Programlama dilleri, her yazılımcı için büyük önem taşır. Çoğu yazılımcının en iyi bulduğu ve benimsediği programlama dili farklı olsa da dünya standartlarında “en iyi programlama dilleri” listesine giren az sayıda seçenek vardır. Programlama dünyasına giriş yapmak isteyen çoğu kişi nereden başlayacağınız ve hangi programlama dilini kullanacağını bilemez. Bilişim teknolojileri, veri analizi, web tasarımı ve mühendislik gibi alanlar için vazgeçilmez olan programlama dilleri arasında en iyilerini bir araya getirdik.
Yatırım yapmanıza değecek programlama dilleri, uzun süre kullanabileceğiniz ve çoğu işlemi yapabileceğiniz dillerdir. En iyi programlara dilleri çoğu zaman Java, JavaScript, C++ , C #, PHP ve Phyton olarak bilinir. Programlama ve yazılım sektörüne atılmak isteyenler ilk olarak bu programlama dillerine yönelmelidir. İşte sizler için bir araya getirdiğimiz en çok kullanılan programlama dilleri…
En İyi Programlama Dilleri
C++
C++ nesne yönelimli bir programlama dilidir ve geliştirildiği günden bu yana en çok kullanılan dillerden biri olmuştur. Performans açısından programlama dilleri arasında C++ ilk tercihtir. Çünkü diğer programlama dillerine oranla daha güncel ve modern bir dildir. Birçok oyun, işletim sistemi ve uygulama için ana dil olarak kullanıldığı için halen aktif olarak kullanılmaktadır. Amazon ve Google tarayıcılarının temelini oluşturan C++, robotik alanında da aktif olarak kullanılmaktadır.
PHP
PHP birkaç yıl öncesine kadar en popüler programlama diliydi ancak yerini Python ve JavaScript aldı. PHP programlama dilinin genel görevi arka plan işlemlerini yapmak, olayları kontrol etmek ve duruma göre sonuç üretmektir. PHP kullanarak basit bir web sitesi yapılabilir. Hatta bu web siteleri Facebook, Twitter gibi büyük ve çevrimiçi sitelere dönüştürülebilir.
C#
C Sharp olarak da bilinen C#, Microsoft tarafından geliştirilen ve Java’ya çok benzeyen bir programlama dilidir. C#, gömülü sistemler ve sunucular için tasarlanan bir programlama dilidir. Ancak en basit işlemlerden en karmaşık işlemlere kadar pek çok programlama dilinin yapamadığı şeyleri yapabilir. Yaygın olarak kurumsal müşterilere hizmet verir ve o tarz uygulamalar için kullanılır.
Python
Phyton Sürekli gelişen ve kullanımı oldukça basit olan bir programlama dilidir. Dünyada Python ile yapılan birçok yapay zeka araştırmasının yanı sıra YouTube, Instagram, Pinterest gibi platformlar da Python programlama dilini kullanarak geliştirilmiştir. Programlama dünyasına yeni girecek kişiler için Phyton önerilebilir. Ayrıca Phyton geleceğin programlama dili olarak da görülür.
Bash / Shell
Bash’in önceden tasarlanmış komut listesi, işletim sistemine otomatik olarak çalışacağını bildiren bir programdır. Bash sayesinde sık karşılaşılan durumlarda kullanıcı müdahalesi olmadan süreç otomatikleştirilebilir. Örneğin, sistemdeki tüm dosyaları her gün belirli bir saatte kontrol eden ve sadece bir gün önce değiştirilen dosyaları yedekleyen bir program yazabilirsiniz. Ayrıca Bash/Shell sayesinde bir “.bmp” dosyasını “.jpg” dosyasına dönüştürebilirsiniz.
Java
Java özellikle Android uygulamaları oluşturmak ve geliştirmek için en çok kullanılan yöntemdir. Sun Microsystems tarafından oluşturulmuştur ve şu anda veri tabanlarında, Android uygulamalarında, bilgisayar uygulamalarında vb. kullanılmaktadır. Java programlama dili basit ve modern yapısı sayesinde hızlı bir şekilde uygulama geliştirmeye yardımcı olur. Ayrıca C ve C++’ın tüm iyi özelliklerine sahiptir. Java birden fazla platformda çalışabilir ve bu sayede ortak bir dil olarak görülür. Ortam, işletim sistemlerini, ağları, İnternet programlamasını, veri tabanlarını ve tüm ara yazılım teknolojilerini içerir.
SQL
“Sequel” olarak telaffuz edilen SQL, aslında bir veritabanı yönetim sistemi olan Structured Query Language anlamına gelir. Sorgu sırasında veriler üzerinde işlem yapmamızı sağlar. SQL kodlarla yaptığımız sorgu sırasında veriler üzerinde işlem yapılmasına yardımcı olur. Ayrıca veri tabanlarına erişir ve onları yönetir. Bu sayede verilerin işlenmesine olanak sağlar. SQL sistemi, büyük miktarda veri içeren uygulamaları ve bilgisayar programlarını kolayca yönetebilir.
CSS
CSS dili, web sitelerini ve tarayıcı tabanlı uygulamaları tasarlamak için kullanılır. CSS stilleri HTML öğelerinin görünümünü hızlı bir şekilde değiştirmenize olanak sağlar. CSS sayesinde pek çok veriyi düzenlemek kolaylaşır. Ayrıca web sitelerinde çok fazla kod kullanmadan harika işler çıkarır.
HTML
Teknik olarak bir programlama dili olmasa da her web sitesi yapısının temeli olan HTML’yi bir “markup dili” olarak tanımlayabiliriz. HTML kullanılarak web sitelerinde metin, görsel ve video değişimi yapılabilir. Ayrıca sayfaların birbirine bağlanması da HTML sayesinde olur. HTML sayesinde web tarayıcısında görüntü oluşturulabilir. HTML, CSS ve JavaScript çoğu zaman birlikte kullanılır ve birlikte kullanıldıklarında inanılmaz web siteleri tasarlanabilir.
JavaScript
JavaScript genel olarak devlet ve özel sektörlerde kullanılan uygulamalar için yararlıdır. Web sitelerinde etkileşimli öğeler oluşturulmasına olanak sağlar ve en çok kullanılan yazılım dillerinden biridir. Hatta çoğu oyun geliştirici ilk olarak JavaScript dilini tercih eder. Bu nedenle büyük projelerin başında ve ön planında yer almak istiyorsanız JavaScript sizin için programlama dili olacaktır.