Müzik, farklı ortamlarda farklı şekilde gelişen bir ses biçimidir. Örneğin büyük bir konser alanındaki müziğin sesiyle stüdyo ortamında çalınan müzik farklı olacaktır. Ekolayzer, en performanslı dinleme deneyiminin oluşması için, bir sesin çeşitli ses düzeylerini değiştirmeye yardımcı olur. Spotify’da ise bu ayarı bulmak o kadar da kolay değildir. Eğer birazdan bahsedeceğimiz ayarları uygularsanız, Spotify’ı eskisine nazaran çok daha üst kalite ses deneyimine ulaşırsınız.
Spotify Ekolayzer Nedir?
Ekolayzerler, standart bir sesi değiştirmek için kullanılan yazılım veya donanım bütünüdür. Spotify ise bunu dijital olarak yapmanıza yardımcı olan yerleşik bir ekolayzere sahiptir.
İnsanlar, 20 Hz ile 20.000 Hz işitme aralığındaki arasındaki sesleri duyabilir. Spotify, ekolayzer için 60Hz, 150Hz, 400Hz, 1KHz, 2.4KHz ve 15 kHz’de altı noktayı dikkate alır. Ekolayzerler, farklı frekans noktalarında değişiklikler yaparak bir sesin belirli yönlerini azaltabilir veya yükseltebilir.
En İyi Spotify Ekolayzer Ayarları Nelerdir?
Spotify’ın iOS ve Android için geliştirdiği uygulamalarda, yerleşik bir ekolayzer ön ayarları bulunmaktadır. Kimse için mükemmel ekolayzer ayarı yoktur fakat bunu makul seviyelere çıkarabilmek de mümkündür.
En iyi müzik ekolayzer ayarı için tür, kişisel tercih, işitme hassasiyeti, müziğin nerede çalınacağı ve onu çalmak için kullanılan teknoloji gibi dikkate alınması gereken bazı önemli faktörler vardır.
Çoğumuz eğitimli birer ses mühendisi olmadığımız için sürekli ayar değiştirmek can sıkıcı olabilir. Neyse ki Spotify’ın yerleşik bir ekolayzer ön ayarı var. Herkesin beklentini karşılamasa da yerleşik ön ayar, çoğu dinleyici için gayet yeterlidir. En iyi Spotify ekolayzer ayarını bulmak için biraz yerleşik ön ayardan, biraz da yapacağınız manuel değişikliklerden yardım almalısınız.
Spotify Ekolayzer Etkinleştirme Nasıl Yapılır?
Bunu yapabilmeniz için bir Spotify uygulaması ve geçerli bir Spotify hesabı gereklidir. Hepsi bu kadar. Şimdi yapmanız gerekenlere bir bakalım.
Spotify Ayarlarını Açın
İlk yapmanız gereken şey, Spotify uygulamasını açmak ve ardından Ayarlar penceresini açmaktır. Masaüstü uygulamasında profil simgesine tıklayın ve açılan menüden Ayarlar’ı seçin.
Ekolayzeri Etkinleştirin
Ayarlar içinde Çalma bölümünü bulun ve Ekolayzer girişini göreceksiniz. On/Off (Açık/Kapalı) kaydırıcısına tıklayarak Açık konumuna getirin.
Ekolayzeri Ayarlayın
Ekolayzeri etkinleştirdikten sonra birçok ön ayar arasından seçim yapabilir veya bir bant noktasına tıklayarak istediğiniz gibi manuel olarak ayarlayabilirsiniz.
Eğer EQ dünyasında yeniyseniz, dinlediğiniz müziğin türüne uyacak bir ön ayar seçmenizi öneririm (örneğin Klasik, Dans, R&B, Hip-Hop, Caz veya Rock). Daha sonra EQ’yu kendi zevkinize göre ayarlayarak ince ayar yapabilirsiniz.
Aklınızda bulundurmanız gereken bir diğer şey, EQ’nun her bir örneğe özgü olduğudur. Yani masaüstünde ve telefonda Spotify kullanıyorsanız, masaüstünde EQ’yu ayarlamanız telefonunuzu etkilemeyecektir. Bu ayarları her bir cihazda yapmanız gerekecektir.
Spotify Ekolayzer Ayarları Nasıl Değiştirilir?
Android cihazlar ve iPhone’lar için Spotify ekolayzer ayarını, direkt olarak Spotify’ın uygulaması üzerinden değiştirebilirsiniz.
Android İçin Spotify Ekolayzer Ayarı Nasıl Değiştirilir?
Öncelikle Android’de ekolayzerin olup olmaması, üreticiye bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Uygulanan değişiklikler, diğer uygulamaların ses ayarlarına da uygulanır.
- Ana sayfa seçeneğine dokunun.
- Ayarlar seçeneğine dokunun.
- Müzik Kalitesi altında Ekolayzer’e dokunun.
- Cihazının ses ayarlarından beğendiğiniz sesi seçin.
iOS İçin Spotify Ekolayzer Ayarları Nasıl Değiştirilir?
- Ana sayfa seçeneğine dokun.
- Ayarlar seçeneğine dokun.
- Çalma’ya dokun.
- Ekolayzer’e dokun ve aç .
- Hazır ayarlardan birini seç veya ekolayzer üzerindeki noktaları sürükleyerek beğendiğin bir sesi bul.
Hazır ayarlardan kasıt, noktaları sürükleyerek uygun sesi bulmanızı sağlayan grafik ekranının hemen altındaki seçeneklerdir. Akustik, klasik, dans, elektronik, hip hop, pop, rock gibi birçok ayar var. Eğer tek bir tip müzikten hoşlanıyorsanız, bu ayarlardan sevdiğiniz müzik tipini seçebilirsiniz. Yine de istediğiniz performanstan uzaksa, bu sefer manuel olarak noktaları sürükleyerek en uygun sesi bulmaya çalışın.