Kulaklıktan ses gelmiyor sorunu, kullanıcılar için oldukça can sıkıcıdır. Çünkü kulaklıkların çalışma prensibi oldukça basittir. Pimi jaka bağlarsınız ve iki aygıt arasında bağlantı kurarsınız. Veya Bluetooth kulaklığınızı, Bluetooth destekli cihazınızla eşleştirirsiniz ve kullanmaya başlarsınız. Bazı zamanlarda ise tüm bağlantı yollarını eksiksiz yerine getirseniz dahi kulaklığınızdan ses gelmeyebilir. Bu gibi durumlarda yapabileceğiniz bazı yöntemler bulunmaktadır. Aşağıda kulaklıktan ses gelmiyor ise hangi yöntemleri uygulayabileceğinizi göreceksiniz.
Bluetooth veya Kablolu Kulaklıktan Ses Gelmeme Sebepleri
Bluetooth veya kablolu kulaklıklardan ses gelmemesinin birkaç farklı sebebi olabilir. Bunlardan sırasıyla şu şekilde bahsedebiliriz:
- Bluetooth kulaklıklarının çoğu kablosuz olarak ve bir cihaza bağlı olacak şekilde çalışmaktadır. Bu kulaklıklar bağlantı sorunları yaşayabileceği için kulaklıklardan ses gelmeyebilir. Bu sorunun çözümü için kulaklıkları yeniden eşleştirmeyi, pil seviyelerini kontrol etmeyi veya Bluetooth ayarlarını yeniden yapılandırmayı düşünebilirsiniz.
- Kablolu kulaklıkların kablosunda bir sorun olabilir. Bu sorun kulaklıktan sesin gelmemesine veya tamamen kaybolmasına neden olabilir. Kablo bağlantısını kontrol etmeli ve gerekiyorsa kabloyu değiştirmelisiniz.
- Bluetooth kulaklıkların çoğu şarj edilebilir pille çalışmaktadır. Pilin ömrü tükendiğinde veya kulaklık şarj edilmediğinde, kulaklıktan ses gelmeyebilir. Böyle bir durumda pil seviyelerini kontrol etmeli, kulaklıkları şarj etmelisiniz.
- Kulaklığın çalışmaması, telefon veya diğer cihazların ayarlarında bir sorundan kaynaklanabilir. Bu sebeple ses ayarlarını kontrol etmeli ve gerekirse yeniden yapılandırmalısınız.
- Kulaklığınızda fiziksel veya donanımsal bir arızadan dolayı ses gelmemesi sorunu yaşayabilirsiniz. Bunun için kulaklığınızı tamir ettirmeni veya değiştirmeniz gerekebilir.
Kulaklıktan Ses Gelmeme Sorunu Düzeltme Yolları
Kulaklıktan Ses Gelmiyor Sorununun Çözümü | Windows 10
Cihaz ve Uygulama Ses Seviyesini Kontrol Edin
Windows bilgisayarlar, ses düzeyini birim ve uygulama bazında ayarlayabilirler. Kulaklığınızı bağlayıp bir ses başlatıp sesin her ikisi için de etkin ve açık olup olmadığını kontrol edin. Bunun için şu işlem sırasını takip edebilirsiniz:
- Bilgisayarınızdan Ayarlar uygulamasını açın.
- Sisteme giderek buradan Ses sekmesini seçin.
- Buradan çıkışın altında, kulaklıkların bağlı olduğundan ve ses kaydırıcısının sıfırda olmadığından emin olun.
- Ekranı daha aşağı kaydırıp Gelişmiş Ses Seçenekleri‘ni seçin .
- Kulaklıkların seçili olduğundan ve kullanmaya çalıştığınız uygulamanın ses kaydırıcısının sıfıra ayarlanmadığından emin olun.
Uygulama Ayarlarını Kontrol Edin
Ses tabanlı bazı uygulamaların veya sohbet uygulamalarının kendi ses ayarları bulunmaktadır. Belki de bu ayarlar, varsayılan olarak düşük seviyelerde olabilir. Uygulamanın ses ayarlarını kontrol edin ve doğru cihazın, yani kulaklıklarınızın seçildiğinden ve ses seviyesinin sıfır olarak ayarlanmadığından emin olun.
