Fotoğraflarınızı mobil uygulamalar veya bilgisayarınıza indirdiğiniz programlar sayesinde düzenleyip istediğiniz hale getirebilirsiniz. Bunun için geliştirilmiş birçok çözüm bulunmaktadır. Fakat iPhone’unuzun yerleşik kamera ayarları da iyi bir fotoğraf elde edebilmenizi sağlayacak meziyetlere sahiptir. Sadece ayarlarını iyi bilmek gerekiyor. Bunu da sizin için biz halledeceğiz.
iPhone Kamera Ayarları Özellikleri
Az önce de bahsettiğimiz iPhone’un yerleşik kamerasının etkileyici özellikleri bulunmaktadır. Bunlardan madde madde bahsedecek olursak:
- Yüksek çözünürlüklü fotoğraf ve video yetenekleri
- Optik görüntü sabitleme özelliği
- Geniş açılı ve telefoto çekimler için çift lens sistemi (belirli modellerde)
- Profesyonel görünümlü bokeh ve derinlik kontrolü için portre modu
- Düşük ışıkta fotoğrafçılık için gece modu
- Fotoğraflarda gelişmiş ayrıntı ve renk için akıllı HDR
- Kolay video kaydı için QuickTake video
- Geniş açılı çekimler için panorama modu
- Hızlandırılmış ve ağır çekim video kaydı
- 4K video kaydı
- Hareketli ve sesli canlı fotoğraflar.
Aşağıda çektiğiniz bir fotoğrafın en iyi görünüme kavuşması için iPhone’unuzun fotoğraf düzenleme araçlarını nasıl kullanmanız gerektiğini öğreneceksiniz.
iPhone Fotoğraf Düzenleme Ayarları
Özgün Fotoğraflar İçin Odağı Ayarlayın
iPhone ile iyi bir fotoğraf çekmek için ilk adım, öznenizin net odakta olmasını sağlamaktır. Bu bir çiçek, insan, kedi gibi hemen her şey için geçerlidir. Odaklanmamış bir özneye sahip fotoğraflar genelde çok amatör görünürler. Bu da istediğiniz kalitede bir fotoğrafı elde etmenizin önündeki en büyük engellerdendir.
iPhone’unuzda odağı ayarlama işlemi ise oldukça basit. Fotoğrafı çekmeden evvel ekranda, odağı ön plana çıkarmak istediğiniz yere dokunun. Karşınıza sarı bir çerçeve çıkacak. Ekranda dokunarak odağı ayarladığınız alan, fotoğrafı çektiğinizde daha net ve keskin görünecektir.
Odağı ayarlamak, öğrenebileceğiniz en iyi iPhone kamera taktiklerinden biridir. Ayrıca kullanımı en kolay ayarlardandır. Odağı ayarlamak sadece bir saniye sürse de fotoğraflarınızın kalitesinde büyük bir fark yaratacaktır.
Pozlamayı Ayarlayın
Pozlama, bir görüntünün parlaklığını ifade eder. Pozlamayı doğru yapmazsanız, fotoğrafınız ya çok parlak (fazla pozlanmış) ya da çok karanlık (az pozlanmış) olacaktır.
Fotoğraf az pozlanmışsa, gölgelerde (karanlık alanlar) ayrıntıdan yoksun olacaktır. Vurgular da (parlak alanlar) donuk görünebilir. Fotoğraf aşırı pozlanmışsa, bu sefer parlak alanlar (parlak alanlar) hiçbir ayrıntı olmadan tamamen beyaz görünebilir.
Bazı pozlama sorunları düzenleme sırasında düzeltilebilir (gölgeleri aydınlatmak gibi). Ancak aşırı pozlanmış beyazlarda ayrıntıları asla geri getiremezsiniz. Bu nedenle, pozlamayı doğru kamerada elde etmek de önemlidir.Peki iPhone’undaki kamera uygulamasında pozlamayı nasıl ayarlanır?
