Müziğe meraklı olan kişiler, en iyi müzik yapma programı önerilerine ihtiyaç duyabilirler. Zira piyasada müzik yapmalarını sağlayan pek çok program mevcut fakat içlerinden kendilerine en uygun olanı bulmanız biraz zaman alabilir.
Müzik yapma programı, internet dünyasında DAW yani dijital ses işleme istasyonu olarak adlandırılmaktadır. Eğer müzik yapmak istiyorsanız, ücretli veya ücretsiz DAW’lar arasında bir seçim yapmak durumunda kalabilirsiniz. Fakat biz size en iyi ücretsiz müzik yapma programı önerilerimizden bahsedeceğiz.
Müzik Yapma Programı Nedir?
Müzik yapma programları, bilgisayarlar üzerinde müzik oluşturmak, düzenlemek ve kaydetmek için kullanabileceğiniz yazılımlardır. Bu programları profesyonel veya amatör müzisyenler veya DJ’ler kullanabilirler.
Müzik yapma programları, özellikle MIDI denetleyicileri ile birlikte kullanıldığında, kullanıcılara birçok ses, enstrüman, efekt ve arayüz seçeneği sunabilmektedir. DAW (Digital Audio Workstation) olarak da bilinen bu programlar, kayıt, düzenleme, karıştırma ve mastering gibi tüm müzik üretimi sürecini destekleyen bir dizi araç sağlar.
Bazı popüler müzik yapma programları arasında Ableton Live, FL Studio, Audacity, GarageBand ve Studio One Prime yer almaktadır. Bu programlar farklı özelliklere sahip olabilirler. Dolayısıyla hangi programın sizin için en uygun olduğunu belirlemek için
Müzik Yapma Programları
Audacity
Audacity, piyasanın en iyi ve ücretsiz müzik yapma programı seçeneklerinden birisidir. Birçok farklı işletim sisteminde çalışan Audacity; açık kaynaklı, çok kanallı bir ses düzenleyici ve kaydedicidir. Yalnızca müzik yapmakla ilgileniyorsanız, Audacity kullanabileceğiniz en iyi işlevselliğe sahip ücretsiz DAW çözümlerindendir.
Programın en büyük dezavantajı, bir MIDI sıralayıcı olarak hareket etmemesidir. Bu da sanal enstrümanlarınızla kullanabileceğiniz MIDI parçaları olmadığı anlamına gelmektedir.
Audacity’de eklentileri kullanmak da profesyonel DAW’lara nazaran biraz farklıdır. Bu sebeple tam teşekküllü bir müzik yapımı için istediğiniz uyumu yakalayamayabilirsiniz. Buna rağmen Audacity, listemize dahil olmaya değer en iyi ücretsiz kaynakların başında gelmektedir. Programı şuradaki bağlantıdan bilgisayarınıza yükleyebilirsiniz.
Garageband
GarageBand, ilk kez piyasaya sunulduğu 2004 yılından bu yana yeni başlayan kullanıcılar için en iyi ücretsiz müzik prodüksiyon yazılımı haline geldi. Yeni başlayanlar dışında müzikle profesyonel olarak ilgilenen kullanıcılar da GarageBand’i rahatlıkla kullanabilirler.
GarageBand yalnızca Apple kullanıcıları tarafından kullanılabilen bir programdır. Herhangi bir Apple cihazınınız varsa, Mac App Store üzerinden programa erişebilirsiniz.
Kullanıcıların GarageBand’in en sevdiği özelliği, kullanımı kolay arayüzüdür. Apple, minimalist tasarımıyla bilinir. GarageBand de şirketin bu özelliğini ön plana fazlasıyla çıkarıyor. Sürükle ve bırak ile birlikte renk kodlu parçalar, yeni başlayanların müziklerini kolaylıkla hissedebilecekleri bir noktaya getirmelerini sağlar.
GarageBand’in en iyi bir başka özelliği, şarkıları gerçek enstrümanlarla kaydettiğiniz VST ve VSTi ögeleridir. Deneyimi ve müziği geliştirmek için farklı eklentiler de mevcuttur. Ayrıca Dönüştürme Pedi, belirli sentezlerin çıktısını gerçek zamanlı olarak değiştirmenize olanak tanır.
