Windows 11, 5 Ekim 2021 tarihinde piyasaya sürülmesinden bu yana pek çok Windows kullanıcısının geçiş yaptığı Microsoft’un son işletim sistemi sürümüdür. Bazı kullanıcılar da kararlı duruma gelene kadar Windows 11’e geçişi bekletmiş durumda. Eğer siz Windows 11’e geçiş yapmak isteyenlerdenseniz, şöyle bir hata ile karşılaşmış olabilirsiniz:
‘Bu bilgisayar şu anda Windows 11 sistem gereksinimlerini karşılamıyor’
Bu hata, Microsoft tarafından da kabul edilmiştir ve düzeltilmesine devam ediliyor. Sorun Microsoft tarafından çözülene kadar aşağıdaki çözüm önerilerinden faydalanabilirsiniz.
‘Bu Bilgisayar Şu Anda Windows 11 Sistem Gereksinimlerini Karşılamıyor’ Sorunu Nedir?
‘Bu bilgisayar şu anda Windows 11 sistem gereksinimlerini karşılamıyor‘, bilgisayarınızı Windows 11’e yükseltmek istediğinizde bilgisayar donanımınızın işletim sistemi için minimum sistem gereksinimlerini karşılamadığında karşınıza çıkan bir hata mesajıdır. Windows 11’in en az 2 çekirdekli 64 bit işlemci, 4 GB veya daha fazla RAM, 64 GB veya daha büyük depolama, TPM 2.0 yongası ve DirectX 12 veya üst sürümü destekleyen gerekli donanım gereksinimleri vardır.
Bu Bilgisayar Şu Anda Windows 11 Sistem Gereksinimlerini Karşılamıyor Hatasının Çözümü
Tüm Gereksinimleri Karşıladığınızdan Emin Olun
Öncelikle karşıladığınızdan emin olmanız gereken bazı detaylar bulunuyor. Bunların ne olduğuna bakacak olursak:
- Windows 10 v2004 veya üzeri sürümü kullandığınızdan emin olun.
- Bilgisayarınızın Windows 11’i yükleyebilmeniz için minimum sistem gereksinimlerini karşıladığından emin olun.
- Asistan’ı kullanarak Windows 11’i bilgisayarınıza indirebilmek için cihazınızda en az 9 GB’lık boş alan olduğundan emin olun.
- Kurulum Asistanı’nı yönetici olarak çalıştırdığınızdan emin olun.
Windows 11 için Microsoft’un açıkladığı sistem gereksinimlerine şuradan ulaşabilirsiniz. Windows bilgisayarınızın özelliklerini öğrenmek içinse şu adımları izleyebilirsiniz:
- Başlat düğmesine tıklayıp arama kutusuna Kontrol yazın.
- Çıkan sonuçlardan Denetim Masası‘na tıklayın.
- Şimdi Sistem ve Güvenlik ögesine tıklayın.
- Son olarak Sistem‘e tıklayın.
Bu şekilde bir karşılaştırma yaparak bilgisayarınızın özelliklerinin Windows 11’i karşılayıp karşılamadığını öğrenebilirsiniz.
Kayıt Defteri’ni Atlayarak Hatayı Düzeltin
Windows 11 için gerekli olan gereksinimleri karşılıyorsanız, TPM ve Güvenli Önyükleme gereksinimlerini atlayarak bilgisayarınıza Windows 11’i yükleyebilirsiniz.
Güvenlik tehditlerine karşı savunmasız kalacağınız konusunda Windows tarafından uyarı mesajı almış olsanız da bunu yapabilmenizi sağlar. Yöntemden faydalanabilmeniz için TPM ve Güvenli Önyükleme kayıt defterinde sistem kontrolünü devre dışı bırakmalısınız.
Önemli Not: Bu yöntem kayıt defteri değerlerinizi düzenlemeyi içerdiği için devam etmeden önce kayıt defterini yedeklemenizi tavsiye ederiz. Windows’ta kayıt defteri yedeğini nasıl alabileceğinizi şuradaki makaleye göz atarak öğrenebilirsiniz.
