En İyi Hayatta Kalma Oyunları | PC

Hayatta kalma oyunları, sizi zorlu koşullara, tükenmiş kaynaklara veya vahşi hayata karşı yeni ve heyecan verici bir dünyaya sokar. Siz de hayatta kalmak için çeşitli malzemelerinizi yönetmek durumunda kalırsınız.

Hayatta Kalma Oyunları Nedir?

Hayatta kalma oyunları, oyuncuların bir adaya bırakıldığı ve hayatta kalmak için kaynakları toplaması, barınak inşa etmesi, çetelerle ve diğer oyuncularla savaşması gereken popüler bir çok oyunculu hayatta kalma oyunu modudur. Bu tür oyunlarda amaç, ayakta kalan son oyuncu veya takım olmaktır.

Aşağıdaki listemizde yer alan oyunlardan bazıları tonları, sanat tarzları ve mekanikleri açısından birbirinden çok farklıdır. Fakat özünde en güçlü olasılıklarla yüzleşmenizi sağlayan bir oyun koleksiyonu olduğunu söyleyebiliriz. Artık listemize geçiş yapalım ve en iyi hayatta kalma oyunları listemize bakalım.

En İyi Hayatta Kalma Oyunları

State of Decay 2

State of Decay 2, Undead Labs tarafından geliştirilen ve Microsoft Studios tarafından yayınlanan bir hayatta kalma korku video oyunudur. 2013 oyunu State of Decay’in devamı niteliğinde olan oyun, 22 Mayıs 2018’de Windows ve Xbox One için yayınlandı.

State of Decay 2’de oyuncular, “undead” olarak bilinen zombilerin istila ettiği kıyamet sonrası bir dünyada hayatta kalmalaya çalışacaklar. Oyuncular kaynakları toplamalı, bir üs inşa etmeli ve ölümsüzlere ve diğer tehditlere karşı savunma yapmalıdır. Oyun, oyuncuların diğer hayatta kalanlarla etkileşime girmenin yanı sıra kaynakları keşfedip toplayabilecekleri dinamik bir açık dünyaya sahiptir. Ayrıca oyuncuların birlikte hayatta kalmak için arkadaşlarıyla takım kurabilecekleri çok oyunculu bir modu da bulunuyor.

Sık sık indirime giren oyunun Steam bağlantısına şuradan ulaşabilirsiniz.

The Long Dark

The Long Dark, Hinterland Studio tarafından geliştirilen ve yayınlanan bir hayatta kalma oyunudur. Oyun, modern uygarlığın çökmesine neden olan jeomanyetik bir felaketin ardından geçiyor. Oyuncular, vahşi yaşam gibi zorluklarla karşı karşıya kalırken yiyecek, su ve barınak gibi malzeme ve kaynakları toplayarak vahşi doğada hayatta kalmaya çalışıyorlar. Sert hava koşulları ve diğer tehlikeler de oyunun içerisinde var olan diğer ögeler.

Oyun, Kuzey Kanada’nın vahşi doğasında geçiyor. Oyuncular iki mod arasından seçim yapabilirler: Bunlar uçağı düştükten sonra vahşi doğada mahsur kalan bir pilotun hikayesini anlatan “Hikaye” modu ve oyuncuların hayatta kaldığı “Survival” modu.

Sınırlı kaynaklarla mümkün olduğu kadar uzun süre hayatta kalmaya çalışacağınız bir oyun olan The Long Dark, sürükleyici oynanışı ve gerçekçi hayatta kalma mekanikleriyle dikkat çekiyor. Oyunun Steam bağlantısına şuradan ulaşabilirsiniz.

Icarus

Icarus, hayatta kalma türünü çok çok uzaklardaki bir gezegene taşıyor. Oyunda, dünyalaştırılma sürecinde olan yabancı bir gezegene düştükten sonra hayatta kalmak için elementlere karşı mücadele etmesi gereken yıldızlararası bir kolonici olacaksınız.

