Netflix’in televizyonda açılmıyor olması, çoğumuzun en büyük zevklerinden olan Netflix yapımlarını izleyemememize sebep olan can sıkıcı bir durumdur. Sırf bu keyif için ayırdığımız zamanı böyle bir sorun nedeniyle istediğimiz gibi geçirememek, kimsenin isteyeceği bir şey değildir. Dolayısıyla sorunun çözümüne yönelik muhakkak bazı hamleleriniz olmuştur.
Peki ne yaptıysanız Netflix, televizyonda açılmıyor mu? O halde ilk olarak bu soruna nelerin sebep olabileceğine bir bakalım.
Netflix Televizyonda Neden Açılmıyor?
Yavaş İnternet
İnternetinizin yavaş olması, Netflix’teki videoların yüklemesini engelleyebilir. İnternet yavaşsa, bağlantı yüklenmeye fırsat bulamadan zaman aşımına uğrar. Netflix’i yüklemek için en az 0,5 MB/sn indirme hızına ihtiyacınız olsa da aslında 1,5 MB/sn önerilir.
Bunun da ötesinde, Netflix’te bulunan videolardan herhangi birini açabilmek için daha hızlı internete ihtiyacınız var. Aşağıda önerilen indirme hızları verilmiştir.
- Standart tanımlı içerik akışı için 3 MB/sn
- Yüksek çözünürlüklü içerik akışı için 5 MB/sn
- 4K veya Ultra HD içerik akışı için 25 MB/sn
Uygulama Güncel Değil
Uygulama güncelleme eksikliği, Netflix’in televizyonunuzda açılmamasının nedenlerinden biri olabilir. Netflix uygulamasının en son sürümü, yeni özellikler ve performans geliştirmeleri içerir ve eski sürümleri bazı hatalara neden olabilir.
Eğer Netflix uygulaması televizyonunuzda açılmıyorsa, öncelikle uygulamanın güncel olup olmadığını kontrol etmeniz gerekebilir. Netflix uygulamasını güncellemek için televizyonunuzun uygulama mağazasına veya Netflix web sitesine giderek en son sürümü indirebilirsiniz.
Eğer uygulama güncelleme eksikliği sorunu uygulamayı güncelledikten sonra da devam ediyorsa, sorunun başka bir nedeni olabilir. Bunun için destek ekibiyle veya Netflix müşteri hizmetleriyle iletişime geçmeniz önerilir.
Yazılım Hataları
Yazılım hataları veya zamanla oluşan küçük hatalar da Netflix’in açılmasını veya yüklenmesini engelleyebilir. Donanım yazılımındaki hatalar genelde uygulamanın kodlamasıyla ilgili sorunlarla ilgilidir. Bu sorunlar ise yalnızca geliştiriciler bir ‘hata düzeltmesi’ içeren güncelleme yayınladığında düzeltilebilir. Hataları genelde uygulamayı yeniden başlatarak, yeniden yükleyerek ya da Smart TV’nizi sıfırlayarak giderebilirsiniz.
Netflix Televizyonda Açılmıyor Sorunu İçin Çözüm Önerileri
İlk Olarak Netflix’in Durumunu Kontrol Edin
Netflix’in yüklenmediği veya çöktüğüyle ilgili çözümlere bakmadan önce Netflix’in herhangi bir sorunu olup olmadığını kontrol etmek gerekiyor. Eğer Netflix kapalıysa, yenileme veya uygulama yeniden başlatma gibi bir şey yaparak sorunu düzeltemezsiniz.
Netflix’in durumunu kontrol etmek için ziyaret edebileceğiniz ilk yer Netflix Yardım Merkezi sayfasıdır. Örneğin Twitter’a gidip “Netflix kapalı” diye arayabilir ve diğer insanların da şikayet ettiğini görebilirsiniz. Netflix gibi popüler hizmetlerde birilerinin Twitter’da sorununu ifade etmek için yazdıklarından emin olabilirsiniz.
Diğer web siteleri de insanların Netflix’te sorun yaşayıp yaşamadığını anlamanıza yardımcı olabilir. Bunlar arasında Downdetector ve IsItDownRightNow gibi siteler bulunuyor. Eğer her şey yolunda görünüyorsa ve Netflix’te bir sorun yoksa, teknik sorun muhtemelen sizin tarafınızda bulunmaktadır.
