Yaklaşık 28 yaşında olan ICQ (I seek you, yani seni arıyorum şeklinde okunur), bir insan standardına göre kıyaslarsak aslında oldukça genç sayılabilir. Fakat anlık mesajlaşma platformlarından olan Yahoo Messenger ve AOL Instant Messenger’dan bile önce gelen bir ‘dinozor’ konumunda olduğu da gerçek.
Tıpkı dinozorlar gibi ICQ da resmi web sitesine göre 26 Haziran’da tarihin tozlu sayfalarındaki yerini alacak.
Kasım 1996’da İsrailli Mirabilis şirketi tarafından piyasaya sürülen platform, kullanıcıların bir kullanıcı kimlik numarası olması koşuluyla ücretsiz olarak birbirleriyle mesajlaşmalarına olanak tanıdı.
İnsanların arkadaşlarını bulabilecekleri bir arama sahip olmasının yanı sıra ICQ, başkalarının çevrimiçi olup olmadığını kontrol ederken insanların güvendiği her yerde bulunan durum simgesine öncülük etti.
ICQ’da bu durum simgesi, sohbet etmeye müsaitliğe bağlı olarak değişen bir papatyaydı. 1999 yılında Forbes ile yaptığı röportajda bir Amerikan teknoloji danışmanlık firmasının başkanı olan Bay Jerry Michalski’nin “ortak bir görsel sözlüğe dönüşeceğini” öngördüğü bir şeydi.
Başarısı sonunda AOL’un 8 Haziran 1998’de Mirabilis’i toplam 407 milyon dolar karşılığında satın almasına yol açtı. 2001’deki zirvesinde ICQ’nun 100 milyondan fazla kayıtlı kullanıcısı vardı.
Yıllar geçtikçe kullanıcı sayısı azaldı ve ICQ daha sonra Rus şirketi Digital Sky Technologies’e satıldı. Bu şirket günümüzde VK olarak biliniyor.
Yeni yönetimi altında masaüstü platform olmaktan uzaklaştı ve WhatsApp veya Telegram gibi çalışan bir mobil mesajlaşma sistemine dönüştürüldü, kullanıcıların grup oluşturmasına ve görüntülü arama yapmasına izin verildi. Fakat VK, artık platforma olan desteğini tamamen kesecek.
ICQ web sitesinde kullanıcılara, arkadaşlarıyla VK Messenger aracılığıyla veya iş arkadaşlarıyla VK WorkSpace aracılığıyla sohbet edebilecekleri söyleniyor.
ICQ’nun kendisine gelince, yok oluşunu duyurmak için yalnızca altı kelime ayrıldı: “ICQ 26 Haziran’dan itibaren çalışmayı durduracak.”