Güzellik merkezlerindeki reyonlarda gezinirken veya online alışveriş yaparken keşke bir içerik kontrol cihazım olsaydı diye düşünmüş olabilirsiniz. Tüketiciler için bir kozmetik üründe nelerin bulunduğunu anlamak her zamankinden daha önemli. Artık içerik listelerine körü körüne bakma günleri de teknolojiyle birlikte geride kaldı.
Telaffuzu zor olan içerik isimleri ve yoğun sektör jargonunu çözmek zor olabileceği için bazı kişiler, içerikleri analiz eden uygulamalara yöneliyor. Bilim destekli içerik analizcisi uygulamalar, cafcaflı ambalajların ve akıllı pazarlama taktiklerinin ötesine geçerek cilt bakım ürünlerinizde ve diğer güzellik ürünlerinizde gerçekte ne olduğunu ortaya çıkarır.
Aşağıda en iyi kozmetik içerik kontrol uygulamalarını ve nasıl kullanabileceğinizi öğreneceksiniz.
Kozmetik İçerik Sorgulama Uygulamaları
INCI Beauty
Fransa merkezli INCI Beauty, kendini bir kozmetik analiz uygulaması olarak gören bağımsız bir projedir. Avrupa ülkelerinde yaygın olarak kullanılır, ancak beş dile çevrilebilir.
INCI Beauty uygulaması nasıl kullanılır?
INCI Beauty uygulaması Apple, Google Play ve Microsoft uygulama mağazalarında yer alıyor. Uygulamayı kullanmak için bir ürünün barkodunu taramalı veya ürün adı ile arama yapmalısınız. Çıkan sonuçlar, içeriklerin tam listesi ve işlevleri dahil olmak üzere ürünün bileşiminde olanları gösterecektir.
INCI Beauty içerikleri nasıl analiz eder?
INCI Beauty, ürünleri 20 üzerinden puanlar. Puan ne kadar yüksekse ürün de o kadar iyi demektir. Bu puan, INCI içerik listesine dayanmaktadır. İçeriklerin her biri, çiçek sembolleri ile renk kodlu olan aşağıdaki olası derecelendirmelerden birini alır:
- Yeşil çiçek: İyi
- Sarı çiçek: Tatmin Edici
- Turuncu çiçek: Pek İyi Değil
- Kırmızı çiçek: Tartışmalı
Örneğin 100% Pure Fruit Pigmented Blush, INCI Beauty uygulamasında mükemmel bir güvenlik derecesi alır. Kullanıcılar, güvenlik ve işlevle ilgili daha fazla bilgi görmek için her bir içeriğe tıklayarak içerik listesinin dökümünü görebilirler.
EWG Healthy Living
Telaffuz edemediğiniz bir bileşenin adını aradığınız zamanlarda ve güvenli olup olmadığını öğrenmek istediğinizde, Environmental Working Group (EWG) adlı uygulamaya rastlamış olabilirsiniz.
Bu kar amacı gütmeyen kuruluş, çevresel faktörleri hesaba katarak insanların daha sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yapmalarına yardımcı olmaktadır. EWG, tüketicilerin kullandıkları kozmetik ürünlerde ne olduğunu daha iyi anlamalarına yardımcı olurken, su, gıda, tarım, enerji ve daha fazlası gibi yaşamın diğer alanları için de aynısını yapar.
EWG, 2004 yılında potansiyel tehlikelere ve sağlık sorunlarına göre derecelendirme yapan, kozmetik içerikleri ve ürünleri veritabanı olan Skin Deep’i piyasaya sürdü. EWG Healthy Living uygulamasının bir kısmı Skin Deep tarafından desteklenmektedir. Böylelikle kullanıcılar, favori ürünlerindeki içeriklerin ne kadar güvenli olduğu konusunda fikir sahibi olurlar.
EWG Healthy Living uygulaması nasıl kullanılır?
Apple ve Google Play mağazalarında bulunan EWG Healthy Living uygulaması sadece bir içerik tarayıcı veya analizcisi değildir. Aynı zamanda tüketicilerin yiyeceklerinde, ev temizleyicilerinde ve diğer ürünlerde ne olduğunu görmelerine de yardımcı olur.
Güzellik söz konusu olduğunda, kullanıcılar EWG Verified (Onaylı) ürünleri bulmak için Saç Bakımı, Makyaj, Cilt Bakımı gibi kategorileri sıralayabilir veya ürünlerinin barkodlarını tarayarak EWG’nin içerik listelerine göre nasıl derecelendirdiğini görebilir.
EWG içerikleri nasıl analiz eder?
EWG ürünleri 1-10 arası bir ölçekte değerlendirir. 1-2 puan düşük tehlikeli, 3-6 orta tehlikeli, 7-10 ise yüksek tehlikeli olduğunu gösterir. Bir ürünün genel puanını almak için her bir içerik bireysel olarak puanlanır ve ürün, Skin Deep veritabanındaki diğer ürünlerle ilişkilendirilerek değerlendirilir.