GarageBand’in bir dezavantajı, MIDI dışa aktarımına sahip olmamasıdır. Harici donanımı MIDI aracılığıyla kontrol edememesi, kullanıcılar için bir dezavantaj oluşturabilir. Bunlar, günümüzde birçok uzmanın kullandığı dijital ses iş istasyonlarının (DAW) sahip olduğu hayati özelliklerdir.
Sonuç olarak GarageBand, sade yapısı ile yeni başlayanların işini fazlasıyla görecektir. Daha gelişmiş bir platform arıyorsanız, Apple’ın ücretsiz olmasa da Logic Pro X’ine göz atabilirsiniz.
Tracktion Waveform Free
Tracktion Waveform Free, oldukça etkileyici, tamamen işlevsel ve ücretsiz bir müzik yapma programıdır. Bu listedeki diğer DAW’ların bazılarından farklı olarak, sayım veya eşzamanlı kayıt izleme sınırlaması yoktur. VST ve AU eklentilerini barındıran program, PC ve Mac bilgisayarlarda çalışır.
Tracktion, ileri düzey kullanıcılar için Waveform Pro adlı bir ücretli sürüm sunar. Fakat müzik yapmak ve herhangi bir temel özelliğin kilidini açmak için tam sürümü satın almanız gerekmiyor.
Tracktion, yeni başlayanlar için kullanımı kolay olacak şekilde tasarlanmıştır. Bununla birlikte diğer ücretsiz DAW’lardan biraz daha farklı tasarım konseptlerine sahiptir.
MIDI, müzikle uğraşanlar için en önemli rollerden birine sahiptir. Tracktion Waveform Free’nin iki MIDI özelliği vardır. Bunlar:
- MIDI Pattern Generation: Herhangi bir projeye uygun melodiler, bas çizgileri ve diğer kreasyonlar oluşturmanızı sağlar.
- MIDI (Chord Player) Akor Çalar: Klavye becerilerinizi serbest bırakıp özel akorlar oluşturmanızı ve sesi kişiselleştirmenizi sağlar.
Programı bilgisayarınıza indirmek için şuradaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.
FL Studio
FL Studio, dijital ses kaydı, düzenleme, miksleme ve mastering gibi birçok özelliğe sahip profesyonel bir müzik yapma programıdır. Tam sürümü ücretli olan bu programın bir süre kullanabileceğiniz ücretsiz sürümü de bulunmaktadır.
FL Studio’nun sahip olduğu bazı özellikler şunlar:
- FL Studio, kullanıcılara tamamen özelleştirilebilir bir arayüz sunmaktadır. Programa sahip olan kişiler birçok farklı enstrüman ve efekt arasından seçim yapabiliyorlar. FL Studio, binlerce ses, efekt ve VST eklentisi içeren geniş bir kütüphaneye sahiptir.
- FL Studio, MIDI klavyeleri ve diğer MIDI cihazları ile uyumlu bir şekilde çalışmaktadır. Program, kullanıcılara notaları düzenleme, aranjman yapma ve şarkı oluşturma gibi müzik yapma araçları sağlamaktadır.
- Program, gerçek zamanlı ses kaydı yapma ve düzenleme özellikleri sunuyor. Bu özellikler, ses dosyalarını dışarıdan almanızı, düzenlemenizi ve FL Studio projesine eklemenizi sağlamaktadır.
- FL Studio’yu tam bir DAW (Digital Audio Workstation) olarak kullanabilirsiniz. Programın bu özelliği, ses miksleme, mastering, otomatik zamanlama, otomatik düzenleme, ses ayarlama ve diğer DAW özellikleri sunabilmektedir.
- FL Studio, farklı sürümleriyle pek çok kullanıcının ihtiyacını karşılayabilmektedir. Fruity Edition, Producer Edition, Signature Bundle ve All Plugins Bundle gibi sürümleri bulunuyor.
- FL Studio, Windows ve macOS gibi farklı işletim sistemleri üzerinde çalışabilmektedir.
- Büyük bir topluluğa sahip olan program, bu topluluk ile kullanıcılara yardım, öneriler ve ilham kaynakları sağlamaktadır.
Bu kullanışlı müzik yapma programının indirme bağlantısına şuradan ulaşabilirsiniz.