Öncelikle, öznenize odaklanmak için dokunmanız gerekir. Ardından pozlamayı ayarlamak için ekranda yukarı veya aşağı doğru kaydırmanız yeterli olacaktır. Görüntüyü daha parlak hale getirmek için yukarı, daha koyu hale getirmek için de aşağı kaydırın.
Genel olarak, mümkün olduğunca çok renk ve ayrıntı yakalamayı hedeflemelisiniz. Aşırı pozlanmış vurgulardan ve az pozlanmış gölgelerden kaçınmaya çalışın.
Yakınlaştırmak ve Uzaklaştırmak için iPhone Lensleri Arasında Geçiş Yapın
Çift lensli veya üç lensli iPhone’lardan birine sahipseniz, iPhone kamera lensleri arasında geçiş yaparak fotoğrafınızı yakınlaştırıp uzaklaştırabilirsiniz.
iPhone 11 ve üstü modellerde üç lens vardır: Ultra Geniş , Geniş ve Telefoto. iPhone 11’de iki bulunuyor: Ultra Geniş ve Geniş. Daha eski çift lensli iPhone’larda ( iPhone XS , XS Max , X , 8 Plus ve 7 Plus ) Geniş ve Telefoto lensler bulunur. Tek lensli bir iPhone’unuz varsa yalnızca standart Geniş lense sahipsiniz demektir. Peki, çift ve üç lensli iPhone’larda lensler arasında nasıl geçiş yapılır?
iPhone kamera uygulamasında, vizörün alt kısmında bazı sayılar göreceksiniz. Bunlar, lensler arasında geçiş yapmanızı sağlayan Yakınlaştırma seçenekleridir. 0,5x , Ultra Geniş lenstir. 1x Geniş lenstir. 2x ise Telefoto lenstir.
Ultra Geniş lensi kullanmak için 0,5x ögesine dokunun. Geniş lense geçmek için 1x ögesine dokunun. Telefoto lens için 2x ögesine dokunun.
Artık lensler arasında nasıl geçiş yapacağınızı biliyorsunuz. Peki fotoğrafınız için hangisini seçmelisiniz?
1x Geniş lens, orta derecede geniş bir görüş alanına sahiptir. Bu lensin kullanımı, çoğu çekim tarzı için uygundur. 0,5x Ultra Geniş lens, son derece geniş bir görüş açısına sahiptir. Bu ayarlama ile görüntünün çok daha fazlasını içeren süper geniş fotoğraflar çekmenizi sağlar.
Geniş manzaralar, şehir manzaraları ve mimari çekimler için en ideal lens budur. 2x Telefoto lens, uzaktaki nesnelerin görüntüsünü daha yakından yakalamanıza olanak tanır. Nesnenize fiziksel olarak yaklaşamadığınızda yakınlaştırmak için kullanabilirsiniz.
Düşük Işıkta Fotoğraflar İçin Gece Modunu Kullanın
Gece çekim yaparken düşük ışıkta fotoğraflarınız donuk çıkıyorsa ve iPhone 11 ve üstü modellerden birine sahipseniz, bu durum sizin için sorun olmaktan çıkacak. Bu modellerde bulunan gece modu, düşük ışık esnasında fotoğraflarınızda daha fazla renk ve ayrıntı yakalamak için akıllı kamera yazılımını kullanır. Peki gece modu nasıl kullanılır?
Öncelikle, 1x Geniş lens veya 2x Telefoto lens ile çekim yaptığınızdan emin olmalısınız. Çünkü gece modu, 0,5x Ultra Geniş lensle çalışmıyor. Düşük ışıkta çekim yaptığınızda gece modu otomatik olarak açılır. Işık oldukça düşükse (ancak çok karanlık değilse), Gece modu (ay) simgesi beyaz olacaktır. Beyaz simge, gece modunun kullanılabilir olduğu ancak henüz etkin olmadığı anlamına gelir. Etkinleştirip sarı renkte görünmesi için gece modu simgesine dokunun.