Özel Modu Devre Dışı Bırakın
Yanında mikrofon bulunan kulaklıklar, genellikle varsayılan iletişim cihazı olarak ayarlanırlar. Bu da diğer uygulamaların, kulaklıkların kullanılmasını engelleyebilir. Bunu düzeltmek için şu adımları takip edin:
- Bilgisayarınızdan Denetim Masası‘nı açın.
- Donanım ve Ses‘e giderek buradan Ses‘i seçin.
- Oynatma sekmesinden kulaklığınızı seçerek Özellikler yazılı kısma tıklayın.
- Özellikler penceresinden Gelişmiş sekmesine gidin.
- Özel Mod altında gördüğünüz her iki seçeneğin de işaretini kaldırın.
- Kulaklıkların bağlantısını kesip ardından tekrar bağlayın.
Ses Geliştirmelerini Devre Dışı Bırakın
Ses geliştirmelerini tüm ses aygıtlarında kullanamayabilirsiniz. Bunlar sesi daha iyi hale getirebilseler de bazen sorunlara neden olabilirler. Bu sebeple ses geliştirmelerini devre dışı bırakmalısınız. Yapmanız gerekenler sırasıyla şunlar:
- Bilgisayarınızdam Denetim Masası‘nı açın.
- Donanım ve Ses‘e giderek buradan Ses‘i seçin.
- Oynatma sekmesinde kulaklığınızın üzerine çift tıklayın.
- Bir özellikler penceresi açılacaktır. Geliştirmeler sekmesini görürseniz onu seçin ve her şeyi devre dışı bırakın.
- Son olarak Tamam yazılı seçeneğe tıklayıp sistemi yeniden başlatın.
Etkin/Devre Dışı Ses Cihazlarını Kontrol Edin
Kulaklığınız Denetim Masası’nın ses ayarlarında görünmüyorsa, muhtemelen algılanmamıştır. Bu nadir de olsa yaşanabilen bir durumdur. Böyle bir durumda izlemeniz gereken adımlar şunlar:
- Bilgisayarınızdan Aygıt Yöneticisi‘ni açın.
- Ses girişlerini ve çıkışlarını genişletin.
- Hoparlörleri, kulaklıkları veya Stereo Mix cihazını arayın. Gördüğünüz şey, donanım yapılandırmanıza bağlıdır.
- Sağ tıklayıp Donanım değişikliklerini tara ögesini seçin.
- Kulaklığınızın görünüp görünmediğini kontrol edin.
Ses Sürücülerini Güncelleyin
Kulaklığınızdan ses gelmemesinin sebebi, ses sürücüleriniz güncel olmamasından kaynaklanıyor olabilir. Realtek sürücüsü veya bir Realtek ses yongası kullanıyorsanız, doğru sürücülere sahip olmalısınız. Aksi takdirde pek çok aygıtın çalışmaması gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Ses sürücülerinizi güncellemek için aşağıdaki işlemleri uygulamalısınız:
- Bilgisayarınızdan Denetim Masası‘nı açın.
- Ses, video ve oyun denetleyicilerini genişletin.
- Ses kartınızı/cihazınızın üzerine sağ tık yapıp Sürücüyü Güncelle ögesine tıklayın.
- Mevcut tüm sürücüleri yükleyin.
- Sisteminizi yeniden başlatarak kulaklıktan ses gelip gelmediğini kontrol edin.
Donanımı Kontrol Edin
Kablolu kulaklıklar her zaman jak üzerinden bağlanır, bu da gevşeme gibi sorunların çıkmasına sebep olabilir. Telin kendisi sağlam olmadığı gerekçesiyle zarar görebilir. Bu nedenle küçük bir bükülme bile kulaklıktan sesin gelmesini engelleyebilir. Dolayısıyla kontrol etmeniz gerekenler:
- Kulaklık jakına başka bir cihaz bağlayarak kulaklığın çalışıp çalışmadığını kontrol edin.