Studio One Prime
Studio One Prime, ücretsiz seslerler, yüksek kaliteli ses efektleri ve vuruşlar içeren en iyi müzik yapma programlarından biridir. En güncel sürümü yeni başlayanlar ve profesyoneller için uygun olan Studio One 5 Prime’dır. Program, Windows ve Mac cihazlarda kullanılabilir.
Studio One Prime’ın arayüzü oldukça sadedir, iş akışını kolaylıkla yapabilmenizi sağlar. Programın düzeni üç ana sayfaya ayrılır:
- Başlangıç Sayfası: Ses ve sanatçı profili için sistem ayarlarını yapılandırmanızı sağlar.
- Şarkı Sayfası: Şarkınızı üretip ardından kaydetmenize olanak tanır.
- Proje Sayfası: Mix için burayı kullanabilirsiniz.
Bunlara ek olarak canlı performansları kapsayan bir Gösteri Sayfası eklenmiştir. Setlist özelliğinde şarkı başlıklarını ekleyebilir, değiştirebilir, silebilir ve yeniden düzenleyebilirsiniz. Buradan zaman çizelgesi üzerinden belirli konumlarda şarkıları yapılandırabilir ve çalabilirsiniz. Studio One Prime, bu özelliklerden dolayı canlı kayıt için de mükemmel bir seçimdir.
Programın diğer önemli özellikleri şunlardır:
- MIDI desteği
- Mix alanları
- Puan görünümü ve düzenleyici
- MPE basınç desteği
Studio One Prime, gitaristler için gerçekçi amfi ve kabin simülasyonları sağlayan Ampire teknolojisini içermektedir. Pattern Editor ise EDM ve hip hop müzik içindir. Makineden ilham alan kullanıcı arayüzünde davul ve melodi kompozisyonuna izin verir.
Genel olarak Studio One Prime, çeşitli özellikler sunan bir DAW yazılımıdır. 30 gün boyunca ücretsiz olarak kullanabileceğiniz bir deneme sürümü bulunmaktadır. Programı şuradaki bağlantıdan bilgisayarınıza yükleyebilirsiniz.
Cakewalk by BandLab
Cakewalk by Bandlab, aktif 25 milyondan fazla kullanıcısıyla indie müzik yapmak isteyen kişiler arasında çok popülerdir.
Cakewalk by Bandlab, en iyi ücretsiz müzik yapma programlarından biri olmasının yanında en iyi ücretsiz midi yazılımlarından da biridir. Bu DAW yalnızca Windows kullanıcıları tarafından kullanılabilen, basit yapısıyla yeni başlayanları ve profesyonelleri kendine çekebiliyor.
Bu programı muadilleri arasında en iyileri arasında yapan birkaç özelliğinden bahsetmek gerekirse:
- Kullanıcı Arayüzü: Programın arayüzünün pürüzsüz ve minimalist olması, kullanıcılar arasında en sevilen kısımlarından birisidir.
- Sınırsız Parça: GarageBand gibi diğer platformlarda sınırlı parça bulunurken, Cakewalk by Bandlabs, her projenizde sınırsız ses, MIDI, döngü, enstrüman ve yardımcı parçalar sunar.
- Endüstrinin En İyi Ses Motoru: Cakewalk by Bandlabs, VST3 ve diğer özellikler için üstün bir teknolojiye sahiptir.
- SONAR gelişmiş 64-bit mix motoru ile hassas bir ses sunar. Her proje için doğru ve temiz miksajlar sağlar.
Cakewalk by Bandlabs’i genel olarak aşağıdakileri yapmak için kullanabilirsiniz:
- Beste yapmak
- Kayıt yapmak
- Yaptığınız kaydı düzenlemek
- Mix
- Müziği platform üzerinden paylaşıp yayınlamak
Cakewalk by Bandlab, en yüksek performans için rezonans filtreleme, dinamik sıkıştırma ve diğer güçlü Windows 10 ekolayzırlarından oluşan, genişletilebilir bir ProChannel modülleri ses kitaplığına da sahiptir.
