Bilgisayarınıza bir SD kart veya başka bir USB cihazı bağladığınız sırada Windows Aygıt Yöneticisi’nde “Bilinmeyen USB Aygıtı (Aygıt Tanımlayıcısı İsteği Başarısız Oldu)” hatası alabilirsiniz. Bu hata, işletim sisteminiz bir USB aygıtının kimliğini belirlemede sorun yaşadığı zamanlarda oluşur. Hatayı almanızın en belirgin sebebi, söz konusu aygıtla veya bilgisayarınızdaki USB arabirimiyle donanım düzeyindeki bir hata olabilir. Aşağıda, bu sorunu ortadan kaldırmanıza yardımcı olacak bazı çözüm önerileri göreceksiniz.
Bilinmeyen USB Aygıtı (Aygıt Tanımlayıcısı İsteği Başarısız Oldu) Hatasının Çözümü
USB Aygıtını Farklı Bir Bağlantı Noktasına Takın
Windows’ta USB ile ilgili sorunları çözmek için gereken tek şey, bir aygıtı bilgisayarınızdaki farklı bir USB bağlantı noktasına takmak olabilir. Ek sorunlar oluşturdukları için harici USB hub’larından kaçınmak iyi bir fikir olabilir. Ayrıca bilgisayarınızı yeniden başlatmayı da deneyebilirsiniz.
Donanım Değişiklikleri İçin Tarama Gerçekleştirin
Bu sorunu hızlıca düzeltmenin bir başka yolu da Windows’tan donanım değişiklikleri için bilgisayarınızı yeniden taramasını istemektir. Bunu yerleşik Aygıt Yöneticisi aracılığıyla yapabilirsiniz. İzlemeniz gereken adımlar şöyle:
- Çalıştır‘ı açmak için Windows Tuşu + R tuşlarına basın.
- Boş kısma devmgmt.msc yazın ve Enter tuşuna basın.
- Aygıt Yöneticisi ekranının üst kısmında bilgisayarınızın adını vurgulayın ve menü çubuğunda Eylem > Donanım değişikliklerini tara‘yı seçin.
Güç Kaynağını Prize Takın
Uyarı: Bu yöntemi yalnızca dizüstü bilgisayar gibi taşınabilir bir cihaz kullanıyorsanız deneyin.
Bazı nedenlerden dolayı güç kaynağınızın fişini geçici olarak çekmek ve ardından sorunlu ekipmanı bilgisayarınıza bağlamak, Windows 10’da bilinmeyen USB aygıtı hatasını çözebilir. Bilgisayarınız yalnızca entegre piliyle çalışana kadar dizüstü bilgisayarınızdaki tüm şarj kablolarını çıkarın. Ardından sisteminizin tanıyıp tanımadığını görmek için USB aygıtını tekrar takın.
Donanım ve Aygıt Sorun Gidericisini Kullanın
Windows, bilgisayarınızdaki çeşitli donanım sorunlarını otomatik olarak çözebilen yerleşik bir sorun gidericiye sahiptir. Bu sorun gidericiyi çalıştırmak için:
- Çalıştır‘ı açmak için Windows Tuşu + R tuşlarına basın.
- Aşağıdaki komutu yapıştırıp Enter tuşuna basın:
- msdt.exe -id DeviceDiagnostic
- Gelişmiş > Onarımları otomatik olarak uygula‘yı seçip İleri‘ye tıklayın. Ardından sorun gidericiyi çalıştırmak için ekrandaki talimatları izleyin.
Bozuk Kayıt Defteri’ni Onarın
Bozuk bir Kayıt Defteri, işletim sisteminin harici sabit sürücüler ve Bluetooth adaptörleri gibi USB aygıtlarıyla olan etkileşimini olumsuz etkileyebilir. Kayıt Defteri ile ilgili sorunları taramak ve düzeltmek için ücretsiz bir kayıt defteri temizleme yardımcı programı kullanabilirsiniz. Örneğin Wise Registry Cleaner‘ı nasıl kullanacağınız aşağıda açıklanmıştır. Başlamadan önce sistem Kayıt Defteri’nin bir yedeğini oluşturun.
