Minecraft’ta yapılar inşa etmek, oyunun en heyecan verici kısımlarından biridir. Minecraft’ta kendi haritalarınızı planlayabilir veya bir dünya modeli oluşturabilirsiniz. Oyunun oyunculara sunduğu imkanlar sonsuz olsa da bazı oyuncular, bir yapı oluşturmak için binlerce bloğu yerleştirmekten üşenebiliyor. Böyle üşengeç oyuncular Minecraft’ta fill adlı bir komut bulunuyor. Fill komutunu nasıl kullanacağınızı bildikten sonra blok düzenleme, yerleştirme ve değiştirme işlemleri artık çocuk oyuncağı gibi gelecektir.
Böyle büyük yapıları inşa etme yolunda size epey zaman kazandırsa da mimari planlamanızda pek bir faydası olmayacaktır. Bu sebeple en iyi Minecraft ev modelleri listemizden faydalanmak da iyi bir seçenek olabilir.
Minecraft Fill Komutu Nedir?
Minecraft’ta fill komutu, oyundaki belirli bir alanı belirli veya farklı bloklarla doldurmak için kullanılan bir komuttur. Bu komutu kullanmak için üç boyutlu koordinatlar ve iki farklı blok türü belirlemeniz gerekiyor. İlk blok türü doldurulacak olan alanın içerisindeki her bloğun nerede olduğunu belirlerken, ikinci blok türü de alandaki tüm blokların değiştirileceği blok türüdür.
Minecraft fill komutunun kullanımı tam olarak şu şekildedir:
/fill x1 y1 z1 x2 y2 z2 block
Burada bulunan x1, y1, ve z1 ilk koordinatları, x2, y2, ve z2 ise ikinci koordinatlarınızı temsil etmektedir. Sonda bulunan block ise doldurma işlemi için kullanılacak olan bloktur. Örneğin alandaki tüm blokları taş bloğu ile doldurmak istediğinizde komut şöyle olacaktır:
/fill x1 y1 z1 x2 y2 z2 stone
Bu komutla belirtilen koordinatlar arasındaki tüm bloklar, taş bloğu ile doldurmuş olacaktır.
Şimdi oyuncuların merak ettiği bu komutun nasıl çalıştığına ve kullanılacağına daha detaylı bakalım.
Minecraft Fill Komutu Nasıl Çalışır?
Minecraft fill komutu, alanları belirli bloklarla doldurmak için kullanılır. Ancak iş bununla bitmiyor. Bu komutu, var olan blokları yok etmek ve yenileriyle değiştirmek için de kullanabilirsiniz. Bu yeteneği sayesinde tek tek elle yerleştirmeden çeşitli temel yapılar oluşturabilirsiniz. Dolgu komutuyla ilgili bilmeniz gereken bazı temel noktalar şunlar:
- Tek bir komut satırında yalnızca belirli bir bloğu hedefleyebilirsiniz.
- Fill komutu, boşlukta veya dünya sınırının ötesinde blok yerleştiremez.
- Bir seferde en fazla 32.768 blok yerleştirebilir.
- Blok yerleştirmeye başlamak ve bitirmek için belirli koordinatları girmeniz gerekir.
- Blokları doldurmak genellikle ağır bir işlemdir. Bu nedenle fill komutunu aşırı zorladığınızda oyununuz çökebilir.
- Tüm fill komutu yapıları, küp veya çizgi formlarıdır.
Minecraft Fill Komutu Rehberi
Popüler Minecraft komutlarının aksine fill komutu, kullanıcılara pek çok ek özellik sağlamaktadır. Bu nedenle fill komutunu tam olarak nasıl kullanabileceğinize dair kapsamlı bir rehber hazırladık.
Minecraft’ta Komut veya Hile Etkinleştirme
Minecraft’taki komutlar, diğer oyunlardaki hile işleviyle aynı şekilde çalışır. Dolayısıyla oyundaki herhangi bir komutu kullanmak için hileleri etkinleştirmeniz gerekiyor. Bunu yapmadan Minecraft’ta fill komutunu kullanamazsınız.
Minecraft Bedrock’ta Hile Etkinleştirme
Minecraft Bedrock’ta hileleri etkinleştirmek için aşağıdaki talimatları yerine getirmelisiniz. Bilgisayarlar ve MCPE dahil olmak üzere tüm Bedrock platformları için aynı olan bu talimatlar, sırasıyla şunlar:
- Öncelikle klavyenizden ESC tuşuna veya durdurma tuşuna basın. Ardından duraklatma menüsündeki Ayarlar seçeneğine gidin.