“Keşke GarageBand’in Windows versiyonu olsaydı” diyorsanız, özellikle de GarageBand’de olmayan MIDI özelliklerine sahip olan Cakewalk by Bandlab’i tercih edebilirsiniz. Programı şuradaki bağlantıdan Windows bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
AmpliTube 5
Eğer bir gitarınız varsa AmpliTube 5, müziğinize ifade kazandırmanızı sağlayacak ücretsiz bir araç olarak karşınızda. Bu ücretsiz ve işlevsel program, kromatik bir tuner, dokuz pedal, dört amfi, beş kabin, üç mikrofon ve iki raf efektinden oluşan 24 model içermektedir.
AmpliTube 5, bilgisayarına kayıt yapmak isteyen herhangi bir gitarist için yalnızca çok iyi bir araç değil, aynı zamanda herkes için bir ‘satın almadan önce deneme’ imkanı sunuyor. Programda mikrofon modelini ve yerleşimini özelleştirebilir, uygun uzaklığı belirlediğniizde mevcut seçenekler havuzuna işaretleyebilirsiniz.
AmpliTube Custom Shop, gitar tonlarını keşfetmek veya sadece birkaç fikir vermek isteyen herkes için ideal bir çözümdür. Bununla birlikte Windows hem de Mac için ücretsiz müzik yapma programıdır. AmpliTube 5’in indirme bağlantısına şuradan ulaşabilirsiniz.
LMMS
LMMS, Windows, Linux ve Mac’te kullanabileceğiniz en iyi ücretsiz müzik yapma programları arasındadır.
LMMS’nin bazı temel işlevlerinden bahsetmek gerekirse:
- Çoğu platform için müzik oluşturma
- MIDI çalma veya klavye yazma
- Şarkıları tek bir platformda oluşturma, sıralama, karıştırma ve otomatikleştirme
- Beat ve Baseline Editor, enstrüman parçalarını birleştirme
- Piano Roll Editor ile akorların, notaların, melodilerin ve kalıpların ince ayarını yapma
- Açık kaynaklı olduğu için bilgisayar kontrollü otomasyon kaynakları ve tam kullanıcı tanımlı iz tabanlı otomasyon
- MIDI proje dosyalarını içe aktarma
Programın arayüzüne alıştığınızda, sezgisel ve kullanımı kolay hale geliyor. LMMS için bir artı da özelleştirilebilir olması. Bununla birlikte MIDI kaydı almanız da mümkündür. Bu da programa diğer platformlara göre bir avantaj sağlar. Fakat bir dezavantajını söylemek gerekirse ses kaydedememesidir. Bu eksikliğin üstesinden gelmek için önceden kaydettiğiniz sesi kullanabilir, müzik parçasını düzenlemek ve karıştırmak için içe aktarabilirsiniz.
Genel olarak LMMS, müzik yapmak isteyenler için iyi bir alternatif, yeni başlayanlar içinse oldukça ideal. Programı indirmek için şuradaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.
Soundtrap
Soundtrap, online olarak müzik yapmanıza ve projeler oluşturmanızı sağlayan, ücretsiz bulut tabanlı müzik yapma yazılımlarından biridir. Soundtrap’ın sahibi ise oldukça tanıdık bir isim; Spotify.
Soundtrap’in birkaç ücretli sürümü olsa da ücretsiz sürümü aşağıdakiler gibi birçok özelliğe sahiptir:
- 900 döngü
- Sınırsız proje
- 210 enstrüman ve ses
- www.freesounds.org‘dan 150 bin ses efekti
- Soundtrap orijinal ses paketleri
Soundtrap, yalnızca internet bağlantısıyla çalışan bir tarayıcı tabanlı bir müzik yapma yazılımdır. İnternet bağlantınızın zayıf olduğu zamanlarda kararlı şekilde çalışmayabilir. Google Chrome ve Safari, Soundtrap ile en iyi şekilde çalışan tarayıcılardır.
Her ne kadar online bir araç olsa da bilgisayarınızın donanımsal açıdan üst seviye olması, Soundtrap’i daha iyi kullanmanızı sağlayacaktır. Bu müzik yapma yazılımının resmi web sayfasına şuradan ulaşabilirsiniz.