Bağlantı Sorunlarınızı Giderin
Bağlantınızı kararlı hale getirmek için aşağıdaki sorun giderme yöntemlerine başvurabilirsiniz. Bu işlemler daha ayrıntılı olarak aşağıda açıklanmıştır.
- Modeminizi yeniden başlatın.
- Varsayılan bağlantı ayarlarını geri yükleyin.
- Ethernet kablosu kullanın.
- İnternetinizin farklı cihazlarla olan bağlantısını sonlandırın.
Netflix’in Yayın Kalitesini Düşürün
Netflix’in yayın kalitesini düşürmek, videoların daha yavaş bir internet bağlantısıyla da yüklenebilmesini sağlar. Daha düşük kalite, video boyutunun çok daha küçük olduğu anlamına gelir. Bu da indirmeyi daha hızlı hale getirerek videonun yüklenebilmesini sağlayacaktır.
Netflix’te yayın kalitesi olarak ‘Düşük’, ‘Orta’, ‘Yüksek’ veya ‘Otomatik’ seçeneklerine sahipsiniz. “Düşük” ve “Orta”, Standart Çözünürlük için beklediğinizden daha düşüktür. Bu sebeple aralarından seçim yapabileceğiniz en güvenli seçenekler bunlardır.
Netflix’te yayın kalitesi seçimi için aşağıdaki adımları izleyin:
- Netflix’i bir web tarayıcısında açın.
- Şimdi ‘Hesap’ sayfasına gidin.
- Profil ve Ebeveyn Denetimleri > Profil > Oynatma Ayarları > Değiştir sıralamasını takip edin.
- En uygun akış kalitesini seçin.
Netflix’i Çok Fazla Kişi Kullanıyor
Netflix, kullanıcılar için farklı fiyat planları sunmaktadır. Netflix’i eşzamanlı olarak kaç kişinin izleyebileceği de seçtiğiniz plana bağlıdır. Örneğin en üst düzeydeki planda en fazla dört kişiyle izleyebilirsiniz.
Eğer “Netflix hesabınız başka bir cihazda kullanılıyor. Devam etmek için lütfen diğer cihazlarda oynatmayı durdurun” veya “Hesabınızı şu anda çok sayıda kişi kullanıyor” şeklinde bir mesaj görüyorsanız, sorununuz muhtemelen bundan kaynaklıdır. Varolan tüm oturumları sonlandırmak için Hesap > Ayarlar > Tüm cihazlardan çıkış yap sıralamasını izleyebilirsiniz. Bu işlem 10 dakikaya kadar sürebilir.
Netflix hesabınızı kimlerin kullandığını da görebilirsiniz. Bunun için Hesap > Ayarlar > Son oturum açma etkinliği sıralamasını izleyin. Bu liste, hangi kullanıcıların Netflix’i kullandığını belirlemenize yardımcı olacaktır.
Mevcut planınızın eşzamanlı olarak kaç kişinin izlemeye izin verdiğini kontrol etmek için Hesap > Plan Ayrıntıları‘nı ziyaret edebilirsiniz.
Netflix’i ve Televizyonunuzu Güncelleyin
Netflix’i ve televizyonu güncellemek, olası yazılım hatalarını düzelterek her ikisinin de optimize edilmesini sağlayacaktır. Güncellemelerin yapılması, sahip olduğunuz akıllı TV markasına göre değişiklik gösterecektir.
Bazı televizyonlar, uzaktan kumandadaki bir menü düğmesine basıp oradan ‘Güncelle‘yi seçmenize izin verir. Ancak çoğu televizyon, uygulamayı uygulama/kanal mağazası aracılığıyla güncellemenizi sağlar. Bunu da aşağıdaki adımları takip ederek yapabilirsiniz:
- Akıllı televizyonunuzdan uygulama mağazasını açın.
- Şimdi Netflix uygulamasını bulun ve seçin.
- Eğer bir güncelleme varsa Güncelle‘yi seçin.
Netflix’i Yeniden Yükleyin
Netflix’i yeniden yüklediğinizde, üretici firmanın son yazılımını yüklemiş ve tüm geçici veri dosyalarını temizlemiş olacaksınız. Aşağıdaki adımları izleyerek Netflix uygulamasını televizyonunuzun uygulama mağazasından yeniden yükleyebilirsiniz.
- Televizyonunuzun uygulama/kanal mağazasını açın.
- Netflix uygulamasını bulun ve seçin.