Her ürün ayrıca içeriği hakkında bulunan araştırma miktarını da belirtir. Değişen veri mevcudiyeti seviyeleri: Zengin (Robust), İyi (Good), Orta (Fair), Sınırlı (Limited) ve Yok (None) şeklindedir.
Daha önceki Odele Smoothing Şampuanı örneğini kullanan bir ürün sonucu EWG Healthy Living uygulaması kullanıldığında şöyledir:
Bu ürüne 4 Sınırlı (Limited) derecelendirmesi verilmiş olup, “orta tehlikeli” kategoriye girmektedir. Her bir içerik bireysel olarak puanlandırılarak, bu üründe en düşük puan alan içeriğin 8 puanla parfüm olduğunu görebilirsiniz. Derecelendirmenin “Sınırlı” kısmı, mevcut veri miktarını gösterir.
İçerikler tıklanabilir olmasından dolayı kullanıcılar, daha fazla bilgi edinmek için içerik listesiyle etkileşim kurabilirler.
Think Dirty
Uygulama mağazanıza gidip “içerik tarayıcı” yazarsanız, muhtemelen ilk sıralarda Think Dirty uygulamasını görürsünüz. Bu popüler uygulama, on yıldan fazladır kozmetik ürün tüketicileri tarafından içerik listelerinin kontrol edilmesi için kullanılmaktadır.
Think Dirty’nin Lily Tse, şirketi güzellik endüstrisinin ardındaki kirli gerçekleri ortaya çıkarmak için başlattı. Hormon bozucu maddeler gibi toksik içerikler barındıran kozmetiklere güvenli alternatifler bulmak istediyse de bu sektörde şeffaflık olmadığı için böyle bir uygulama geliştirdi.
Tüketicilerin bir güzellik ürününün potansiyel olarak zararlı kimyasallardan arındırılmış olup olmadığını anlamak için “tamamen doğal” ve “organik” gibi etiketler dışında neler olduğunu bilmeleri gerekiyor. İşte tam da bu noktada, Think Dirty uygulaması yardımınıza koşuyor.
Think Dirty uygulaması nasıl kullanılır?
Think Dirty uygulaması hem Apple App Store’da hem de Google Play Store’da mevcuttur. Think Dirty uygulamasını kullanmak için tek yapmanız gereken bir kozmetik ürünün barkodunu taramak. Ayrıca ürünü veritabanında da arayabilirsiniz. Veritabanında 4.500’den fazla marka ve 1,4 milyondan fazla ürün bulunan Think Dirty uygulamasında aradığınızı mutlaka bulacaksınız.
Think Dirty uygulaması içerikleri nasıl analiz ediyor?
Think Dirty, 1’den 10’a kadar bir Dirty Meter (Kirli Ölçer) derecelendirme ölçeği kullanır. Derece ne kadar düşükse, ürünün kullanımı o kadar güvenli demektir. Derece ne kadar yüksekse de o kadar zararlı.
Her bir içerik kendi derecesini alır ve bir ürün, herhangi bir tek içeriğin en yüksek derecesine göre genel derecesini alır.
Örneğin Odele Smoothing şampuanı, Think Dirty uygulamasında 3 dereceye sahip. Uygulama, içerik listesini parçalayarak her bir içeriğe kendi derecesini veriyor. Bu durumda içeriklerin dereceleri 0 ile 3 arasında değişiyor. Birkaç içerik 3 aldığı için genel derece varsayılan olarak 3’e düşüyor.
Good Face
Good Face uygulaması, içerik analizcisi uygulamasından çok daha fazlasını sunmaktadır. Bu uygulama, kullanıcıların cilt ihtiyaçlarına göre uyarlanmış ve temiz ürünlerden oluşan kişiselleştirilmiş bir cilt bakım rutini oluşturmalarına izin veren bir algoritma kullanmaktadır.
80.000’den fazla içeriğin güvenlik seviyesini göstererek temiz güzellik ürünlerine geçişi kolaylaştıran Good Face, telefonunuzda mutlaka bulundurmanız gereken uygulamalardan.
Good Face Uygulaması nasıl kullanılır?
Good Face uygulaması şu an için yalnızca Apple App Store’da mevcuttur. Good Face uygulamasını ürün kontrolü yapmak için kullanmak istiyorsanız, kullandığınız veya ilgilendiğiniz ürünleri bulmak için arama çubuğunu kullanmanız yeterli olacaktır. Buradan güvenlik ve toksisite bilgileri, kullanıcı puanları, faydalar, anahtar içerikler, satın alma seçenekleri, dikkate alınması gereken temiz alternatifler ve ürünün cildinize uygun olup olmadığını görebilirsiniz.
Cilt ihtiyaçlarınıza uygun temiz güzellik ürünleri etrafında oluşturulmuş kişiselleştirilmiş bir cilt bakım rutini için Cilt Testi’ni yaparak en iyi eşleşmeleri görebilirsiniz.
