Taşımacılık, geçmişte olduğu gibi günümüzde de çok önemli bir yere sahiptir. Akla gelebilecek her türlü ürünün bir noktadan bir başka noktaya taşınabilmesi için lojistik hizmetinden faydalanmak gerekir. Bilindiği gibi her ürün ya da mahsul her yerde üretilemeyebilir. Bu sebeple üretim yapılan bölgeden üretim yapılmayan bölgelere nakil işlemi gerçekleştirilir. Günümüz koşullarında üretim daha gelişmiş olsa da her hâlükârda lojistiğe ihtiyaç duyulur.
Hava, kara, demir ve deniz yolu taşımacılığı sayesinde imalatı sağlanan ürünler hem güvenli hem mümkün olduğunca hızlı bir biçimde hedeflenen yere ulaştırılır. Diğer taşımacılık türlerinin yanı sıra deniz yolu ile sağlanan taşımacılığın da kendinde özgü pek çok faydasının olduğu söylenebilir. Çok eski bir lojistik yöntemi olan deniz yolu taşımacılığı, teknolojinin ilerlemesi ve gelişmesine rağmen popülerliğini yitirmemiştir ve hâlâ binlerce şirketin ilk tercihi olur.
Deniz Yolu Taşımacılığı Nedir?
Deniz yolu taşımacılığı bir diğer deyişle deniz yolu lojistiği, ürünlerin deniz üzerinden belirlenen bölgeye ulaştırılması olarak tanımlanabilir. Yani gemi aracılığıyla malların bir noktadan bir diğer noktaya taşınmasıdır. Denizin gücünden faydalanmak suretiyle taşınan mallar denizin ve rotada bulunan unsurların durumuna göre mümkün olan en kısa zamanda hedefe ulaştırılır. Geçmişte çok sık kullanılan deniz yolu günümüzde de varlığını korumayı sürdürür.
Deniz Yolu Taşımacılığında LCL Ne Anlama Gelir?
Deniz yolu lojistiği denince akla “LCL nedir?” sorusu gelebilir. LCL, açılımı Less than Container Load olan ve Türkçeye parsiyel yükleme olarak çevrilen bir terimdir. Standart bir konteyneri dolduramayacak kadar az olan ürünlerin farklı markanın ürünleriyle tek konteyner içinde gönderilmesi LCL olarak isimlendirilir. Bu işlemin bir diğer adı da konsolidasyondur. Bu hizmet sayesinde markalar, konteyneri doldurmayı beklemeden ürünlerinin satışını gerçekleştirebilir.
Deniz yolu LCL hizmeti sayesinde ürün gönderimini çok kısa bir süre içinde gerçekleştirmek mümkün hâle gelebilir. Üstelik hassasiyeti yüksek malların taşınması LCL yöntemiyle daha da kolaylaşır. Gerek zamandan gerekse mali açıdan tasarruf etmeyi sağlayan LCL, iki yahut da daha fazla şirketin mallarını tek bir konteyner içerisinde taşıma fırsatı sunar. Her zaman büyük sevkiyata ihtiyaç duyulmayabilir. Küçük sevkiyatlar için LCL oldukça idealdir.
Deniz Yolu Taşımacılığının Avantajları Nelerdir?
Deniz yolunda hem FCL hem LCL taşımacılık için birçok avantajdan söz edilebilir. Bu avantajları şu şekilde sıralanabilir:
- Taşınan ürünler emniyetli bir biçimde hedef bölgeye nakledilir.
- Geniş hacimli konteynerler, tek seferde tonlarca ürünü rahatlıkla taşıyabilme olanağı sunar.
- Hem genel kargo hem dökme yük taşımacılığı hizmeti alınabilir.
- İthalat ve ihracat yapan şirketlerin maliyetleri düşer.
- Büyük tonajlı yüklerde daha düşük meblağ ödemesi yapılır.
- Yakıt harcamasının en az gerçekleştiği deniz yolu taşımacılığıyla genel olarak fiyatlar da uygunluk gösterir.
- Konteynerin yanı sıra palet ve sandık gibi taşımacılık yöntemleri sunması deniz yolu taşımacılığı avantajları arasında bulunur.
- Ülkelerin sınırlarına giriş ve çıkışlarda sınır aşımı gerçekleşmez. Bu bakımdan da güvenlidir.
- Belirlenmiş olan uluslararası güvenlik yöntemleri çerçevesinde yükleme, taşıma ve boşaltma faaliyetleri problemsiz bir biçimde tamamlanabilir.
- Sevkiyatı sağlanacak ürünler arasında bir ayrım gözetilmez.
- Sigortalı ve güvenli olması da sunduğu artılardan biridir.
- İşletmelere yeri geldiği zaman depo hizmeti sağlar.
- Paket program sistemine göre hareket edilir.
- Çevre dostu olmasıyla ön plana çıkar.
- Ekonomik çözüm yolları gelişmiştir.
- Herhangi bir olumsuzlukla karşı karşıya gelme riski düşüktür.
- Mal zayiat oranı son derece düşüktür.
- Devamlı işlem anlayışının getirilmiş olduğu bir lojistik türüdür.
- Özellikle uluslararası ilişkiler ve ticari hacimler doğrultusunda çok sık kullanılan bir taşımacılık sistemidir.