- Kulaklığınızı akıllı telefon gibi farklı bir aygıta tanımlayarak cihazın çalışıp çalışmadığına bakın.
Yukarıdaki iki kontrolle birlikte bir donanım sorununuz olup olmadığını ve bu donanım sorununun sisteminizde mi yoksa kulaklıklarda mı olduğunu belirleyebileceksiniz.
Ses Sorun Gidericisini Çalıştırın
Ses sorun gidericisini çalıştırmayı da deneyebilirsiniz. Böylelikle değiştirilmesi gereken ayarları bulabilir, bunları sisteminizde doğru şekilde ayarlayabilirsiniz. Yapmanız gerekenler sırasıyla şunlar:
- Ayarlar uygulamasını açıp Güncelleme ve Güvenlik‘e gidin.
- Sorun Gider sekmesini seçin.
- Ses Çalma sorun gidericisini çalıştırıp önerilen düzeltmeleri uygulayın.
Windows 10 bilgisayarla birlikte kullandığınız kulaklığınızın olası çalışmama sebeplerini ve çözüm önerilerini açıkladık. Umarız bu yöntemlerden herhangi birisini uyguladığınızda sorununuzu çözüme kavuşturmuşsunuzdur. En son yapılacak şey ise cihazınız garanti kapsamındaysa durumu yetkili servise bildirmek.
Windows Ses Hizmetini Yeniden Başlatın
Aşağıda belirtilen adımları takip edip Windows ses hizmetini yeniden başlatarak mevcut sorunu çözüme kavuşturabilirsiniz.
- Win + R tuşlarına birlikte basın ve ardından boş çubuğa services.msc yazıp Enter tuşuna basın.
- Hizmet penceresinde Windows Ses Hizmetlerini bulun.
- Windows Ses Hizmeti seçeneğine sağ tıklayıp Yeniden Başlat ögesini seçin.
- Aynı hizmete çift tıklayıp Özellikler penceresini başlatın.
- Başlangıç türünün Otomatik olarak ayarlandığından emin olun.
- Yapılan değişiklikleri kaydetmek için Uygula ve Tamam yazılı seçeneklere tıklayın.
Windows Sistem Geri Yükleme Yapın
Windows bilgisayarınızda yaptığınız son bir güncelleme, kulaklığın kararlı bir şekilde çalışmasını engelleyecek sistem çakışmasına sebep olmuş olabilir. Eğer son zamanlarda manuel veya otomatik olarak bir güncelleme yaptıysanız, Windows sistem geri yükleme sorununuzu çözüme kavuşturabilir. Bunun için izlemeniz gereken adımlar şunlar:
- Başlat’a tıklayıp ardından görev çubuğundaki arama kutusuna Denetim Masası yazın.
- Kurtarma işlemi için Kurtarma > İleri‘yi seçin.
- Kulaklığın çalışmasını engellediğini tahmin ettiğiniz ilgili geri yükleme noktasını seçip ardından İleri ve Son deyin.
Bu işlem, sistem geri yükleme yaptığınız tarihle son tarih arasındaki tüm belgelerinizin olmayacağı anlamına gelmektedir. Eğer önemli verileriniz veya dosyalarınız varsa, bu işlemden önce yedekleme yapmayı unutmayın.
Kulaklıktan Ses Gelmiyor Sorununun Çözümü | Android
Android işletim sistemi, kullanıcı sayısı bakımından dünya çapındaki pazar payının %80’den fazlasına hakimdir. Bu da bir tane bile olsa Android cihaz kullanıyor olma ihtimalinizin yüksek olduğu anlamına gelir. Android telefonunuza bağladığınızda Bluetooth kulaklığınızdan hiçbir şey duyamıyorsanız, aşağıdaki ipuçları bunu düzeltmenize yardımcı olabilir.