- Sil veya Kaldır‘ı seçin.
- Akıllı televizyonunuzu yeniden başlatın.
- 1. ve 2. sıradaki işlemleri tekrarlayın.
- En son Yükle‘yi seçin.
Akıllı Televizyona Hard Reset Uygulayın
Akıllı televizyonunuzun sıfırlanması, tüm hataları silerek TV’nin temizlenmiş bir bellekle yeniden başlatılmasını sağlar. Hard reset ise bunu televizyondan kalan tüm gücü boşaltarak yapar. Bunu da aşağıdaki adımlarla yapabilirsiniz:
- Akıllı televizyonunuzun fişini prizden çekin.
- Televizyona bağlı tüm cihazların bağlantısını kesin.
- Televizyondaki Güç düğmesine 30 saniye boyunca basılı tutun.
- 10 dakika daha bekledikten sonra televizyonu açabilirsiniz.
Akıllı Televizyonunuzu Fabrika Ayarlarına Sıfırlayın
Fabrika ayarlarına sıfırlama televizyonunuzun belleğini yalnızca temizlemekle kalmaz, aynı zamanda indirilen uygulamaları ve verileri de siler. Bu yöntemin genellikle diğer sorun giderme yöntemleri işe yaramadığında denenmesi tavsiye edilir.
Fabrika ayarlarına sıfırlama, akıllı TV modeline bağlı olarak biraz değişebilir. Yine de aşağıda bunu nasıl gerçekleştirilebileceğinize dair bir kılavuz bulacaksınız.
- Uzaktan kumandanızda bulunan Ana Sayfa düğmesine basın.
- Ayarlar > Gelişmiş Ayarlar > Cihaz Tercihleri‘ne gidin.
- Sıfırla seçeneğini bulup seçin.
- Ekranda beliren talimatları izleyin.
Netflix Akıllı TV’ye Bağlanmıyor Sorunu Nasıl Düzeltilir?
Netflix’in bir akıllı TV’ye bağlanamaması, yüksek olasılıkla ağa bağlanma konusunda yaşanan sorunla ilgilidir. Bu sorunu aşağıdaki adımları takip ederek çözebilirsiniz:
- Modemi yeniden başlatın.
- Varsayılan bağlantı ayarlarını geri yükleyin.
- WiFi parazitini azaltın (WiFi bağlantınızı sekteye uğratabilecek teknolojik cihazları uzak tutun).
- Ethernet kablosu kullanın.
Yukarıdaki yöntemleri biraz daha detaylandıracak olursak:
Modemi Yeniden Başlatın
- Modemin fişini prizden çekin.
- En az bir dakika bekleyin.
- Modemi tekrar prize takın ve başlamasını bekleyin.
- Modem tamamen yeniden başlatıldığında, bağlantınızı tekrar kontrol edin.
Varsayılan Bağlantı Ayarlarını Geri Yükleyin
Ağı manuel olarak kurmuş olsanız da olmasanız da akıllı TV’nizdeki bağlantı ayarlarının varsayılanlarına ayarlanıp ayarlanmadığını kontrol etmelisiniz. Bu, kullandığınız VPN’i devre dışı bırakmayı ve DNS’yi otomatik olarak sıfırlamayı içermektedir.
WiFi Parazitini Azaltın
Aşağıda WiFi bağlantınızı bozabilecek kablosuz sinyaller ileten cihazların bir listesi bulunmaktadır.
- Diğer WiFi ağları
- Radyolar (bebek telsizleri gibi)
- Bluetooth cihazları (kulaklık gibi)
- Mikrodalga fırınlar
WiFi sinyalini engelleyebilecek farklı nesneler de vardır. Bunları önlemek için modeminizin yerini değiştirmeniz gerekebilir.
- Masif ahşap veya beton duvarlar
- Akvaryum
- Isıtmalı döşeme
- Metal
Sinyal gücünü kaybetmemek için modeminizin televizyonunuza yeterince yakın olduğundan da emin olmalısınız. Aralarında en az 30 cm mesafe olmalı. Ancak birbirlerinden en fazla 10 metre kadar uzakta olmalıdırlar.
Ethernet Kablosu Kullanın
Bir ethernet bağlantısı (kablolu internet), ağınızda mevcut olan en güçlü ve hızlı bağlantıyı sağlayacaktır. Bu sebeple eğer şartlar uygunsa muhakkak ethernet kablosu kullanın.