Şimdi bilgisayarınızı yeniden başlatıp Windows 11 Kurulum Yardımcısı’nı kullanarak Windows 11’i yüklemeyi deneyin. Windows 11 indirme bağlantısına şuradan ulaşabilirsiniz. Bu yöntemi Microsoft’un bile önerdiğini söyleyelim.
MCT.bat Komut Dosyasını Kullanın
Yukarıdaki yöntemlerin hiçbirisi işe yaramazsa, bu yöntem mutlaka sorununuzu çözecektir. Yalnızca yukarıdakilere nazaran işlem sayısı biraz daha fazla. Yine de sonuca ulaştıktan sonra bunları yaptığınıza değeceğini göreceksiniz.
Komut Dosyasını İndirin
Sisteminizi Windows 11’e yükseltmek için tüm gerekli araçları içeren MediaCreationTool.bat arşivine ihtiyacınız olacak. Github sayfası açtıktan sonra sol taraftaki Kod‘a (Code) tıklayın ve ZIP İndir‘i (Download ZIP) seçin. Şimdi dosyayı bilgisayarınıza indirmiş olacaksınız. Dosya içeriğine daha kolay ulaşabilmeniz adına bilgisayarın en uygun yerine (masaüstü gibi) çıkarmanızı öneririz. Buraya kadar tamamsanız bir sonraki aşamaya geçebiliriz.
Windows 10’dan Windows 11’e Güncelleme Yaparken Kontrolleri Atlayın
Şimdi indirdiğiniz MCT.bat dosyasını açıp içerisinde bulunan MediaCreationTool.bat dosyasını çift tık yaparak çalıştırın. Ardından eğer istenirse Çalıştır‘a tıklayın. Bunu yaptığınızda, ekranınızda komut penceresi ve Powershell tabanlı bir GUI başlatılmış olacaktır. Sağ tarafta görünen seçenekler arasından 11’e tıklayın. Ardından Otomatik Yükseltme‘nin (Auto Upgrade) üzerine tıklayın.
En kritik aşamayı atlatmış bulunuyoruz. Komut dosyası, gerekli olan ISO’yu sisteminize otomatik olarak indirip arka planda gerekli yamaları uyguladığı sırada kurulumu başlatacak. Sonrasında kuruluma istediğiniz gibi devam edebilir, bilgisayarınızı otomatik olarak Windows 11’e yükseltebilirsiniz.
Windows 11 ISO’daki Tüm Kontrolleri Atlayın
Şimdi Windows 11’i normal şartlarda desteklemeyen bilgisayarınıza kurabilmeniz için tüm kurulum kontrollerini nasıl atlamanız gerektiğini aşağıda göreceksiniz.
- Daha önce yüklediğiniz arşivin üzerine çift tık yaparak MediaCreationTool.bat dosyasını başlatın.
- Şimdi 11 seçeneğinin üzerine tıklayın.
- Ardından sağ kısımda bulunan ISO Yap (Make ISO) seçeneğine tıklayın.
Bu aşamadan sonra işlemin devam etmesine izin vermelisiniz. Ardından arka plan ve komut dosyası, İndirilenler klasörü içerisinde sizin için otomatik olarak yamalı bir ISO oluşturacaktır.
Windows 11 USB Sürücüsündeki Kontrollerin Hepsini Atlayın
Bir Windows 11 USB oluşturmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
- USB’yi kullanmadan önce USB’nizi biçimlendirmeniz/format atmanız gerekiyor. Bunun için faydalanabileceğiniz program önerilerimize şuradan göz atabilirsiniz.
- Şimdi önceden çıkardığımız arşivden ‘MediaCreationTool.bat’ adlı dosyayı çift tıklayarak çalıştırın.
- Eğer karşınıza bildirim çıkarsa yine Çalıştır (Run) deyin.
- Ardından tekrar 11’e tıklayın, sonrasında Make USB‘yi seçin.
Bu aşamadan sonra işlemin arka planda devam etmesini bekleyin. İşlemin ne kadar ilerlediğini ekranınızda bulunan komut penceresinden takip edebilirsiniz.