Her göreve sıfır veya çok az araçla başlarsınız. Hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak temel araçları yapmak içinse malzeme toplamanız gerekir. Teknoloji ağı çok geniş olsa da silahlar, beton yapılar ve pratik kaynak toplama araçları gibi birinci sınıf teknolojiye erişebileceğiniz noktaya ilerlemeniz, zaman ve çaba gerektirir.

Icarus, bağımlılık yaratan oyun mekaniği, muhteşem bir şekilde işlenmiş ve saatlerce süren zorlu görevlerle dolu. Son zamanlardaki en iyi hayatta kalma oyunlarından biridir. Oyunun Steam bağlantısına şuradan ulaşabilirsiniz.

Rust

Rust

Muhtemelen türünün en kötü şöhretli hayatta kalma oyunlarından biri olan Rust, oyun oynama tarzı sayesinde zamanla tanınır hale geldi. Açık sesli sohbet özelliği, oyuncuların yan yana duruyormuş gibi kendi aralarında konuşmalarına olanak tanır. Bu da oyuncular açlığı, susuzluğu ve soğuğu savuşturdukları sırada birbirlerini aldatmak, manipüle etmek veya desteklemek gibi ekip dinamikleri yaratır.

Oyun özelleştirilebilir temel sistem, uçan araçlar, rastgele bir harita ve yoğun silah çeşitliliği de eklendiğinde, türünün en inanılmaz oyunlarından birisi haline dönüşüyor. Oyunun Steam bağlantısına şuradan ulaşabilirsiniz.

Ark: Survival Evolved

Ark, içerisinde dinozorların olduğu bir hayatta kalma oyunudur. Ark genellikle Rust ile karşılaştırılır, çünkü erken erişim oyunları arasına hemen hemen aynı anda girdiler. Her ikisi de açık dünya PvP savaşına sahiptir ancak temelde farklı oyunlardır.

Rust’ta, siz doğduktan 30 dakika sonra habersiz bir şekilde başka birinin üssüne baskın yapıyorsunuz. Ark’ta ise saatlerini bileme taşına harcayan oyunculara karşı rekabet edebileceğiniz noktaya gelmeniz çok daha uzun sürüyor. Bu da anlamsız şiddetlere daha az teşvik ederken oyuncuları aralarında barış yapmaya itiyor. Rust’ın sizi diğer oyuncuları görür görmez vururken gördüğü yerde, Ark daha çok üssünüzü geliştirmeye, dinozorlarınızı evcilleştirmeye ve çevrimiçi müfrezenizi oluşturmaya odaklanır.

Oyunun genel amacından bahsedecek olursak, hayatta kalabilmeniz için açlık, susuzluk ve soğuk gibi engelleri aşmanız gerekecek. Tabii barınak inşa etmeniz ve et için hayvanları avlamanız da gerekiyor. Kendinizi diğer oyunculardan korumanın yanında onlarla ittifak kurarak bir kasaba oluşturabilirsiniz. Türkçe arayüz ve seslendirme desteği de bulunan oyunun Steam bağlantısına şuradan ulaşabilirsiniz.

Eco

Eco

Eco, canlı tutmanız gereken çeşitli ekosisteme sahip, son derece ilgi çekici bir oyundur. Kısmen hayatta kalma olmasının yanında sürdürülebilirlik simülasyonu tanımlamasını da yapabiliriz.

Oyunun hikayesinden bahsedecek olursak, olay örgüsü Dünya’ya doğru düşmekte olan bir meteor ile başlıyor. Meteoru durdurmak içinse 30 gününüz var. Bunu gerçekleştirebilmek için organize şekilde hareket ederek, meteoru durduracak teknolojiye erişmeye çalışacaksınız.

Benzer oyunlarda kendi karakteriniz dışında başka rollere de görev alabiliyorsunuz fakat Eco, sizi organize şekilde çalışmaya teşvik ediyor. Bu sebeple kısıtlı sayıda rolü üstlenebiliyorsunuz. Belirli yetenek grubunu seçtikten sonra (madenci, oduncu, toplayıcı, marangoz, keresteci, avcı gibi), o grubu iyileştirmek tek amacınız olmaya başlıyor.