Medya Sesini Etkinleştirin
Android, kullanıcıların Bluetooth cihazının hangi ses çıkışı için kullanılacağını seçmesine izin verir. Bu seçim, varsayılan olarak hem telefon hem de medya olarak ayarlanmıştır. Bu da Bluetooth kulaklığınızı akıllı telefonunuza bağlandığınızda arama yapmak ve medya (müzik, video vb.) dinlemek için kullanabileceğiniz anlamına gelmektedir. Medya sesi ayarının açık olup olmadığını kontrol etmek için aşağıdaki adımları izleyin:
- Bluetooth kulaklığınız bağlıyken Ayarlar‘a giderek Bluetooth‘u seçin.
- Çıkan listeden Bluetooth kulaklığınızı seçin.
- Bir sonraki ekranda Medya Sesi’nin açık olduğundan emin olun.
Yakındaki Cihaz Taramasını Devre Dışı Bırakın
Bu özellik, uygulamaların Bluetooth’u devre dışı bıraktığınızda bile herhangi bir zamanda Bluetooth cihazlarını taramasına izin vererek GPS doğruluğunu iyileştirmek için kullanılır.
Söz konusu özellik açıksa, Android telefonunuzun yakındaki Bluetooth cihazlarını sürekli olarak taramasına neden olabilir. Bu, mevcut Bluetooth kulaklık bağlantınızın kesilmesine ve dinlediğiniz sesin kesilmesine neden olabilir.
Artı bir detay; bu özelliği kapattığınızda batarya tüketimini de azaltmış olursunuz. Android akıllı telefonunuzda bunu aşağıdaki adımları izleyerek devre dışı bırakabilirsiniz.
- Telefonunuzdan Ayarlar‘a giderek Konum‘un üzerine dokunun.
- Konum ayarını açık konuma getirin. Şimdi WiFi ve Bluetooth tarama seçenekleri görünmelidir. Ardından ‘Doğruluğu iyileştir‘i seçin.
- Sonraki sayfada Bluetooth tarama özelliğini kapatmak için kaydırıcının üzerine dokunun.
Ağ Ayarları Sıfırlayın
Akıllı telefonunuzdaki ağ ayarları bozulduğu için kablosuz kulaklığınızdan ses gelmiyor olabilir. Ağ ayarları, Android’in akıllı telefonunuza hangi cihazların nasıl bağlanabileceğini belirlemesini sağlar. Bu ayarlar zamanla bozulabilir. Bu da Bluetooth kulaklığınızın akıllı telefonunuzla düzgün şekilde eşleşmesini engeller. Aşağıdaki adımları takip ederek ağ ayarlarını sıfırlayabilirsiniz.
- Akıllı telefonunuzda Ayarlar uygulamasını açın.
- Arama çubuğuna “Sıfırla” veya “Ağ” yazın. Çıkan sonuçlarda “Ağ ayarlarını sıfırla” yazan girişi bulun. Buna ulaşmak için tam ifadelerin telefondan telefona değişebileceğini unutmayın.
- Sıfırla yazılı seçeneğe dokunarak onaylayın.
Kulaklıktan Ses Gelmiyor Sorununun Çözümü | iPhone
iPhone kullanıcıları da zaman zaman Bluetooth kulaklıklarında aynı sorunları yaşıyor. Aslında Airpods kullanıcılarının sesle ilgili sorun yaşadığına dair çok sayıda rapor bulunmaktadır. Şimdi bu sorunların çözümü için neler yapabileceğinize bir bakalım.
Müzik Ses Düzeyi Sınırını Kaldırın
iOS cihazların ayarlarında bir Ses Sınırı seçeneği bulunmaktadır. Kullanıcılar, buradan istedikleri maksimum ses sınırını ayarlayabilirler. Ancak normalden çok daha düşükse, bu durum Bluetooth kulaklığınızdaki ses çıkışını etkileyebilir. Bu özelliği kapatmak için aşağıdaki talimatları uygulayın:
- iPhone’unuzdan Ayarlar‘a giderek çıkan seçeneklerden Ses ve Dokunuş‘a dokunun.
