız, USB cihazını farklı bir bilgisayara bağlamaktır. Bu yöntemle amacımız, sorunun sisteminizle alakalı olup olmadığını tespit etmek.

USB Sorun Gidericisini Çalıştırın

Windows işletim sisteminin tüm yeni sürümleri, kullanışlı bir USB hata sorun giderme aracıyla birlikte gelir. Siz de bu araca birkaç tıklama ile erişebilirsiniz. İzlemeniz gereken adımlar şunlar:

  • Dosya Gezgini‘ni (Windows 7’de Windows Gezgini) başlatın ve USB sürücünüzün üzerine sağ tıklayın.
  • Çıkan seçeneklerden Özellikler‘i seçin.
  • Araçlar sekmesine geçip Kontrol Et düğmesine tıklayın.
  • Sürücüyü tara ve onar seçeneğini seçin.
  • Windows’un hataları bulmasını ve onarmasını bekleyin.

USB Aygıtını Kaldırın

USB sürücünüz bozulmuş olabilir. Böyle bir durumda en kolay çözüm yolu olarak onu kaldırmayı düşünebilirsiniz. Daha sonra bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda Windows, otomatik olarak doğru sürücüyü yeniden yükleyecektir. İşte yapmanız gerekenler:

  • Başlat menüsünü açın, arama kutusuna Aygıt Yöneticisi yazıp çıkan sonuçlardan Aygıt Yöneticisi’ni seçin.
  • Disk sürücüleri bölümünü genişletin.
  • USB cihazınıza sağ tıklayın ve Cihazı kaldır seçeneğini seçin.
  • Bilgisayarınızı yeniden başlatın.
  • Kaldırdığınız USB cihazınızı bilgisayarınıza yeniden bağlayın.

USB Seçmeli Askıya Alma Ayarını Devre Dışı Bırakın

Windows işletim sistemi, bazı USB aygıtlarının ömrünü uzatmak için belirli bir süre kullanılmadıklarında bu aygıtların gücünü otomatik olarak kapatıyor. Bazı durumlarda bu ayar, özellikle Windows 11/10/8/7’de son USB aygıtlarının görünmemesi gibi sorunlara neden olabilir. İyi haber şu ki, bu özelliği devre dışı bırakmak oldukça kolay. İşte izlemeniz gereken adımlar:

  • Bilgisayarınızdan Ayarlar > Sistem > Güç ve uyku > Ek güç ayarları sıralamasını takip edin. Windows’un daha eski bir sürümünü kullanıyorsanız Başlat menüsünü açın, arama kısmına güç uyku yazın. Ardından bilgisayar uykuya geçtiğinde Değiştir‘e tıklayın.
  • Şimdi Plan ayarlarını değiştir‘e tıklayın ve ardından Gelişmiş güç ayarlarını değiştir‘i seçin.
  • USB ayarları grubunu genişletin.
  • USB seçici askıya alma ayarları grubunu genişletin.
  • Açılır menüyü seçip ardından devre dışı ögesini seçin.

Anakartınızın Sürücülerini Güncelleyin

Diğer tüm donanım aygıtları gibi anakartınız da sürücüleri doğru şekilde çalışmasını gerektirir. Bir süredir bu işlemi yapmadıysanız, anakartınızın üreticisinin resmi web sitesine giderek mevcut en yeni yonga seti sürücülerini kullanıp kullanmadığınızı kontrol etmelisiniz. Daha yeni bir yonga seti sürücüsü varsa bilgisayarınıza indirip diğer driver’lar gibi yükleyin.

Yalnız çeşitli üçüncü taraf driver buluculardan ve sürücü güncelleyicilerinden kaçınmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Bu anlamda hazırladığımız driver indirme programları önerimize göz atmanızı öneririz.

