Netflix’te yayınlanan yapımları, hesap türünüze göre farklı görüntü kalitesi seçenekleriyle izleyebiliyorsunuz. Örneğin yayın planlarından Temel’i seçtiğinizde SD (480p) çözünürlüğünde izleyebilirken Özel planda 4K ve HDR kalitesinde izleyebiliyorsunuz. Görüntü kalitesinin temel yapısını oluşturan kısım tam olarak burasıdır. Şimdi bu önemli kısmı biraz daha detaylandıralım.
Netflix Görüntü Kalitesi Nedir?
Netflix, kullanıcıların kendi cihazlarına ve internet koşullarına göre en iyi video kalitesi ve veri kullanımı dengesini seçmelerine olanak tanıyan bir dizi görüntü kalitesi seçeneği sunar. Netflix’te bulunan görüntü kalitesi seçenekleri, kullandığınız cihaza ve abone olduğunuz belirli plana bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
Netflix, kullanıcılarına dört ana kalite düzeyi sunar. Bunlar:
- Düşük: Bu seçenek, en düşük kalite ayarıdır ve en az miktarda veri kullanır. Küçük ekranlı cihazlar, düşük veri sınırı veya yavaş internet bağlantısı olan kullanıcılar için uygundur.
- Orta: Bu seçenek, çoğu cihazdaki varsayılan kalite ayarıdır. Genellikle video kalitesi ile veri kullanımı arasında bir denge sağlar.
- Yüksek: Bu seçenek ise en yüksek kalite ayarıdır. En iyi video kalitesini sunmasının yanında en fazla veri kullanan seçenek de budur. Büyük ekranlı cihazlar, hızlı internet bağlantısı ve sınırsız veri tarifesi olan kullanıcılar için uygundur.
- Otomatik: Son olarak bu ayar, video kalitesini internet bağlantısının gücüne göre otomatik olarak ayarlar. Bağlantı güçlüyse video kalitesi daha yüksek olacaktır; bağlantı zayıfsa video kalitesi daha düşük olacaktır.
Netflix Görüntü Kalitesi Seçenekleri
YouTube’daki video kalitesi ayarlarınızı değiştirmenin çok basit olduğunu bilirsiniz. Oynattığınız videonun en yüksek çözünürlüğüne bağlı olarak, birkaç tıklama ile videonun kalitesini 144p’den 8K’ya kadar arttırabilirsiniz.
Netflix ise işleri o kadar kolay hale getirmiyor çünkü tek bir videonun kalitesini değiştiremezsiniz. Bunun yerine hesabınızın genel video ayarlarını değiştirebilirsiniz. O zaman dahi hala oldukça sınırlı seçeneklere sahip olduğunu söylememiz gerekiyor.
Örneğin Netflix Özel hesap türü için ödeme yapıyorsanız 4K çözünürlüğe erişebilirsiniz. Standart plandaysanız, HD (1080p) kalitesinde içeriğe erişiminiz olacak. Temel kullanıcılar ise 480p SD içerikle sınırlı olacaktır.
HD veya 4K içeriğe izin veren bir planınız varsa Netflix’i otomatik olarak daha yüksek kaliteli bir akışa geçecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Alternatif olarak akış kalitesini manuel olarak da ayarlayabilirsiniz. Örneğin düşük olarak ayarlamak, veri kullanımını saatte 0,3 GB ile sınırlayacak ve sizi oldukça düşük kaliteli akışlarla sınırlayacaktır.
Orta kaliteye geçerseniz, standart kalitede bir akış sunarak saatte 0,7 GB veri kullanımıyla sınırlandırılırsınız. Yüksek olarak ayarlandığında ise Netflix mümkün olan en yüksek kalitede yayın yapacaktır. Bu da HD (1080p) içerik için 3 GB’a kadar veya 4K içerik için saatte 7 GB’a kadar veri kullanılabileceği anlamına geliyor. Bu ayarların yalnızca seçtiğiniz planın parametreleri dahilinde çalışacağını unutmamalısınız.