Sahne çok karanlıksa, gece modu otomatik olarak etkinleşir (simge sarı görünür). Gece modu etkin olduğunda, sarı gece modu simgesinde bir sayı göreceksiniz. Bu sayı, pozlama süresini gösterir. Örneğin 1 saniye, 3 saniye, 7 saniye gibi. Bu, görüntüyü yakalayabilmeniz için gereken süredir.
Otomatik pozlama süresi, kameranın belirlediği süredir. Ancak siz isterseniz bu süreyi artırabilirsiniz. Pozlama Süresi kaydırıcısını en yüksek ayarına doğru sürüklemeniz yeterli olacaktır. Gece modunu kullanmamayı tercih ederseniz, kaydırıcıyı sola doğru ‘kapalı’ ayarına sürükleyin.
Portre Modu ile Fotoğraflarınızda Arka Planı Bulanıklaştırın
iPhone’unuzdaki portre fotoğraflarınızda, arka planı kolaylıkla bulanıklaştırabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey, fotoğrafı portre modu ile çekmek. Portre modu, iPhone 7 Plus ve üstündeki hemen hemen tüm modellerde bulunuyor. Fotoğraflarınızdaki arka planı bulanıklaştırmak için derinlik efekti yazılımını kullanan portre modu ile fotoğraflarınızı profesyonel bir fotoğrafçı gibi çekebileceksiniz.
Portre modunu kullanmak için öncelikle alt kısımdaki ayarlardan Portre’yi seçin. Ardından fotoğrafını çekeceğiniz ögeyle aranızda yarım metre ila 2,5 metre arasında bir uzaklık olduğundan emin olun. Portre modu hazır olduğunda, sarı renkte Doğal Işık yazısını göreceksiniz. Artık deklanşöre basıp fotoğrafı çekmeye hazırsınız demektir.
Arka plan bulanık olmadan portre modu ile fotoğraf çekmek isteyebilirsiniz. Bunun için ekranın üst kısmındaki sarı portre simgesine dokunun. Portre simgesine tekrar dokunarak istediğiniz zaman bulanık arka planı yeniden uygulayabilirsiniz.
Stüdyo Işığı Efektleri Eklemek İçin Portre Işığını Kullanın
Portre fotoğraflarınıza profesyonel stüdyo ışığı efektleri eklemek için iPhone’un Portre Işığı özelliğinden faydalanabilirsiniz. Portre modunda çekim yaparken farklı ışık efektleri uygulayabilirsiniz. Ancak fotoğrafı çektikten sonra efektleri denemenin daha kolay olduğunu söyleyebiliriz.
Bu nedenle portre moduyla bir fotoğraf çektikten sonra, fotoğrafı Fotoğraflar uygulamasında açıp ardından Düzenle’ye dokunun. Sol üstte Portre Işığı (altıgen) simgesinin seçili olduğundan emin olun. Portre Işığı simgeleri, fotoğrafınızın altında görüntülenecektir.
Stüdyo Işığı, Kontur Işığı, Sahne Işığı gibi farklı efektleri görmek için Portre Işığı simgelerini kaydırın. Seçtiğiniz ışık efektinin gücünü ayarlamak içinse ekranın altındaki kaydırıcıyı kullanmalısınız. Düzenlemelerinizi kaydetmek için sağ alttaki Bitti’ye dokunun.
Sonuç olarak Portre Işığı, portre fotoğraflarınızı geliştirmek için kullanabileceğiniz güçlü araçlardan biridir.