Son Windows Güncellemelerini Yükleyin

Microsoft, zaman zaman kritik sorunları düzeltmek için düzeltmeler yayınlar. Örneğin KB976972, NVIDIA USB EHCI yonga seti ve en az 4 GB RAM’e sahip Windows 7 tabanlı bir bilgisayardan USB üzerinden verilerin taşınmasıyla ilgili sorunları düzeltirken KB974476, USB aygıtlarının USB Seçmeli Askıya Alma durumundan doğru şekilde devam etmesini sağlar. En son Windows güncellemelerini yüklemek için şu adımları izleyin:

  • Başlat menüsünü açıp Windows Güncelleme yazın ve Windows Güncelleme seçeneğini seçin.
  • Güncellemeleri Kontrol Et seçeneğine tıklayın ve mevcut güncellemeleri inceleyin.
  • Yüklemek istediğiniz güncellemeleri seçip sonrasında Güncellemeleri yükle‘ye tıklayın.
  • Tüm güncellemeler yüklendikten sonra bilgisayarınızı baştan başlatın.

USB Denetleyicilerini Yeniden Yükleyin

USB aygıtları ve bilgisayarınız arasındaki iletişimi bir tür hava trafik kontrol uzmanları gibi düşünebilirsiniz. Bu iletişim, doğru hedefe ulaşmasını sağlamak için karmaşık veri akışlarını yöneten USB denetleyicileri tarafından kontrol edilir. USB denetleyicilerinizi yeniden yükleyerek kararsız veya bozuk bir denetleyiciyi çalışan bir denetleyiciyle değiştirebilir, böylelikle bilinmeyen USB aygıtı hatalarını düzeltebilirsiniz. Bunun için izlemeniz gereken adımlar şunlar:

  • Başlat menüsünü açın. Arama kutusuna Aygıt Yöneticisi yazın ve Aygıt Yöneticisi’ni seçin.
  • Evrensel Seri Veriyolu denetleyicileri bölümünü genişletin.
  • USB cihazınızın bağlı olduğu USB denetleyicisine sağ tıklayıp Cihazı kaldır seçeneğini seçin.
  • Bilgisayarınızı kapatıp açtıktan sonra USB’yi tekrar bilgisayarınıza bağlayın.

Hangi USB denetleyicisini kaldıracağınızı bilmiyorsanız, hepsini kaldırabilirsiniz. Merak etmeyin; bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda USB denetleyicileriniz otomatik olarak yeniden yüklenecektyir.

Windows İşletim Sisteminizi Onarın

USB aygıtı tanınmadı hatasının aslında USB aygıtınızdan kaynaklanmama ihtimali vardır. Ayrıca işletim sistemi bozulmasından da kaynaklanabilir. Neyse ki Windows’un son sürümleri, sisteminizi hızlı ve kolay bir şekilde sağlıklı bir duruma geri yüklemek için kullanabileceğiniz kullanışlı araçlarla birlikte gelir.

Windows işletim sisteminizi onarmak için aşağıdaki adımları izleyin:

  • Win + X tuşlarına basıp Windows Terminal veya Windows PowerShell‘i başlatın.
  • Tüm korunan işletim sistemi dosyalarının bütünlüğünü taramak için aşağıdaki komutu girin:
    • sfc /scannow
  • Şimdi bilgisayarınızı yeniden başlatın.

USB aygıtı tanınmadı hatasının düzelip düzelmediğini kontrol edin. Olmadıysa Windows’un özelleştirilmesi ve güncellenmesi için gereken işlevleri içeren Windows Bileşen Mağazası’nı onarmalısınız:

  • Win + X tuşlarına basıp Windows Terminal veya Windows PowerShell‘i başlatın.
  • Bu sefer aşağıdaki komutu girin:
    • Dism.exe /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
  • Ardından şu komutu da girin:
    • Dism.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup

Olur da bu işlemler işe yaramazsa, tüm işletim sisteminizi yeniden yükleyebilirsiniz.

Bilgisayarınızın USB Aygıtlarını Kapatmasını Önleyin

Windows işletim sistemi, elektrik faturanızı düşük ve laptopunuzun pil kapasitesini yüksek tutmak için enerji açısından verimli olacak şekilde tasarlanmıştır.

Ancak bu durum, nadir durumlarda USB aygıtı tanınmadı hatası da dahil olmak üzere her türlü soruna neden olabilir. Çözümü için aşağıdaki adımları izleyerek bilgisayarınızın USB cihazlarınızı kapatmasını önleyebilirsiniz:

  • Çalıştır‘ı başlatmak için Win + R tuşlarına birlikte basın.
  • devmgmt.msc yazın ve Tamam‘a tıklayın.
  • Evrensel Seri Veriyolu denetleyicileri bölümünü genişletin.
  • USB depolama cihazınızın bağlı olduğu USB hub‘ına sağ tıklayın.
  • Özellikler seçeneğini seçin.
  • Ardından Güç Yönetimi sekmesine gidin.
  • Güç tasarrufu için bilgisayarın bu aygıtı kapatmasına izin ver seçeneğinin işaretini kaldırıp Tamam‘a tıklayın.

