Güvenlik kameraları, insanların bulunduğu konumları korumak için kullandıkları en önemli güvenlik araçlarından biridir. Artık özel ve kamusal her türlü alana kurulan bu kameralar, hizmet verdikleri her alanın güvenli hale getirilmesinde önemli katkıda bulunuyorlar.
Piyasada farklı üreticilerin geliştirdiği çeşitli kamera türleri bulunmaktadır. Birçok güvenlik kamerası ses kayıt sistemine sahipken bazıları da değildir.
Böyle bir durumda ortaya şöyle bir soru çıkıyor; bir kameranın ses kaydı yapıp yapmadığını nasıl anlarım? Merak etmeyin; bu sorunun cevabını aşağıda bulacaksınız.
Bir Kameranın Ses Kaydı Yapıp Yapmadığını Anlamanın Yolları
Günümüzde neredeyse tüm güvenlik kameralarının ses kaydı yaptığını söyleyebiliriz. Ancak bunun doğru olup olmadığından emin olmak için kameranın dış gövdesini ve üreticinin teknik özelliklerini ve kaydedilen videoları oynatıp bir ses olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
Şimdi bunu anlamanın tüm yollarından bahsedeceğiz. Hazırsanız başlayalım.
Kamerayı Fiziksel Olarak Kontrol Edin
Bir kameranın ses kaydı alıp almadığını anlamanın en kolay yolu, kamerayı fiziksel olarak kontrol etmektir. İlk olarak kameranın etrafına bakabilir, herhangi bir yerinde mikrofon olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
İster içinde ister dışında olsun çoğu kamera, kaydedilen videolara ses eklemek için kullanılan yerleşik bir mikrofona sahiptir. Yerleşik mikrofonlar, herhangi birinin fark etmesini zorlaştıracak şekilde tasarlanmıştır. Ancak kamerada mikrofon olup olmadığını anlamanın zorluğu, sahip olduğunuz kameranın tipine bağlıdır.
Örneğin CCTV analog veya IP kameralardaki ses mikrofonunu algılamak çok kolaydır. Üstelik bu durum kablolu veya kablosuz bullet kameralar için de geçerlidir. Mikrofonlar genelde kameranın çevresinde, kulaklık ve akıllı telefonlardakine benzer siyah nokta şeklindedir.
Bazı kamera markaları ise kameranın ortasında bulunan, kameranın ses kaydı aldığını gösteren küçük bir kara delik olan Audio Iris ile gelir.
Kameranın Seri Numarasını Arayın
Geleneksel sesli kameraların (kamu alanlarında kullanılan kameralar gibi) üzerlerinde hoparlör gibi belirgin özellikler bulunmaz. Hatta bunların hiçbirinde yerleşik ses kayıt işlevi olmayabilir. Bu sebeple kameranın alt kısmında bulunan bir çıkartmada kameranın seri numarasını bulup not almanız gerekebilir. Çünkü bu seri numarası ile internette yapacağınız hızlı bir arama, modelin ses kayıt özelliğini destekleyip desteklemediğini ortaya çıkaracaktır.
Kamera ile Kaydedilen Videoyu Kontrol Edin
Bir kamerada ses özelliklerinin olup olmadığını anlamanın bir diğer yolu da kaydedilen videoları kontrol etmektir. Genel olarak çoğu güvenlik kamerası, kullanıcıların bir uygulama aracılığıyla veya belirli bir web sitesine erişerek mobil cihazlarındaki görüntüleri kontrol etmeleri için çevrimiçi platformlar sunar. Böylelikle kameranın ses kaydı yapabilecek şekilde tasarlanıp tasarlanmadığından emin olabilirsiniz.
Bu yöntemin tek dezavantajı ise kamusal alanlardaki kameralar için çalışmamasıdır. Çünkü sıradan insanların büyük çoğunluğu, video kayıtlarını kontrol etmek için erişime sahip olamıyorlar.
Kamera Hakkında Araştırma Yapın
Bu yöntem, bir kameranın yalnızca video mu yoksa sesi de kaydedip kaydetmediğini bilmediğiniz zamanlar için uygundur. Yani kamera hakkında daha detaylı bilgilere ulaşmak istiyorsanız, onu Google’da aramalısınız.
Örneğin bir Arlo Pro 4 kameranız var diyelim ve ses kaydı alıp almadığını öğrenmek istiyorsunuz. Google arama çubuğuna giderek Arlo Pro 4 incelemesi yazın.
Bu arama, kamera ile ilgili incelemeler sunan birçok web sitesini karşınıza çıkaracak. İçlerinden bir tanesini açıp kameranın incelemesini okuyabilir, kameranın sahip olduğu tüm özellikleri (ses kaydı alıp almadığı dahil olmak üzere) öğrenebilirsiniz.
Kameranın adından ve model numarasından emin değilseniz kameranın net bir fotoğrafını çekebilir, bunu Google Görseller’e giderek yükleyebilir ve gerisini Google’a bırakabilirsiniz. Bu andan itibaren Google sizin için kameranın adını ve model numarasını bulacaktır.