Hareketli Çekimler İçin Seri Çekim Modunu Etkinleştirin
Hareket eden nesnelerin fotoğraflarını iyi şekilde çekmekte zorlanıyor musunuz? Mesela deklanşöre çok erken mi yoksa çok geç mi basıyorsunuz? iPhone kameranızın seri çekim modu adında, pek bilinmeyen bir özelliği bulunmaktadır. Bu özellik ile fotoğrafını çekmek istediğiniz nesne ne kadar hızlı olursa olsun en iyi anı yakalayabileceksiniz.
Seri çekim modu, saniyede yaklaşık on fotoğraf çeker. Bu da size, öznenizin en az bir fotoğrafını mükemmel konumda veya pozda çekme şansını verir.
iPhone 11 ve üstü modellerde seri çekim modunu aktif hale getirmek için deklanşörü sola doğru kaydırın. Bu sayede kamera, siz parmağınızı bırakana kadar fotoğraf çekmeye devam edecektir.
iPhone XS ve daha eski modellerde , deklanşör düğmesini basılı tutmanız yeterlidir ( sola kaydırmayın). Bir seri çekim yaptıktan sonra içlerinden iyi görüntüleri seçebilirsiniz. Çektiğiniz fotoğraflar, iPhone’unuzdaki Fotoğraflar uygulamasında görünecek. Seri olarak çektiğiniz bu fotoğraflardan favoriniz olanları tutup geri kalanını silebilirsiniz.
Canlı Fotoğraflar Çekin
iPhone Live özelliği, 3 saniyelik hareketli bir görüntü oluşturarak fotoğraflarınıza hayat verir. Hareketsiz bir fotoğrafla bir anı dondurmak yerine, hareketi ve sesi yakalamak için Live özelliğini kullanabilirsiniz. Hareketli nesneleri, insanları, suyu , eğlenceli anları veya ilginç sesleri olan herhangi bir sahneyi fotoğraflarken bu özellikten faydalanabilirsiniz.
Live fotoğraf çekmek için ekranın üst kısmındaki ilgili simgenin açık olduğundan emin olun. (Simgenin üzerinde bir çizgi varsa, bu özellik kapalı demektir.)
Çekimden önce ve sonra kameranın otomatik olarak 1,5 saniyelik video yakaladığını unutmayın. Bu nedenle deklanşöre basmadan önce ve sonra kamerayı birkaç saniye sabit tutun.
Canlı fotoğrafınızı Fotoğraflar uygulamasında açıp ardından parmağınızı ekranda basılı tutun. Fotoğraflar uygulamasında canlı fotoğrafınıza Döngü, Sıçrama ve Uzun Pozlama gibi farklı efektler uygulayabilirsiniz. Bu efektlere erişmek için canlı fotoğrafınızı açıp yukarı doğru kaydırın. Fotoğrafınızın altındaki efektler arasında kaydırarak hangisini kullanmak istiyorsanız ona dokunun.
Döngü, canlı fotoğrafınızı sürekli bir video döngüsüne dönüştürür. Sıçrama, fotoğrafınızın ileri ve sonra geri oynatılmasını sağlar. Uzun Pozlama ise yakalanan tüm hareketleri bulanıklaştıran yavaş bir deklanşör efekti oluşturur. Bu ayar, nehirler ve şelaleler üzerinde ipeksi pürüzsüz bir etki yaratmak için en iyisidir.
Canlı fotoğrafınızı hareketsiz hale döndürmek için fotoğrafın üst kısmındaki Düzenle’ye dokunun. Ardından ekranın altındaki Canlı simgesine dokunun. Daha sonra ekranın üst kısmındaki sarı Canlı simgesine dokunun.