Ardour
Ardour, Windows, Linux ve Mac cihazlarda çalışan, en iyi açık kaynaklı müzik yapma programlarındandır. Program üzerinde tam özelleştirme ve kontrol isteyen kullanıcılar, Ardour’u diğer ücretsiz müzik prodüksiyon yazılımlarına nazaran daha çok sevebilir.
Ardour, daha çok herhangi bir sınırlama olmadan araçlar üzerinde tam kontrole sahip MIDI ve ses projelerini kaydetmek, mikslemek ve master yapmak isteyen kişiler için idealdir. Programın kullanıcılara sunduğu bazı avantajlar şunlar:
- Linux versiyonu, sesi ve MIDI’yi diğer yazılımlardan donanıma serbestçe yönlendiren JACK desteğine sahiptir.
- LV2 ve LADSPA eklenti desteği bulunur.
- Doğrusal fakat temiz bir arayüze sahiptir.
- Diğer yazılımlara kıyasla minimum sınırlamalara sahiptir.
- Çoklu ekran desteğine sahiptir.
Ardour’u kullanmanın bazı dezavantajları vardır. Bazılarından bahsetmek gerekirse:
- Ardour büyük ölçüde JACK’e güvendiği için, JACK’i yüklemek de yeni başlayanlar açısından zor olabileceği için bu bir dezavantaj olabilir.
- Ardour, kurulumu kendiniz yaparsanız herhangi bir ücret talep etmez. Ancak önceden oluşturulmuş Ardour için ödeme yapmanız gerekebilir.
- Yeni başlayanlar için pek uygun bir program değil.
- Kolay proje sıralama ve oluşturma için bir alan yok.
- Pek kullanışlı olmayan çok fazla eklentiye sahip.
Şarkı oluştururken araçlarınız üzerinde tam kontrol sahibi olmak istiyorsanız, Ardour uygun bir seçim olabilir. Programı indirmek için şuradaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.
Pro Tools First
Yıllardır sektörde var olan Pro Tools, nihayetinde Pro Tools First adlı müzisyenler için ücretsiz bir müzik yapma programı oluşturdu. Bu anlamda Pro Tools First, kullanıcıların mutlaka göz atmasını önerdiğimiz yazılımlardan birisi.
Pro Tools First’ün arayüzü, Pro Tools’un ücretli sürümüyle benzerlik göstermektedir. Programda mixlemek, düzenlemek ve işlemek için çeşitli MIDI düzenleyiciler bulunmaktadır. Müziği geliştirmek için AudioSuite modunda eklentiler de mevcuttur.
Pro Tools’un bir dezavantajı, projelerinizi yerel olarak kaydedememenizdir. Ayrıca diğer ücretsiz müzik programlarına göre daha fazla sınırlamaları bulunuyor. Zira Pro Tools, yeni başlayan kullanıcılara premium sürümlerinin tadına bakıp ardından onları tam sürüme geçmeleri için ikna etmek adına bunu yapmış olabilir.
Genel olarak Pro Tools First, ücretsiz sürümü ile en azından denenebilir bir program konumunda. Kullanmaya başlamak için şuradaki bağlantıya göz atabilirsiniz.
Ableton Live
Ableton Live, profesyonel düzeyde müzik yapmanıza yardımcı olan bir programdır. Tam sürümü ücretli olan Ableton Live’nin ücretsiz bir deneme sürümü bulunmaktadır. Bu deneme sürümü Ableton Live’nin tam sürümü ile aynı özelliklere sahip olsa da kaydetme ve projeleri açma konusunda sınırlamalara sahiptir.
Bununla birlikte Ableton Live Lite adında ücretsiz bir sürüm mevcuttur. Bu sürüm, tam sürümün birçok özelliğine sahip olmasına rağmen sınırlı sayıda ses ve efekt içermektedir. Ableton Live Lite, birçok müzik donanımı üreticisi tarafından da ücretsiz olarak sunuluyor. Dolayısıyla yeni bir MIDI klavye veya ses arayüzü satın aldığınızda bu yazılımı ücretsiz olarak alabilirsiniz.
Ableton Live’nin ücretsiz deneme sürümü veya Lite sürümü, müzik yapmaya başlamak için iyi bir seçenek olabilir. Ancak daha ileri seviyede bir müzik üretimi yapmak istiyorsanız tam sürümü satın almanız gerekecektir.