- Yukarıdaki bağlantıdan Wise Registry Cleaner’ı indirip bilgisayarınıza yükleyin.
- Programı açın ve Kayıt Defteri’nin taramasını başlatmak için Derin Tarama’yı (DeepScan) seçin.
- Kayıt Defteri ile ilgili sorunları gidermek için Temizle’yi (Clean) seçin.
Windows’ta Hızlı Başlatmayı Devre Dışı Bırakın
Hızlı başlatma, bilgisayarınızı başlatmak için gereken süreyi hızlandıran yerleşik bir Windows aracıdır. “Bilinmeyen USB Aygıtı (Aygıt Tanımlayıcısı İsteği Başarısız Oldu)” hatası devam ettiğinde bu özelliği devre dışı bırakın. Bunun için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
- Çalıştır‘ı başlatıp boş olan kısma powercfg.cpl yazın ve Enter tuşuna basın. Alternatif olarak Windows Arama‘yı açın ve arama kutusuna Denetim Masası yazın.
- Ardından Donanım ve Sesler > Güç Seçenekleri‘ni seçin.
- Sol bölmede yer alan Güç düğmelerinin ne yapacağını seçin‘i seçin.
- Şu anda kullanılamayan ayarları değiştir‘i seçin ve kapatma ayarları bölümüne gidin.
- Hızlı başlatmayı aç (Önerilen) seçeneğinin yanındaki kutucuğa tıklayarak işareti kaldırın.
- Değişiklikleri kaydet‘i seçin ve Güç Seçenekleri‘nden çıkın.
- Başlat menüsünü açın ve bilgisayarınızı kapatmak için Güç > Kapat‘ı seçin (Yeniden Başlat seçeneğini seçmeyin). Ardından bilgisayarınızı manuel olarak tekrar açın.
USB Seçmeli Askıya Alma Ayarını Devre Dışı Bırakın
Windows, varsayılan olarak güç tasarrufu sağlamak için laptoplardaki USB bağlantı noktalarını seçmeli olarak askıya alır. Ancak bu “Bilinmeyen USB Aygıtı (Aygıt Tanımlayıcısı İsteği Başarısız Oldu)” gibi çeşitli sorunlara yol açabilir. İlgili ayarı devre dışı bırakıp bu işlemin bir fark yaratıp yaratmadığını kontrol edin. Takip etmeniz gereken adımlar şunlar:
- Güç Seçenekleri yapılandırma bölmesini yeniden açın.
- Bilgisayarınızın etkin güç planının yanındaki Plan ayarlarını değiştir‘i seçin.
- Gelişmiş güç ayarlarını değiştir seçeneğini seçin.
- USB ayarlarını genişletin ve Seçmeşli askıya alma ayarını kullan ögesini seçin.
- Pilde Takılı (veya benzeri olan ifadeyi) Devre Dışı olarak ayarlayın.
- Değişikliklerinizi kaydetmek için Uygula > Tamam‘ı seçin.
USB Sürücülerinizi Kaldırıp Yeniden Yükleyin
USB sürücülerinizi kaldırıp yeniden yüklemek için aşağıdaki adımları izleyin:
- Sorunlu USB aygıtını çıkarıp ardından Aygıt Yöneticisi‘ni açın.
- Genişletmek için Evrensel Seri Veriyolu denetleyicileri kategorisinin üzerine çift tıklayın.
- USB Kök (Root) Hub veya Genel USB Hub ögesine sağ tıklayın.
- Şimdi Cihazı kaldır > Kaldır ögesini seçin ve aynı ada sahip ek girişler için bu işlemi tekrarlayın.
- Bilgisayarınızı yeniden başlatın. Windows, yeniden başlatıldığında USB sürücülerini otomatik olarak yeniden yükleyecektir.
