Windows, Mac veya Linux çekirdek yazılımlı olsun, bilgisayar ekranında ağ bağlantınızdan kullanıcı arayüzünüze kadar gördüğünüz her şey sistem süreçleri tarafından oluşturulur. Windows kullanıcıları, masaüstünü göstermek için explorer.exe dahil olmak üzere bunlardan bazılarına aşina olabilir. Ancak çoğu kullanıcı, buna çok da aşina değildir.
Dwm.exe gibi sistem işlemleri, Windows işletim sisteminin ortak ve ayrılmaz parçalarıdır. Dwm.exe, özellikle Windows için grafiksel bir kullanıcı arayüzü oluşturmaya yardımcı olur. Fakat bazı zamanlarda yüksek işlemci kullanımına neden olabilir. Böyle bir sorun yaşıyorsanız, bunu çözmek için ne yapmanız gerektiğinden bahsedeceğiz.
Dwm exe Nedir?
Dwm.exe (Masaüstü Pencere Yöneticisi), grafik kullanıcı arayüzünden sorumlu olan çok önemli bir sistem işlemidir. Windows işletim sistemli bir bilgisayar kullandığınızda gördüğünüz şeffaf pencereler ve görev çubuğu küçük resimler gibi görsel efektlerin oluşturulmasını sağlar.
Bunun nedeni, Windows’un bu tür efektler oluşturmak için kullandığı yaklaşımdır. Yeni bir program açtığınız zaman, kullanıcı arayüz tasarımı Windows belleğine kaydedilir ve tasarımın oluşturulması sağlanır. Windows daha sonra kendi görsel efektlerini uygulamak için bu pencerenin tasarımlarını alarak değiştirir.
Dwm exe İşlemciyi Neden Çok Kullanıyor?
Windows temasını da kullansanız, yeni görsel temalar da uygulasanız, Windows görsel efekt oluşturmak için bilgisayarınızda ne kadar güç varsa hepsini kullanır. Fakat Dwm exe işlemi işlemci kullanımınızın büyük bir kısmını kaplıyorsa, bu donanım veya sistem yapılandırmanızda bir sorunun varlığını gösterir.
Görsel efekt oluşturması için ekran kartınız yerine işlemciniz kullanılacaktır. Bilgisayarınız biraz eskiyse, sisteminizin performansı üzerinde bunun olumsuz bir etkisi olabilir. İşlemcinin yüksek seviyelerde kullanımı, sonuçta daha yüksek bir sıcaklığa ve kararsız bir sisteme sebep olur.
Kötü amaçlı bir yazılım dwm exe ile yüksek CPU kullanımına neden olmasa da bunun göz ardı edilmemesi gerekiyor. Kötü amaçlı bazı yazılımların DWM sürecinden faydalanarak kendilerini gizlediği belirtiliyor. Bununla birlikte yüksek işlemci kullanımına neden olan dwm.exe’nin diğer olası sebepleri arasında güncel olmayan sürücüler veya eksik Windows sistem güncellemeleri bulunuyor. Ayrıca görsel efekt oluşturmak için dahili grafiklerinizin (harici grafik kartı yerine) kullanılması da bu sorunu yaşamanıza sebep olabilir.
Dwm exe Kaldırılır mı?
Windows’un daha eski sürümleri Dwm.exe’yi kapatmanıza izin verirken Windows 10’la birlikte bu artık mümkün değildir.
DWM, Windows kullanıcılarının deneyimiyle sıkı sıkıya entegre edilmiştir. Yani kullandığınız grafiksel kullanıcı arayüzünün çalışması artık tamamen bu işleme bağlıdır. Gördüğünüz bazı görsel efektleri Windows Ayarlarında devre dışı bırakabiliyor olsanız da dwm.exe’nin çalışmasını tamamen engelleyemezsiniz.
Sonuç olarak dwm.exe önemli bir sistem işlemidir, bu nedenle Windows 10 işletim sisteminize zarar vermek istemiyorsanız dwm.exe’yi kendi haline bırakmalısınız.
Dwm exe’nin Yüksek İşlemci Kullanması Nasıl Düzeltilir?
Az önce de bahsettiğimiz üzere DWM’yi kapatamazsınız fakat işlemciye daha fazla yük bindirmesini engelleyebilirsiniz. Şimdi bunun için bazı yapılabileceklerden bahsedeceğiz.
Windows Sistem Güncellemelerini Kontrol Edin
Windows kullanıcılarının yapması gereken ilk düzeltme, sistemini olabildiğince güncel tutmaktır. Microsoft, genel sistem kararlılığınızı düzeltmek adına düzenli olarak hata düzeltmeleri ve sistem yükseltmeleri sunar. Bunun kontrolünü sağlamak için:
- Başlat menüsüne sağ tık yapıp Ayarlar seçeneğine tıklayın.
- Ardından Windows Ayarları‘nda güncelleme olup olmadığını kontrol edin.
- Bilgisayarınız için yayınlanan son sistem güncellemeleri kontrol etmek ve yüklemek için Güncelleme ve Güvenlik > Windows Güncelleme > Güncellemeler sıralamasını takip edin.
Bir güncellemeyi tamamladıktan sonra Dwm exe’nin yaşattığı sorunun devam edip etmediğini kontrol etmek için bilgisayarınızı yeniden başlatın.
Grafik Sürücüsü Güncellemelerini Kontrol Edin
Windows’unuz güncelse, bir sonraki adımınız grafik sürücülerinin güncel olup olmadığını kontrol etmek olmalı. Sürücüler Windows güncelleme sistemine genelde daha sonra ulaştığı için, son sürücü sürümleri için üreticiniz hangisiyse güncel web sitesini kontrol edebilirsiniz.
Örneğin NVIDIA kullanıcıysanız, şuradaki bağlantıya tıklayarak mevcut sürücü güncellemelerinizi kontrol edebilirsiniz.
Windows’ta Kötü Amaçlı Yazılım Olup Olmadığını Kontrol Edin
İşletim sisteminiz güncelse ve düzgün çalışıyorsa, yüksek işlemci kullanımına kötü amaçlı bir yazılım sebep olabilir. Bu sebeple Windows işletim sisteminizi kötü amaçlı yazılımlara karşı kapsamlı bir şekilde taramalısınız. Bunun için aşağıdaki sıralamayı takip edin:
- Görev çubuğuna sağ tık yapıp Görev Yöneticisi ögesini seçin.
- Görev Yöneticisi penceresindeki İşlemler sekmesi altında göreceğiniz Masaüstü Pencere Yöneticisi işlemini bulun.
- Çalışan dosyayı Windows Dosya Gezgini‘nde açmak için Dosya konumunu aç seçeneğine tıklayın.
- Bu işlem sizi DWM’nin konumuna götürecek. Dosya konumu C:\Windows\System32 klasöründe değilse, çalışan şey resmi bir dwm.exe dosyası değildir.
Böylesi bir durumda yapılabilecek şeylerden bir tanesi, iyi bir antivirüs programı ile sistem taraması yapmaktır. Hala bir antivirüs programı kullanmıyorsanız, şuradaki bağlantıdan kendinize en uygun seçeneği kullanmayı düşünebilirsiniz. Son bir yöntem olarak da Windows işletim sisteminizi sıfırlayabilirsiniz. Windows 11’in nasıl sıfırlanacağı konusunda hazırladığımız makaleye de şuradan ulaşabilirsiniz.