Oyunun Steam bağlantısına ulaşmak için şuradaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

Terraria

Terraria

Bu efsanevi oyunun aslında tanıtıma pek ihtiyacı yok. 2011 yılında kaynak toplama ve doğrudan kazma simülasyonu olarak karşımıza çıkmıştı. Aradan 10 yıldan fazla zaman geçti fakat Terraria, popülerliğinden hiçbir şey kaybetmedi.

Basit envanter mekaniği, derinlemesine bir temel inşa sistemi, satıcılar, heyecan verici bir silah cephaneliği ve telaşlı patron dövüşleri sunan Terraria, bağımlılık yapma potansiyeline sahiptir. Ayrıca Minecraft’ın uygulanması sekiz yıl süren bazı yaşam kalitesi eklemelerine sahiptir. Sanırım daha fazlasını söylememize gerek yok. Oyunun Steam bağlantısına şuradan ulaşabilirsiniz.

Darkwood

Ürkütücü bir hayatta kalma oyunundan bahsedecek olursak, Darkwood’u dışarıda bırakmak haksızlık olur. Korku temalı en iyi hayatta kalma oyunlarından olan Darkwood, 1980’lerin Polonya’sında geçiyor.

Oyun, gün boyunca tehlikeli ve zorlu etaplara sahip. Ancak gece çöktüğünde bir sığınağınız yoksa, artık ölümden kaçış yok demektir. Darkwood, güneş battığı anda hayatta kalma mücadelesini korkuyla muhteşem bir şekilde harmanlıyor.

Bir oyuncu, oyunla ilgili şu cümleyi kuruyor: “Bu sadece bir oyun değil, aklınızı ve ruhunuzu derinden etkileyecek, her ayrıntısıyla sizi düşüncelere boğacak, sorgulatacak, çaresiz hissettirecek, hikayesi ve müzikleriyle sizi yerden yere çalacak bir deneyim, bir BAŞYAPIT.” Bu yorumun üzerine çok da fazla bir şey söylemeye gerek yok sanırım. Oyunun Steam bağlantısına şuradan ulaşabilirsiniz.

This War of Mine

This War of Mine, savaş temalı bir hayatta kalma oyunudur. 11-bit Studios tarafından geliştirilen This War Of Mine, savaşın odağını Call Of Duty’den alıp en çok yıkıma maruz kalan topluluklara yerleştiriyor.

Oyundaki göreviniz, gün boyunca yiyecekleri, silahları, envanteri ve sağlığı kontrol ederken ve gecenin karanlığında malzeme toplamak için harap bir evde kalanlardan oluşan bir mürettebatı yönetmek. Kendine has bir grafik yapısı bulunan oyundaki karakterlerin animasyonu da oldukça başarılı.

Oyundaki ses, hüzünle gerginliği iliklerinize kadar hissettirecek şekilde düzenlenmiş. Her ne kadar silah sesleri biraz zayıf gibi gelse de oyunun genel ambiyansı, bunu tolere etmenizi sağlayacak. Oyunun Steam’deki indirme bağlantısına şuradan ulaşabilirsiniz.

Don’t Starve Together

Dont-Starve-Together

Don’t Starve Together’ın çıkışı 2013 tarihli olsa da geliştirme ekibi, oyunun popülaritesi sayesinde çeşitli genişletmeler ve güncellemeler getiriyorlar. Bu oyunda oyuncular, düşman yaratıklarla dolu kasvetli bir dünyada beslenmek ve zihinsel olarak istikrarlı kalmak için dünyayı keşfetmek zorunda kalan bir bilim insan ı olan Wilson’ı takip ediyor.

Yolculuğa rastgele oluşturulmuş bir dünyada başlayan oyuncular, öldükten sonra ekibin yanına tekrar gelebilmek için yolu doğru bir şekilde takip etmeliler. Fakat gecenin karanlığından kurtulamazsanız, yaratıklar sizi tekrar ele geçirerek öldürebilirler. Dolayısıyla ekibinizle birlikte iyi bir strateji belirlemelisiniz ki oyundaki devamlılığı sürdürebilesiniz.