- Sonrasında ayarların içerisindeki Oyun bölümünde ekranı aşağı kaydırıp Hileler (Cheats) bölümünü bulun. Burada Hileleri Etkinleştir‘i (Activate Cheats) aktif hale getirin.
Minecraft Java’da Hile Etkinleştirme
Minecraft Java dünyasındaki hileleri etkinleştirmek için şu adımları izleyin:
- Oyunu durdurma menüsünü açmak için Esc tuşuna basın. Burada Open to LAN seçeneğine tıklayın. Bunu kullanabilmek için çok oyunculu veya internet bağlantısı ile oynamanıza gerek yok.
- Ardından hilelere izin ver (allow cheats) seçeneğine tıklayarak açılır menüdeki start LAN world yazısına tıklayın.
Minecraft Fill Komutu Nasıl Çalışır?
Fill komutu, Minecraft’taki alanları bir dizi blokla doldurmak için kullanılan bir komuttur. Fakat komutun tüm yapabildiği bu değil. Fill komutunu mevcut blokları yok etmek ve değiştirmek için de kullanabilirsiniz. Bu sayede tek bir bloğu elle yerleştirmeden çeşitli yapıları oluşturabileceksiniz. Komutu direkt kullanmaya başlamadan önce bilmeniz gereken bazı temel bilgilerden bahsetmek gerekirse:
- Tek bir komut satırında yalnızca belirli bir bloğu hedefleyebilirsiniz.
- Fill komutu, blokları boşluğa veya Minecraft evreninin sınırlarının ötesine yerleştiremez.
- Aynı anda en fazla 32.768 blok yerleştirebilirsiniz.
- Blok yerleştirmeyi başlatmak ve durdurmak için belirli koordinatları girmeniz gerekir.
- Tüm Fill komut yapıları, küboid veya çizgi biçimleri şeklindedir.
Minecraft’ta Koordinatlar Nasıl Bulunur?
Fill komutu, büyük ölçekli blokları yerleştirmek için oyun içindeki X, Y ve Z koordinatlarının kullanılmasına bağlıdır. Y, dünyadaki dikey yüksekliği, Z ve X ise Minecraft dünyanızın (0,0) koordinatlarından veya merkezinden yatay mesafeyi temsil eder. Şimdi Minecraft’ta fill komutunu kullanmadan önce bu koordinatları nasıl bulacağımızı öğrenelim.
Java Sürümü (Edition)
Java sürümündeki oyuncular için işler çok daha basit. F3 tuşuna bastığınızda, mevcut koordinatlar bilgi katmanında görünecektir. Koordinatlar, X, Y ve Z değerlerini açıkça gösteren boyutsal biçimde görüntülenir (aşağıdaki ekran görüntüsünü inceleyin).
Bedrock Edition
Bedrock kullanıcılarının koordinatlarını görünür hale getirebilmeleri için özel bir anahtar bulunmuyor. Bunun yerine oyun veya dünya ayarlarında Koordinatları Göster (Show Coordinates) seçeneğini açmaları gerekiyor. Bunu yaptığınızda mevcut koordinatları ekranın sol üst köşesinde görebileceksiniz.
Minecraft Fill Komutu Nasıl Kullanılır?
Artık tüm temel bilgilere sahip olduğumuzda göre, Minecraft’ta temel bir yapı oluşturmak için Fill komutunu incelemenin zamanı geldi.
- Öncelikle bir yapı inşa etmek için açık bir alan arayın. Yaratıcı moddaysanız, uçabilir ve havada inşa etmeyi dahi seçebilirsiniz. Daha sonra bir alanı bloklarını kaldırarak temizlemek için /fill komutunu da kullanabileceğiz.
- Doldurmak istediğiniz alanın belirli bir köşesine giderek koordinatları kaydedin. Ardından o alanın karşı köşesine gidip koordinatları tekrar kaydedin. Seçtiğiniz köşeler, birbirlerinin çaprazında kalacak şekilde olmalıdır. Her iki noktanın da X, Y ve Z koordinatlarını ayrı ayrı not etmeniz gerekir.
- Ardından sohbet menüsünü açıp aşağıdaki komutu yazın:
- /fill x1 y1 z1 x2 y2 z2 blockname
Burada x1, y1 ve z1 birinci köşenin koordinatlarıdır. Benzer şekilde x2, y2 ve z2 de ikinci köşenin koordinatlarıdır. Bu arada “blockname”, verilen alanı doldurmak için kullanmak istediğiniz oyun içi bloğun adıyla değiştirilmelidir. Örneğin “/fill -28 108 99 -40 125 111 dirt”, kir (dirt) bloklarından yapılmış büyük bir küboid oluşturacaktır.
