Birleşik Arap Emirlikleri hükümeti, popüler FaceTime uygulaması da dahil olmak üzere VoIP (İnternet Protokolü Üzerinden Ses) hizmetlerine kısıtlamalar getirdi. Bu da uygulamayı kullanıcıların kullanamaması anlamına gelmektedir. BAE’den satın alınan cihazlarda FaceTime uygulaması tamamen engellenmiş olabilir veya kullanmaya çalışırken sorunlarla karşılaşılabilir. Neyse ki güvenilir bir VPN çözümü bu sorunu aşmanıza yardımcı olabilir.
VPN, FaceTime gibi uygulamalara uygulanan sansürü aşmaya yardımcı olan mükemmel bir araçtır. Ancak bir VPN yardımıyla VoIP uygulamalarının engellemesini kaldırmak, yasal olarak suç sayıldığından ve para cezası veya hatta hapis cezası ile sonuçlanabileceğinden dikkatli olmalısınız. BAE’de FaceTime’ın engellemesini kaldırmak için bir VPN kullanmak istiyorsanız, daha fazla bilgi için bir hukuk uzmanına danışın.
Seçtiğiniz VPN’in güçlü şifreleme, sıkı gizlilik politikaları, çok sayıda sunucuya sahip olması ve coğrafi kısıtlamalı platformlara erişim sağlaması gerektiğinden emin olun. Bu makalede, BAE’de FaceTime’ı nasıl kullanacağınız konusunda size rehberlik edeceğiz ve uygulamanın engellemesini kaldırdığı kanıtlanmış güvenilir VPN’ler listesi sunacağız.
FaceTime Neden BAE’de Kullanılamıyor?
FaceTime, Dubai’de çalışmıyor çünkü Birleşik Arap Emirlikleri Telekomünikasyon Düzenleme Kurumu (TRA) internetin bazı kısımlarına erişimi kısıtlıyor. Ne yazık ki bu kısıtlamalar, FaceTime gibi bireysel görüntülü görüşme uygulamalarını da içeriyor. Bu nedenle Dubai’deyken FaceTime’a erişmeye çalışırsanız, “Etkinleştirme sırasında bir hata oluştu. Lütfen tekrar deneyin.” mesajıyla karşılaşacaksınız.
Dubai ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki hiçbir Apple kullanıcısı FaceTime’a erişemiyor. iPhone, MacBook veya iPad satın aldıysanız, tam veya kısmi kısıtlamalar nedeniyle FaceTime’ı kullanamazsınız. Ancak Apple Destek, yurt dışına seyahat ederseniz uygulamanın engellemesinin kaldırılacağını söylüyor.
2021 yılında FaceTime ve WhatsApp gibi VoIP uygulamalarına getirilen kısıtlamalar bir anda kaldırıldı. Bu olay, Dubai EXPO 2020 gerçekleştiği sıralarda yaşandı ve 24 milyondan fazla ziyaretçi çeken etkinlik sırasında FaceTime dahil bazı VoIP yasakları geçici olarak kaldırıldı. Ardından kısıtlamalar kısa süre sonra tekrar uygulandı ve o zamandan beri onaylanmamış VoIP platformları BAE’de çalışmıyor.
Dubai’den Alınan iPhone’a FaceTime Nasıl Yüklenir?
Dubai’deki FaceTime engellemesi nedeniyle ülkede satın alınmış bir iPhone’a uygulamayı yüklemek mümkün değildir. Ancak kullanıcılar güvenilir bir VPN uygulaması kullanarak veya BAE dışındayken uygulamaya erişerek bu kısıtlamaları aşabilirler.
VPN yardımıyla BAE’deki bir iPhone’da FaceTime’ı etkinleştirmek nispeten basit bir işlemdir. Sadece beş adımı takip etmeniz gerekir:
- Şuradaki VPN uygulama önerilerinden bir tanesini iPhone’unuza yükleyin.
- FaceTime’ın kullanılabilir olduğu bir sunucuya bağlanın (İngiltere gibi).
- Apple ID’niz varsa Ayarlar‘a gidin ve oturum açmayı kapatın.
- Oturumu kapattıktan sonra yeni bir Apple ID oluşturun.
- Yeni bir hesap oluşturduktan sonra FaceTime’ın indirilebilir olduğu Apple Store’a gidin.
Dubai Neden FaceTime’ı Engelledi?
2017 yılında, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Telekomünikasyon Düzenleme Kurumu (TRA), FaceTime ve Skype, WhatsApp gibi Sesli ve görüntülü görüşme sağlayan Voice over Internet Protocol (VoIP) hizmetlerinin kullanımını resmi olarak engelledi. TRA, bu engellemenin nedeni olarak “düzenleyici uyum” olduğunu belirtti.
Ancak freedomhouse.org web sitesi, engellemenin arkasındaki nedenlerin daha karmaşık olabileceğini öne sürüyor. Nedenlerden biri, BAE’nin kendi telekomünikasyon sektörünü, özellikle C’Me ve BOTIM adlı iki sağlayıcıyı tanıtmak olabilir. Diğer bir neden ise gizlilik ve ulusal güvenlik endişeleriyle ilgili olabilir; BAE, gözetleme amaçlı kullanıcı etkinliğini ve konuşmaları izlemek istiyor olabilir.
Engellemeyi uygulamaktan sorumlu TRA, FaceTime, WhatsApp ve Skype dahil olmak üzere birçok VoIP uygulamasını etkiledi. Bu yasak, yurt dışındaki aileleri ve arkadaşlarıyla iletişim kurmak için bu hizmetlere güvenen BAE sakinleri için sıkıntıya neden oldu ve birçok kişi yasaklamayı aşmak için Sanal Özel Ağ (VPN) hizmetlerine yöneldi.