Altı oyuncuya kadar birlikte oynayabileceğiniz Don’t Starve Together, 10. yılını devirmek üzere olsa da eğlencesinden ödün vermiyor. Oyunun Steam bağlantısına şuradan ulaşabilirsiniz.

The Wild Eight

Wild Eight, Alaska’daki korkunç bir uçak kazasından sağ kurtulan 8 oyuncunun hikayesini konu ediniyor. Oyundaki görev çizgilerinizi takip ederek kazanın neden olduğunu bulmalısınız. Alaska’nın çeşitli yerlerini keşfedebileceğiniz oyunda, geceleri vücut ısınızı normal seviyede tutmak için kamp ateşi kurmalısınız. Tabii ki yer Alaska olunca kar fırtınalarına maruz kalmanız da olası. Bunun önüne geçmek için barınaklar kurmanız gerekecek.

Oyunda hayatta kalmak adına elinize geçen tüm eşyalardan faydalanmanız gerekiyor. Vahşi hayvanlardan olabildiğince kaçmalı, enerjinizi yüksek tutmak için yemek ihtiyacınızı karşılamalısınız.

Bu arada oyundaki görevleri belirli bir sıra halinde yapmanıza gerek yok. Bulunduğunuz bölgede bir görev olduğunda işaret beliriyor. Bu görevin tanımını sol üstte sesli olarak görebiliyorsunuz.

Oyun başlarda biraz sıkıcı gibi gelebilir ama pes etmeyin. Biraz zaman verdikten sonra ‘yağ gibi akıyor’ derler ya, tam da öyle oluyor. Oyunun Steam bağlantısına şuradan ulaşabilirsiniz.

The Forest

The Forest, kendi başınıza veya en fazla 8 arkadaşınızla oynayabileceğiniz, Türkiye’de de fazlasıyla sevilen bir hayatta kalma oyunudur. Oyunda kamp kurmak için ağaçları kesmeniz, ısınmak için de ateş yakmanız gerekecek. Ayrıca yerin altında keşfedilmeyi bekleyen geniş bir mağara ve yeraltı gölleri ağı bulunuyor.

Oyunda gün boyunca bir yerleri keşfedecek ve inşa etmeye çalışacaksınız. Geceleri üssünü savunmanız gerekecek bu sebeple bol bol silah yapsanız iyi edersiniz. İnşa demişken, küçük bir barınak veya okyanus kenarında büyük bir kale inşa edebilir ve içini istediğiniz eşyalarla dekore edebilirsiniz. İnsan gibi görünen mutant düşmanlara karşı kendinizi savunmanız gereken oyunun Steam bağlantısına şuradan ulaşabilirsiniz.

Astroneer

25. yüzyılda Galaksiler Arası Keşif Çağı’nda geçen Astroneer, astronotların keşiflere imza atmak ve evrenin gizemlerini ortaya çıkarmak için hayatlarını tehlikeli yerlerde riske attıkları çok oyunculu bir hayatta kalma oyunudur.

Oyunda ekip arkadaşınızla birlikte yerin altında veya üstünde üsler kuracak, çeşitli araçlar üreterek Güneş Sistemi’ni keşfe çıkacak ve yeryüzünde hayalinizde olan her şeyi inşa edebileceksiniz. Oyunun temelinde sürekli bir inşanın olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin bir inşa yaparak gezegenin merkezine inebilir veya gökyüzüne rampa kurabilirsiniz. Bunun yanında 7 gezegen arasında seyahat edebilir, yeryüzünden tutun da tehlikeli mağaralara kadar gezegenlerin her bir yanını keşfe çıkabilirsiniz.

Türkçe arayüzü sayesinde daha anlaşılır bir oyun deneyimi yaşatacak Astroneer’in Steam bağlantısına şuradan ulaşabilirsiniz.

Pacify

Bağımsız oyun geliştiricisi Shawn Hitchcock tarafından geliştirilen Pacify, çok oyunculu bir hayatta kalma temalı korku oyunudur. Oyun, eski ve ürkütücü (korku filmi tarzı) bir evi araştırmaya başladığınızda başlıyor.