Windows 11 İçin Önceden Oluşturulan USB veya ISO Üzerindeki Kontrolleri Atlayın
Windows 11 kurulumu için ISO’ya sahipseniz veya bir USB oluşturduysanız, bunun yerine aşağıdaki adımları takip etmenizi öneririz. Bunu yaptığınızda, bilgisayarınıza MediaCreationTool.bat komut dosyasını kullandığınız esnada ISO’yu tekrar indirmenize gerek kalmayacak.
- Daha önce çıkardığınız arşive gidip buradan bypass11 adlı klasörü açın.
- Şimdi Quick_11_iso_esd_wim_TPM_toggle.bat dosyasının üzerine çift tık yapıp dosyayı çalıştırın.
- Ardından ISO veya USB’nizin bulunamadığına dair bir komut penceresi görünecek fakat telaş yapmanıza gerek yok.
- Şimdi ISO kaynağına gidip üzerine sağ tık yapın. Windows 11 USB sürücünüz varsa sürücüyü açıp Kaynaklar (Sources) klasörünü açın ve instal|.wim‘in üzerine sağ tık yapın. Çıkan seçeneklerden Daha fazla seçenek göster‘e tıklayın.
- Ardından Gönder menüsünden Quick_11_iso_esd_wim_TPM_toggle.bat ögesini seçin.
Bu aşamadan sonra komut dosyası, seçilen ISO veya USB sürücüsünü otomatik olarak yamalayaca. Yamayı uyguladıktan sonra Windows 11 kurulumunu başlatarak bilgisayarınızı yükseltmeye devam edebilirsiniz.
Windows 11 Özellik Güncellemelerini Yüklerken Kontrolleri Atlayın
Tüm denetimleri atlayıp Windows 11’i bilgisayarınıza yükledikten sonra Microsoft’un, güncellemeleri desteklemeyen donanımları aktif olarak engellediğini öğrenmek sizi biraz üzebilir. Fakat komut dosyası ile bahsettiğimiz kontrolleri atlayabilir ve bilgisayarınıza özellik güncellemelerini yükleyebilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenler sırasıyla şunlar:
- Çıkardığınız arşive giderek bypass11 adlı klasörü tekrar açın.
- Skip_TPM_Check_on_Dynamic_Update.cmd komut dosyasını, üzerine çift tık yaparak çalıştırın.
- UAC‘yi geçmek için seçiminizi onaylayın.
- PowerShell penceresi açıldığında sizden klavyenizde bir tuşa basmanız istenecek. Sonrasında komut dosyasını ilk kez çalıştırdığınızda, üstte yeşil renkte bir sorumluluk reddi beyanı görünecek.
Yapmış olduğunuz değişiklikler, bilgisayarınıza otomatik olarak uygulanacaktır. Bu aşamadan sonra bilgisayarınızı istediğiniz gibi yükseltebilirsiniz. Sisteminizi güncelledikten sonra bu komut dosyası tarafından yapılan değişiklikleri geri almak, gelecekte başınıza gelebilecek olası sorunları çözmenize yardımcı olacaktır. Bunu yapmak için şu adımları izleyin:
- Skip_TPM_Check_on_Dynamic_Update.cmd tekrar çift tık yapın.
- Sorumluluk reddi bu sefer kırmızı renkte görünecek.
- Son olarak yaptığınız değişiklikleri geri almak için klavyenizdeki herhangi bir tuşa basın.
Tüm yapmanız gerekenler bunlardı. Artık bilgisayarınızı sorunsuz bir şekilde kullanabiliyor olmalısınız.
Sıkça Sorulan Sorular
‘Bu bilgisayar şu anda Windows 11 sistem gereksinimlerini karşılamıyor’ hata mesajını neden alıyorum?
Bu hata mesajını, bilgisayar donanımınız Windows 11 için minimum sistem gereksinimlerini karşılamadığı için alıyorsunuz.
Windows 11 için minimum gereksinimleri karşılamıyorsam mevcut işletim sistemimi kullanmaya devam edebilir miyim?
Evet, bilgisayarınız Windows 11 için minimum gereksinimleri karşılamıyorsa, Windows 10 gibi mevcut işletim sisteminizi kullanmaya devam edebilirsiniz.
İlgili Yazılar
Windows 11 İşlemci Desteklemiyor Sorunu Nasıl Düzeltilir?
Windows 11’deki Görev Çubuğu Nasıl Küçültülür?