- Ardından Kulaklık Güvenliği seçeneğine dokunun.
- Burdan Yüksek Sesleri Azalt seçeneğinin aktif olduğunu teyit edin. Eğer kapalıysa üzerine bir kez dokunarak kaydırıcının yeşil renkte olmasını sağlayın.
- Şimdi kaydırıcıyı sağa (%100) veya tercihinize göre hareket ettirin.
Cihazınızı Güncelleyin
Cihazınızın işletim sistemini daha yeni sürümüne güncellemek, Bluetooth kulaklığınızla yaşadığınız ses sorunlarınızı çözmenize yardımcı olabilir. Özellikle de Apple AirPods’ları kullanırken. Aşağıdaki adımları takip ederek iPhone veya iPad’iniz için iOS’un en son sürümüne güncelleyebilirsiniz.
- iPhone’unuzdan Ayarlar‘a gidip sonrasında Genel‘e dokunun.
- Yazılım Güncellemesi‘ne dokunun.
- Burada herhangi bir güncelleme varsa karşınıza çıkacaktır. Güncellemenin ardından cihazınız baştan başlayacak. Sonrasında kulaklığınızı cihazla eşleştirip ses sorununun devam edip etmediğini kontrol edin.
Bluetooth Kulaklığınızın Bağlantısını Kesip Yeniden Bağlayın
Bluetooth kulaklıklarınızın bağlantısını kesip yeniden bağladığınızda “taze” yeni bir bağlantı sağlamış olursunuz. Bun da ses olmaması sorununa neden olabilecek tüm bağlantı sorunlarının ortadan kaldırılmasını sağlar. Bluetooth kulaklığınızdan ses gelmediği durumlarda aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:
- iPhone’unuzdan Ayarlar‘a gidip ardından Bluetooth‘a dokunun.
- Sağdaki yeşil geçiş düğmesine dokunarak Bluetooth’u kapatın.
- Şimdi Bluetooth kulaklığınızı kapatıp ardından tekrar açın.
- Kulaklığınızı yeniden bağlayıp sorunun çözülüp çözülmediğini kontrol etmek için ses çalmayı deneyin.
Otomatik Kulak Algılamayı Devre Dışı Bırakın (Airpod’lar için)
Bu özellik, sensörlerin kulaklıklardan birini kulağınızdan çektiğinizi algıladığında AirPods’un duraklatılmasını sağlar. Her iki kulaklık da çıkarıldığında, tüm ses tamamen durur. Bu durum bazı durumlarda yardımcı olsa da, sensörler çalıştığında AirPod’larınızdan ses alamayacağınız anlamına gelir. AirPods’u düzgün bağlamış olsanız da bir dahaki sefer yine ses gelmiyorsa, aşağıdaki adımları deneyin.
- iPhone’unuzdan Ayarlar > Bluetooth sıralamasını takip edin.
- Seçenekleri görmek için AirPods’unuzun yanındaki “i” simgesine dokunun.
- Bir sonraki ekranda yeşil renkli butona dokunu Otomatik Kulak Algılama özelliğini kapatın.
Bluetooth Kulaklık Sıfırlama Yapın
Aşağıdaki adımları izleyerek Bluetooth kulaklığınızı kolayca sıfırlayabilirsiniz:
- Kulaklığınızın güç düğmesini bulun.
- Üzerine birkaç saniye boyunca basılı tutun.
- Tüm LED göstergeler cihazın kapalı durumda olduğunu belirterek kapanmalıdır.
- Ardından yeniden başlatmak için güç düğmesine birkaç saniye tekrar basın.
Tüm yapmanız gerekenler bunlardı. Bu yöntemler, kulaklıklarınızda donanımsal olarak bir sorun olmadığında işe yarayabilirler. Eğer fiziksel bir zarar gördüyse, yukarıdaki yöntemler muhtemelen bir işe yaramayacaktır. Bu durumda cihazınız garanti kapsamındaysa kesinlikle bu avantajdan faydalanmalısınız.