- NOT: Bir masaüstü bilgisayar kullanıyorsanız, klavyeniz ve fareniz artık çalışmayacaktır. Kapatmayı tetiklemek için bilgisayarınızdaki açma kapama düğmesine basın.
- Aygıt Yöneticisi‘ni yeniden açın. Ardından aygıt listesinin en üstünde bilgisayarınızın adını seçip Eylem > Donanım değişikliklerini tara ögesini seçin.
USB Seçici Askı Ayarı Değiştirme
Bilgisayarınız kullanılmayan USB bağlantı noktalarına otomatik olarak daha az güç sağlar. Bu özellik, Seçici Askı ayarı olarak bilinir ve cihaz tanımlayıcı isteği başarısız kod 43 hatasının nedeni olabilir. Bunun devre dışı bırakmak için:
- Adım 1: Denetim Masası’nı başlatın ve ‘Donanım ve Ses‘ bölümünü açın. Bu pencerede ‘Güç‘ seçeneklerine gidin ve ‘Seçilen Güç Planı‘ sekmesine tıklayın.
- Adım 2: Ardından seçilen güç planı penceresinde ‘Güç Planı Ayarlarını Değiştir‘ seçeneğine tıklayın. ‘Güç Planı Ayarlarını Değiştir’ iletişim kutusunda, ‘Gelişmiş Güç Ayarlarını Değiştir’ düğmesine gidin ve tıklayın.
- Adım 3: Bu, ayrıntılı bir gelişmiş seçenek menüsü getirecektir. Burada ‘USB Ayarları’ kategorisinin açılır menüsüne tıklayın. Bu, ardından ‘USB seçici askı Ayarları’ adlı iki alt menüyü getirecek olan ‘Pilde‘ ve ‘Prizde‘ alt menüleriyle birlikte gelecektir. İkisini de devre dışı bırakın ve işlem tamam.
USB Sürücülerini Güncelleyin
Güncel olmayan USB sürücüleri, “Aygıt Tanımlayıcı İsteği Başarısız Oldu” hatasının olası nedenlerinden biridir. USB sürücülerini güncellemek için şu adımları izleyin:
- Aygıt Yöneticisi‘ni açın.
- Evrensel Seri Veriyolu denetleyicileri kategorisini genişletin.
- USB Kök (Root) Hub‘a sağ tıklayın ve Sürücüyü güncelle ögesini seçin. Aynı ada sahip ek girişler için bu işlemi tekrarlayın.
- Sürücüleri Güncelle açılır penceresinde Sürücüleri otomatik olarak ara ögesini seçin.
- Windows’un en son sürücüleri bulup yüklemesini bekleyin.
Windows yeni USB sürücülerini bulamıyorsa, bilgisayarınızın veya anakartınızın üreticisinin web sitesini ( Dell , HP , Acer vb.) ziyaret ediğ aygıt sürücüsü güncellemelerini kontrol edin. Alternatif olarak bilgisayarınız için sürücü yazılımını taramak ve güncellemek için bir driver (sürücü) bulma programı kullanın.
Windows İşletim Sistemini Güncelleyin
Microsoft, “Bilinmeyen USB Aygıtı” sorununu çözmesi için düzenli olarak hata düzeltmeleri yayınlar. Bunları yüklemek için şu adımları izleyin:
- Başlat düğmesine sağ tıklayıp Ayarlar ögesini seçin.
- Windows Güncelleme‘yi seçin.
- Şimdi Güncellemeleri kontrol et > İndir ve kur ögesini seçin.
Ayrıca isteğe bağlı güncellemeleri görüntüle (Windows 10) veya Gelişmiş seçenekler > İsteğe bağlı güncellemeler (Windows 11) ögesini seçip mevcut tüm Microsoft donanım sürücüsü güncellemelerini yükleyebilirsiniz.
Nadiren de olsa Windows güncellemeleri bu sorunu yaşamanıza neden olabilir. Windows’u güncelledikten hemen sonra “Aygıt tanımlayıcı isteği başarısız oldu” hatası görürseniz, en son Windows güncellemelerini kaldırmayı düşünebilirsiniz.