USB Root Hub’ı Onarın

USB root hub, birden fazla USB çevre birimini bilgisayarınıza bağlamanızı sağlayan yazılım sürücüsüdür. Çoğu bilgisayarda birden fazla root hub bulunur. Bu da veri yolunu birden fazla aygıt arasında paylaşabilmenizi sağlar. Eğer bilgisayar USB sürücünüzü tanıyamıyorsa, USB root hub’ı düzeltmeyi deneyebilirsiniz.

Bunun için izlemeniz gereken adımlar sırasıyla şunlar:

  • Adım 1: Bilgisayarınızdan Aygıt Yöneticisi‘ni açın, Evrensel Seri Veri Yolu denetleyicileri seçeneğini bulun ve genişletmek için tek tıklayın.
  • Adım 2: Bu kategoride USB Root Hub seçeneğini bulun. Ardından sağ tıklayın ve “Özellikler“i seçin.
  • Adım 3: Şimdi “Güç Yönetimi” sekmesine gidin ve “güç tasarrufu yapmak için bilgisayarın bu cihazı kapatmasına izin ver” seçeneğinin işaretini kaldırın. Ardından değişikliklerinizi kaydetmek için “Tamam“a tıklayın.

Sürücünüzü Biçimlendirin

Eğer kullanıcı yukarıda bahsedilen tüm yöntemleri denedi ve hata henüz düzelmediyse, o zaman USB sürücüsü arızalıdır ve biçimlendirilmesi gerekmektedir. Bazı kötü amaçlı dosyalar veya bazı teknik hatalar nedeniyle cihaz bozulur ve bu nedenle sistem tarafından tanınmaz hale gelir. Dolayısıyla sürücüyü biçimlendirirsek, ilk satın alındığı aşamaya geri dönecektir.

Aşağıda belirtilen adımları izleyerek cihazı biçimlendirebilirsiniz.

  • Cihazınızdaki “Bilgisayarım” seçeneğine çift tıklayın.
  • Sistemle bağlantılı USB sürücüsünün üzerine sağ tıklayıp “biçimlendir” seçeneğine tıklayın.
  • Şimdi bir pencere görünecektir. Sonrasında “Başlat” düğmesine tıkladığınızda USB sürücüsü biçimlendirilmiş olacaktır.

Sistem Geri Yükleme Kullanarak Sistemi Önceki Bir Noktaya Geri Yükleme

USB cihazınız daha önce tanınıyorduysa ancak sisteminizdeki bir şey artık olması gerektiği gibi çalışmasını engelliyorsa, Sistem Geri Yükleme’yi kullanarak sisteminizi önceki bir noktaya geri yükleyebilirsiniz. Bunu yaparak, sisteminizi çalıştığı bir noktaya geri yüklersiniz.

Sisteminizi geri yüklemek, kişisel dosyalarınızı etkilemez ancak geri yükleme noktası oluşturulduktan sonra yüklediğiniz veya değiştirdiğiniz tüm uygulamaları, sürücüleri, sistem ayarlarını ve güncellemeleri kaldırır.

Sisteminizi önceki bir noktaya geri yüklemek için şu adımları izleyin:

  1. Başlat’a tıklayın ve “Denetim Masası”nı bulup açın.
  2. Şimdi Kurtarma‘ya tıklayın. Görünür değilse, pencerenin sağ üst köşesinde Görüntüleme ölçütü: seçeneğinin Küçük simgeler veya Büyük simgeler olarak ayarlandığından emin olun.
  3. Sistem Geri Yükleme’yi Aç‘a tıklayın.
  4. İleri‘ye tıklayın.
  5. Geri yüklemek istediğiniz geri yükleme noktasını seçin ve İleri‘ye tıklayın.
  6. Son‘a tıklayın.

Yukarıdaki yöntemlerden birisini kullanarak bilgisayarınızın USB’yi görmesini sağlamış olursunuz.