Temiz güzellik konularını gerçek insanlarla tartışmak için Topluluk (Community) sekmesine gidebilirsiniz. Good Face uygulaması, temiz kozmetiğe ilgi duyan benzer düşünen insanlardan oluşan aktif bir topluluğa ev sahipliği yapar.
Good Face Uygulaması içerikleri nasıl analiz eder?
Iva Teixeira ve Lena Skliarova-Mordvinova tarafından kurulan Good Face Endeksi, dünyadaki en büyük kozmetik içerikleri ontolojisidir. Kozmetik faydası boyutu boyunca derecelendirilen 100.000’den fazla içeriğe sahiptir.
Her bir içerik, mevcut bilimsel araştırmalar, çalışmalar ve makaleler baz alınarak derecelendirilmektedir. En zayıf halka yaklaşımını kullanarak, bir ürünün genel derecesi yalnızca en kötü içeriği kadar iyidir.
Örneğin KitavaMD Tea Tree Spot Treatment’ı ele alalım. Sonuçlar, Good Face onaylı ürünün sertifikalı temiz olduğunu gösteriyor. Kullanıcılar tüm içerik listesini görmek ve daha fazla bilgi edinmek için tek tek içerikleri kontrol edebilirler.
Veriler sürekli değiştiği için Good Face Endeksi de değişmektedir. Toksisite raporlarının mümkün olduğunca doğru olması için en son bulguları takip eden gelişmiş bir algoritma tarafından desteklenmektedir.
Kullanıcılar sevdikleri ürünlerden birinin kötü bir güvenlik derecesi aldığını öğrendiğinde, Good Face Uygulaması temiz alternatifler önerir. Bu öneriler, benzer işlevlere ve içeriklere sahip ürünler bulmaya dayanır. Bu da kozmetik ürün tüketicilerinin sorunsuz bir şekilde daha temiz ve daha güvenli ürünleri kullanmalarına olanak tanır.
Yuka
Yuka, yiyecek ve kozmetik ürünlerinizin etiketlerini tarayarak karşınıza önemli bilgileri getiren bir mobil uygulamadır. Kapsamlı bir veritabanına sahip olan Yuka, her gün yenileri eklendiği yaklaşık 1,5 milyon gıda ürünü ve 500.000 kozmetik ürünü içerir.
Yuka uygulaması nasıl kullanılır?
Yuka uygulamasının tüm özelliklerine erişmek için premium üyelik gereklidir. Yuka uygulamasını kullanmak için bir ürünün barkodunu tarayın veya arama çubuğunu kullanarak bir ürün bulun. Bu hem gıda hem de güzellik ürünleri için geçerlidir. Bir ürün bulduğunuzda, tam içerik listesinin dökümünü ve her bir içeriğin risk seviyesini görebilirsiniz.
Yuka uygulaması içerikleri nasıl analiz eder?
Yuka’nın puanlama sistemi, en son bilimsel araştırmaları kullanarak dört risk seviyesinden birini şu şekilde atar:
- Risksiz (yeşil nokta)
- Düşük riskli (sarı nokta)
- Orta riskli (turuncu nokta)
- Yüksek riskli (kırmızı nokta)
Bir ürünün toplam puanı, en yüksek riskli içeriğe sahip bileşenin seviyesine dayanır. Bir ürün yüksek riskli bir içerik içeriyorsa, bu, ürünün tamamı için genel derecelendirmedir.
Örneğin SheaMoisture Coconut and Hibiscus El ve Vücut Peelingi, tüm içeriklerin insan sağlığına hiçbir risk oluşturmadığı tespit edildiğinden mükemmel bir güvenlik puanına sahiptir.
CosmEthics
Tüketicilerin daha sağlıklı seçimler yapabilmelerine yardımcı olmak için geliştirilen CosmEthics, ürün barkodlarını okuyan bir içerik tarayıcı uygulamasıdır.
CosmEthics uygulaması nasıl kullanılır?
CosmEthics uygulamasını hem Apple hem de Google Play mağazalarından indirebilirsiniz. Uygulamayı barkod tarayıcı olarak kullanabilir veya arama işlevini kullanarak istediğiniz ürünü bulabilirsiniz. Bir ürün sayfasına ulaştığınızda, içerik listelerine göre risk seviyesini gösteren üç rozetten birini göreceksiniz. Kullanıcılar ayrıca tam içerik listesini de görüntüleyebilir.
CosmEthics uygulaması içerikleri nasıl analiz eder?
CosmEthics, bir ürünün güvenli olup olmadığını, potansiyel alerjenler içerip içermediğini veya kullanıcıların yüksek endişe ile devam etmesi gerekip gerekmediğini gösteren basit bir trafik ışığı sistemi kullanır.
Örneğin Herbivore Botanicals Rose Hibiscus Hindistan Cevizi Suyu Nemlendirici Yüz Misti, CosmEthics’ten yeşil ışık almıştır.