Ardından kameranın özelliklerini ve yukarıda açıkladığımız tekniği kullanarak bir mikrofona sahip olup olm olmadığını Google’da arayabilirsiniz. Tabii söz konusu güvenlik kamerası teknolojisi olduğunda gördüğünüz her şeye de güvenmemelisiniz. Dolayısıyla kaynağınızın sağlam olup olmadığından emin olmalısınız.
Kamera Mobil Uygulamasını Kullanın
Çoğu kamera üreticisi, kameranın mobil uygulama üzerinden kontrol edilebilmesini sağlamaktadır. Eğer kameranızın ses kaydı alıp almadığından emin değilseniz uygulamayı açıp aşağı kaydırın ve hoparlör veya sessize alma simgesinin olup olmadığını kontrol edin.
Bunun dışında bazı kameralarda yerleşik bir mikrofon bulunur fakat yerleşik bir hoparlör bulunmaz. Böyle bir durumda uygulamayı açıp hoparlör ve sessize alma seçeneklerinin tıklanabilir olup olmadığını kontrol edin. Eğer bunu bulursanız, bir ses duyup duymadığınızı kontrol etmek için sesi açmayı deneyebilirsiniz.
Kamera Üreticisi ile İletişime Geçin
Yukarıdaki tüm yolları denemiş olmanıza rağmen kameranın ses kaydı alıp almadığını hala öğrenemediniz mi? Son olarak bunu öğrenmenin en kolay yolu bir bilene sormaktır. Bu da kameranın üreticisinden başkası değildir.
Yapmanız gereken tek şey müşteri destek numarasını arayarak kameranın adını ve modelini vermek. Ardından kameranın yerleşik bir mikrofonunun bulunup bulunmadığını ve ses kaydı alıp almadığını sorun.
Harici Mikrofon Bağlantısı Arayın
Bu yöntem de bir kameranın ses kaydı alıp almadığını anlamanın en kolay yollarından birisidir. Özellikle de geleneksel analog CCTV kameralarda.
Geçmiş dönemlerde kameralar yalnızca video çekip kaydederlerdi. Kameraların video kaydederken sesinin duyulması mümkün değildi. Yıllar geçtikten sonra güvenlik kamerası mühendisleri, güvenlik kameralarına ses eklemenin yeni bir yolunu keşfettiler ve küçük bir harici mikrofon kullanarak kamera tarafından kaydedilen video ile sesin duyulmasına olanak tanıdılar. Dolayısıyla CCTV kameraları ve DVR ile kablolu bir analog sistem kuran bir yerdeyseniz, bir kameranın ses kaydedip kaydetmediğini anlamanız nispeten kolay olacaktır.
Bunun için kameranın nereye monte edildiğini kontrol edin ve ayrı bir küçük hat arayın. Eğer görürseniz, bunun harici mikrofon olma ihtimali oldukça yüksektir.
Telefon Kamerasının Ses Kaydı Yaptığını Nasıl Anlarım?
Genelde telefonların kamera uygulaması çalıştığında birkaç görsel işaret oluşur. Bunlar arasında telefon ekranında kamera uygulamasının açık olduğunu belirten bir simge yer alır. Bazı telefonlarda kamera uygulamasının açık olduğunu belirten bir ışık da yanar. Bu işaretler, kameranın açık olduğunu ve görüntü kaydedebileceğini gösterir.
Ancak telefonun ses kaydı yapıp yapmadığını tespit etmenin zor olduğunu belirtelim. Bazı telefonlarda bir uygulamanın mikrofonu kullanıldığında bir simge veya işaret belirir. Ancak bu işaretler, telefonunuzun hangi uygulamanın mikrofonunu kullanıp kullanmadığını belirleyemez. Bu nedenle telefonunuzda herhangi bir uygulamanın mikrofonunu kullandığından şüpheleniyorsanız, telefonunuzdaki tüm açık uygulamaları kapatmanızı öneririz.
Bununla birlikte telefonunuzun mikrofonu açık olduğunda hafif bir ses veya geri bildirim alabilirsiniz. Örneğin bir ses kaydı yapılıyorsa veya bir uygulama mikrofonu kullanıyorsa, telefonunuzda bir geri bildirim veya hafif bir ses duyabilirsiniz. Ancak bu işaretler her zaman oluşmayabilir ve bir uygulama mikrofonu sessizce kullanabilir.
Özetleyecek olursak telefonunuzun kamera uygulamasının açık olduğunu veya mikrofonun kullanıldığını belirten görsel işaretler varsa, telefonunuzda görüntü veya ses kaydedilebileceğini anlayabilirsiniz.
İzinsiz Ses Kaydı Almak Suç mudur?
Eğer bir ses kaydı, bir kişinin özel hayatına müdahale olacak şekilde alınıyorsa bu kesinlikle suç teşkil etmektedir. Özel hayatın gizliliğinin ihlali suçu TCK 134 uyarınca 2 ila 6 yıl arasında hapis cezasını gerektirmektedir. Eğer böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız, bir avukat aracılığıyla suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
İlgili Yazılar