Bunu yaptığınız andan itibaren sesleri ve hareketliliği kapatmış olursunuz. Fakat ekranın üst kısmındaki LIVE’a dokunarak istediğiniz zaman tekrar canlı fotoğrafa dönüştürebilirsiniz.
iPhone Kamera ile Daha İyi Fotoğraf Çekmenin Yolları
Yukarıda iPhone’unuzun kamera ayarlarını yapılandırarak daha iyi fotoğraf ve video çekebilirsiniz. Bununla birlikte aşağıdaki tüyolar, iPhone’unuz ile daha iyi fotoğraf çekmenize yardımcı olacaktır. Şimdi bunların neler olduğuna bir bakalım:
Kare Modunda Çekim Yapın
Fotoğraflarınızı daha çok Instagram’da paylaşıyorsanız, fotoğraf yerine kare modunda çekim yapmayı deneyebilirsiniz. Bu, iPhone fotoğraf düzenleme sürecinizdeki bir adımı ortadan kaldıracaktır. Kamera uygulamasını açtığınızda ekranın alt kısmında bulunan kare modunu seçebilirsiniz.
Seri Çekim Modunda Fotoğraf Çekin
iPhone’larda seri çekim modu bulunuyor. Bunun için deklanşör düğmesine basılı tutmanız yeterli olacaktır. Deklanşöre basılı tuttuğunuzda iPhone’unuz saniyede 10 adet fotoğraf çekecektir. Çektiğiniz fotoğraf sayısının yeterli olduğunu düşündüğünüzde parmağınızı düğmeden çekin. Ardından Fotoğraflar uygulamasına gidip içlerinden en iyisini ayıklayın.
Süreli Çekim Modunu Kullanın
Kamera uygulamasının üstünde bulunan saat simgesine dokunarak zamanlayıcıyı üç veya on saniye olarak ayarlayabilirsiniz. Ardından zamanlayıcıyı başlatmak için deklanşör düğmesine dokunun. 3 veya 10 saniye geçtikten sonra iPhone’unuz seri olarak 10 fotoğraf çeker.
iPhone’u İki Elinizle Tutun
DSLR kameralarda olduğu fotoğraflarınızda oluşabilecek bulanıklığı önlemek için çekim yaptığınız sırada iPhone’unuzu sabit tutmanız oldukça önemli. iPhone’unuzu iki elinizle tuttuğunuzda kameranın sarsıntısını epey azaltmış olacaksınız.
HDR Özelliğini Kullanın
HDR, telefonunuzun üç farklı pozlama ile üç farklı fotoğraf çekmesi işlemidir. Bunlar az pozlanmış fotoğraf (çok karanlık), aşırı pozlanmış fotoğraf (çok parlak) ve herhangi bir işlemin yapılmadığı üçüncü bir fotoğraf. Bu üç farklı fotoğraf daha sonra keskin ve net bir görüntü olacak şekilde birleştirilecektir.
HDR fotoğraflar çoğu zaman daha canlı renkler ve alan derinliği ile birlikte gelirler. Fakat HDR’nin her fotoğraf için kullanımı doğru olmayabilir. Daha çok dışarıdayken selfie çektiğiniz zamanlarda kullanmayı deneyebilirsiniz.
HDR seçenekleri arasından Otomatik HDR‘yi kullanmanızı öneririz. Otomatik HDR modu ile iPhone kameranız, gerekli olduğunu algıladığında otomatik olarak HDR moduna geçecektir..
Otomatik HDR modunu açmak için kamera uygulamasını açıp üst kısımda bulunan HDR seçeneğine dokunun. Karşınıza üç farklı seçenek çıkacaktır. Bunlar; otomatik, açık ve kapalı. Otomatik HDR modunu etkinleştirmek için Otomatik seçeneğine dokunmanız yeterli olacaktır.
iPhone Fotoğraf Düzenleme Uygulaması Kullanın
iPhone ile fotoğraflarınızı düzenleyebileceğiniz pek çok uygulama bulunmaktadır. Bu uygulamalar, fotoğrafınızı düzenlemenizin yanında iyileştirebileceğiniz pek çok özelliğe de sahiptir. Tamamı ücretsiz olan bu uygulamalar, uygulama içi satın alım ile daha fazla özellik sunmaktadır. Bunların hepsine şuradaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.