Koordinatlar Olmadan Minecraft Fill Komutu Kullanma
Minecraft’ta fill komutunu nasıl kullanacağınızı artık öğrendiğinize göre bunu biraz daha kolaylaştırmanın zamanı geldi. Köşeden köşeye gitmek yerine, boyutunu bildiğiniz bir yapı da yapabilirsiniz. Yirmi blok yüksekliğinde, on genişliğinde ve beş genişliğinde bir küboid yapmak istediğinizi varsayalım. O halde kullanmanız gereken komut şöyle görünecektir:
/fill ~ ~ ~ ~10 ~20 ~5 blok adı
Burada ~ sembolü, mevcut koordinatlarınızı gösterir. Ardından yanındaki (~10) tamsayı, o konumdan önceki veya sonraki bir dizi blok olarak algılanır. Yani ~ ~ ~ şu anki konumunuzken, ~ ~-10 ~ on blok altınızda ve ~ ~20 ~ yirmi blok yukarıda anlamına gelmektedir.
Minecraft Fill Komutu ile Hangi Bloklar Kullanılabilir?
Minecraft yapıları, genelde sadece ortak yapı taşları – kalaslar, taşlar ve diğerleri kullanılarak inşa edilebilir. Ek özellikleri olmayanlar, tam kare bloklardır. Ancak /fill komutunda durum böyle değildir. Bu komut, yapı oluşturmak için oyundaki her yerleştirilebilir bloğu kullanabilmenizi sağlar. Hatta komutu yazarken oyun bu tür blokların adını da önerir.
Blokların havaya yerleştirildiklerinde kırılabileceklerini unutmayın. Bunun nedeni, düzgün bir şekilde yerleştirilebilmesi için diğer bloklara bağlanmaları gerektiğidir. Benzer şekilde, yapıları inşa etmek için lav veya su gibi sıvıları kullanmak, bunların akışlarını durdurmaz. Bu komutla ışık ve hava gibi yeri doldurulamayan bazı varlıkları da kullanabilirsiniz.
Bazı Minecraft Fill Komutları ve İşlevleri
Minecraft yapınızı özelleştirebilmek için fill komutundan sonra yazabileceğiniz bazı kelimeler veya alt komutlar vardır. Şimdi bu alt komutların her birinin ne işe yaradıklarından bahsedelim.
Blokları Komutlarla Değiştirme
Minecraft’ta fill komutunu kullanmanın en yaygın yolu “replace” (değiştir) anahtar sözcüğüdür. Fill komutunu kullanarak yerleştirdiğiniz yapılar, varsayılan olarak o alandaki her bir mevcut bloğun yerini alır. Ancak “replace” anahtar sözcüğü ile yalnızca hedeflenen bloklar kaldırılır. Örneğin;
/fill x1 y1 z1 x2 y2 z2 blockA replace blockB
Yukarıdaki X, Y ve Z, daha önce bahsettiğimiz üzere hedef alanın koordinatlarıdır. Bu arada “blockA”, yapınıza yerleştirmek istediğiniz blok için tanımladığınız kısımdır. “blockB” ise “blockA” ile değiştirmek istediğiniz mevcut bloktur.
Minecraft’ta Komutu Yok Etme
Hedef alandaki tüm mevcut blokları kaldırmak için “dember” anahtar sözcüğünü kullanabilirsiniz. Bu komutu yeraltında kullandığınızda sonuç, soyulmuş mayınlı alanların modeline benzer.
/fill x1 y1 z1 x2 y2 z2 block destroy
Normal fill komutu ile yok etme komutu arasındaki en büyük fark, değiştirilen her bloğun seçebileceğiniz bir öge olarak düşmesidir.
Minecraft’ta İçi Boş Yapı Oluşturma
“Hollow”, Minecraft’ta fill komutu ile kullanılacak ilginç bir anahtar kelimedir. Bu kodla birlikte yapının yalnızca dış katmanı ortaya çıkar. Böylece içi dolu değil de boş olan bir küboid elde edersiniz. Komut için örnek vermek gerekirse;
/fill x1 y1 z1 x2 y2 z2 block hollow
Yapı içindeki mevcut bloklar, bu komut ile anında havayla yer değiştirirler. Dolayısıyla ortaya çıkan yapı, boş alanında mevcut bloklar olsa bile içi boş olacaktır.
Minecraft Blok Tutma
Son olarak “keep” adlı Minecraft fill komutundan bahsedeceğiz. Bu komut, alandaki mevcut blokların ortaya çıkan yapıdan etkilenmemesini sağlar.
/fill x1 y1 z1 x2 y2 z2 block keep
Bu komutun kullanıldığını anlamanın bir yolu da, hedef bölgede boş veya hava bloklarınız yoksa yapınızın bazı bölümlerinin ortaya çıkmamasıdır.