Netflix’in Kalitesi Neden Bilgisayarda Kötü?
Netflix’teki video kalitesi birkaç faktörden etkilenebilir. Video ayarlarınız bu durumun başlıca nedeni olabilir. Amazon Prime ve Hotstar gibi diğer bazı yayın servislerinin aksine, Netflix kullanıcılara akış sırasında video kalitesini manuel olarak ayarlama seçeneği sunmaz. Ayrıca sorunlu internet bağlantısı Netflix’teki kötü video kalitesinin önemli bir nedeni olabilir. Sorun ne olursa olsun, Netflix’teki video kalite sorunu aşağıda belirtilen adımları takip ederek düzeltilebilir.
Netflix Görüntü Kalitesi Ayarlama
Netflix Video Kalitesini Hesap Ayarlarından Ayarlama
Yukarıdaki önemli bilgilerin ardından şimdi Netflix’te izlediğiniz bir yapımın görüntü kalitesini nasıl ayarlayabileceğinizden bahsedelim. Bu işlemi Windows, Mac ve mobil cihazların hepsinde aynı adımları takip ederek uygulayabilirsiniz.
Öncelikle Netflix hesabınıza sorunsuz bir şekilde giriş yaptığınızdan emin olun. Ardından aşağıdaki adımları izleyin:
- Netflix’te oturum açtıktan sonra sağ üst kısımda profil simgesinin üzerine gelin, sonra da Hesap seçeneğine tıklayın.
- Şimdi PROFİL VE EBEVEYN KONTROLLERİ menüsünde, görüntü kalitesini ayarlamak istediğiniz profili seçin.
- Buradan ekranı biraz aşağı doğru kaydırıp Yürütme ayarları yazılı seçeneğe tıklayın.
- Burada Ekran başına veri kullanımı başlığı altında Otomatik, Düşük, Orta ve Yüksek seçenekleri bulunuyor. Bunlardan size uygun olanı seçip alt kısımdaki Kaydet‘e tıklayın.
Bu adımların ardından Netflix’teki videoların kalitesini istediğiniz şekilde belirlemiş oldunuz. Diğer profillerin ayarlarını değiştirmek için Hesap sayfasına geri dönüp yukarıda bahsettiğimiz işlemi tekrarlayabilirsiniz.
Netflix’te İndirilen Videoların Kalitesini Değiştirme
Akış kalitesini ayarladıktan sonra Netflix’te indirilen videoların kalitesini de değiştirebilirsiniz. Bunu yaparak filmleri veya programları önceden indirebilir ve video kesintisi korkusu olmadan yüksek kalitede keyif alabilirsiniz.
- Netflix uygulamanızın sağ üst köşesindeki üç noktaya tıklayın ve Ayarlar‘ı açın.
- Ayarlar menüsündeki ‘İndirmeler‘ başlıklı paneli bulun ve ‘Video Kalitesi‘ne tıklayın.
- Kalite ‘Standart‘ olarak ayarlanmışsa, onu ‘Yüksek‘ olarak değiştirebilir ve Netflix’te indirilen videoların kalitesini iyileştirebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Netflix görüntü kalitesi izlerken neden değişiyor?
İnternet hızınızda bir dalgalanma veya ağ tıkanıklığı yaşadığınızda Netflix’te görüntü kalitesi değişebilir.
Netflix’i HD veya 4K olarak izlediğimi nasıl anlarım?
Cihazınız HD veya 4K’yı destekliyorsa ve sabit bir internet bağlantınız varsa, Netflix uygulamasından “Hesap” bölümüne gidip “Oynatma Ayarları“nı seçerek video kalitesini kontrol edebilirsiniz.
Netflix’te görüntü kalitesini nasıl iyileştiririm?
Netflix’te video kalitesini iyileştirmek için internet bağlantınızı kontrol ederek yeterince hızlı olduğundan emin olun. Ayrıca cihazınızın HD veya 4K akışı destekleyip desteklemediğini kontrol ettikten sonra yukarıdaki açıklamalardan Netflix görüntü kalitesi ayarlarını düzenleyin.