Pacify’de bir evde neler olup bittiğine dair kanıt toplamanız, odaların kilidini açmak için anahtarlar bulmanız ve karşılaştığınız kötü varlıkları uzak tutmanız gerekecek. Korku oyunları genelde çok korkutucu olma eğiliminde değildirler. Ancak Pacify’ın geliştiricisinin oyuna bu anlamda kapsayıcı bir yoğunluk kattığını söylememiz gerek.

Pacify’ın oynanışı tamamen bir hayaletten kaçmakla ilgilidir. Böyle söylediğimizde kulağa korkunç geliyor olabilir fakat hayalet, aslında iyi ile kötü arasında gidi gelen küçük bir kızdır. İçindeki kötülük onu ele geçirdiğinde, seni ve arkadaşlarını evin her yerinde kovalamaya başlayacak. Hayatta kalmak içinse bazı basit bulmacaları çözmeniz gerekiyor. Bu da hayaletin biraz sakinleşmesini ve oyunda ilerlemenizi sağlayacak.

Fiyatı makul düzeyde sayılabilecek oyunun Steam’deki bağlantısına şuradan ulaşabilirsiniz.

Deadside

Deadside, Bad Pixel tarafından geliştirilen ve hayatta kalma unsurlarına sahip olan, hardcore bir açık dünya çok oyunculu nişancı oyunudur.

Deadside, oyuncuların umutsuzluk dolu gerçekçi bir oyun ortamını keşfetmelerini sağlar. Türdeki birçok oyunun aksine, oyun zombiler veya anormallikler gibi fantastik unsurların varlığını ima etmez. Tam tersine dikkatinizi, arkadaşlarınıza bile tam olarak güvenilemeyeceği bir dünyada hayatta kalmanın gerçekçi yönlerine odaklar.

Arkadaşlarınızla birlikte keyifli bir çok oyunculu hayatta kalma oyunu arıyorsanız, Deadside’ı tercih edebilirsiniz. Oyunun Steam bağlantısına şuradan ulaşabilirsiniz.

Unturned

Unturned

Unturned, Steam’de ücretsiz olarak sunulan, hayatta kalma tabanlı bir zombi kıyameti temalı oyundur. Oyun, Kanada merkezli bir oyun geliştiricisi olan Smartly Dressed Games tarafından geliştirilmiştir. Oyunda ister tek oyunculu ister sunucu üzerinde olsun tek amacınız hayatta kalmaktır.

Oyun basit grafiklere ( burada Minecraft stilini düşünün) ve genellikle kolay kontrollere sahip olsa da, göründüğünden çok daha derindir ve oynamayı seçen herkese gerçekten harika bir deneyim sunar. Düzenli olarak güncellenen oyun, her güncelleme sonrası yeni özelliklere ve zorluklara sahip oluyor.

Oyunun ücretsiz olarak oynayabileceğiniz Steam bağlantısına şuradan ulaşabilirsiniz.

Surviving Mars

Surviving Mars, sizi inşa etmeye, gelişmeye ve insanlarınızı kızıl gezegenin tehlikelerinden korumaya yönelten hayatta kalma temalı oyunlardan bir diğeridir.

1960’lar/70’lerin bilimkurgu tarzında geçen oyunda, bir yandan yaşam desteğini, mutluluğu ve sabit bir doğum oranını korumaya çalışırken, diğer yandan koloninin kaynaklarını ve Dünya’dan ithalatını idare etme göreviniz olacak.

Surviving Mars’ın oynanışı, sadece bir avuç robotik drone ve bina ile başlar. Önceliğiniz ise kaynak kontrolüdür. Yakıtınızı temin ettikten sonra roketlerinizi Dünya’ya fırlatabilir, dilerseniz değerli metalleri ihraç edebilir ve Dünya’dan malzeme ithal edebilirsiniz. İşgücünüz biraz daha yüksek olduğunda, insanları barındırmak ve nefes almalarını sağlamak için yaşam destek yapılarına ihtiyacınız olacak. Tabii ki bunların hepsinden siz sorumlusunuz.

Surviving Mars’a Steam’den ulaşmak için şuradaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.