NFC, günümüzde kullanılan ve teknolojinin sağladığı kolaylıklardan biridir. Birçok akıllı telefonda bulunan NFC, oldukça pratik bir teknoloji harikasıdır. Neredeyse 10 yıl kadar önce geliştirilen NFC ancak günümüzde çoğu yerde kullanılmaya başladı. Ama buna rağmen çoğu kişi NFC’ye dair bilgi sahibi değil.
Koronavirüs sürecinde temassız işlemler hepimiz için büyük bir öneme sahip hale geldi. NFC aslında temassız işlemlerin ana kaynak teknolojisi olarak adlandırılabilir. NFC sayesinde temassız işlemleri yapmak mümkün hale geliyor. Sizler için NFC nedir, nasıl kullanılır? gibi soruların yanıtını yazdık.
NFC Nedir?
NFC, Yakın Alan İletişimi‘nin kısaltmasıdır. Telefonunuzun yakındaki diğer cihazlara dokunmadan iletişim kurmasını sağlar. Bunun için cep telefonu, ilgili cihaza en fazla 4 cm yakın olmalıdır. Kurulan bir kablosuz bağlantı kullanılarak tamamlanması gereken işlemler temassız olarak gerçekleştirilebilir. Cihazlar arasında iki yönlü bir bağlantı kurmak için NFC, iki cihazın birbirine basit komut mesajları gönderip almasına izin verir.
NFC bağlantısı, Wi-Fi, 3G, 4.5G veya LTE gibi herhangi bir bağlantı için geçerli değildir. Bu işlevi kullanmak için herhangi bir ücret alınmaz. NFC işlem ayarlarınızı kredi veya banka kartınıza bağlı mobil bankacılık uygulamasından kontrol edebilirsiniz. Aslında ödeme noktasının pos cihazı NFC’yi destekliyorsa kartınızı çıkarmadan temassız ödeme yapabilir. Yani kartı yanınıza almadan da bu işlemi yapabilirsiniz.
NFC Nasıl Çalışır?
NFC’nin nasıl çalıştığının cevabı, konunun daha iyi anlaşılması için çok önemlidir. NFC’nin nasıl çalıştığını Bluetooth ve Wi-Fi gibi kablosuz sinyalleri kullanan teknolojilerle karşılaştırabiliriz. Tıpkı bu sinyaller gibi NFC de radyo dalgaları aracılığıyla bilgi göndererek çalışır. Yakın alan iletişimi, kablosuz veri iletimi için geliştirilmiş bir diğer standarttır. Cihazların birbirleriyle doğru iletişim kurabilmeleri için belirli özelliklere uymaları gerekir. NFC’de kullanılan teknoloji, bilgi iletmek için elektromanyetik indüksiyon kullanan eski RFID (Radyo Frekansı Tanımlama) fikrine dayanmaktadır.
NFC Neden Önemlidir?
NFC’nin geliştirme amacı, veri iletimi, kimlik doğrulama, bağlantı kurma, okuma, yazma, erişim ve ödeme gibi hizmetleri 10 cm mesafe içinde sunmaktır. Bu nedenle birçok hizmet alanında kurumsal ve kişisel çözümler sunmak oldukça önemlidir. Kullanıcılara büyük kolaylık sunar.
NFC Güvenli mi?
NFC, belirli işlevler için kullanışlı bir teknolojidir. Ama elbette güvenlik riskleri var. Güvenlik risklerinden kaçınmak için NFC’yi nadiren kullanıyorsanız, kapatmak daha güvenlidir. NFC cihazın gücünü kullanır, bu da cihazın pil ömrü için önemlidir. Bu nedenle NFC’yi kapatmak, hem cihazın pil ömrünü uzatmak hem de güvenlik anlamında önemlidir.
Akıllı Telefonumda NFC Var mı?
NFC işlevi, günümüzde çoğu Android telefonda bulunur. Fakat akıllı telefon üreticileri son dönemde popüler olan bu teknolojiyi düşük kaliteli ya da düşük sürümlü telefonlara eklemiyor. Neyse ki, bu özelliğin var olup olmadığını kontrol etmek çok zor değil. Telefonunuzu açın ve Ayarlar> Wi-Fi veya Ayarlar> Bağlantılar> Diğer bağlantılar’a gidin. NFC seçeneğini görüyorsanız bu özelliği telefonunuzda kullanabilirsiniz.
NFC Telefonlarda Nasıl Kullanılır?
Az önce bahsettiğimiz gibi NFC, Android akıllı telefonunuz ile yakındaki cihazlar arasında bağlantı kurabilir. Peki bunu nasıl yapıyor?
NFC bu bağlantıyı bir radyo bağlantısı üzerinden kurar ve bu şekilde veri iletir ve alır. Bu nedenle, iki cihazın birbirine bağlanabilmesi için NFC protokolü ile bir bağlantı sürdürmeleri gerekir. NFC işlevi, Bluetooth işlevinden tamamen farklıdır. Bu nedenle, NFC işlevi çalışmak için herhangi bir güç kaynağı gerektirmez. Bunun için kredi kartını örnek alabiliriz. Kredi kartınızın temassız ödeme özelliğinin açılması ve NFC protokolü kullanılarak POS cihazı tarafından okunması durumunda kredi kartınızın NFC özelliği aktif hale gelecektir. Bu nedenle NFC hem çalışan cihazlarda hem de pasif cihazlarda kullanılabilir.
Android akıllı telefonlar gibi aktif cihazlarda NFC, veri göndermeyi ve almayı destekler. Bu nedenle NFC’nin 3 modu vardır. Okuyucu veya yazar modu, NFC afişlerindeki etiketlerin okunmasına izin verir. Kart simülasyonu, kartınızı telefonunuzda tanımanıza ve ardından doğrudan telefonunuzla ödeme yapmanıza olanak tanır. Eşler arası modda, cihazlar arasında dosya aktarabilirsiniz.
NFC ile Hangi İşlemler Yapılabilir?
- Telefon numarası alınabilir ve gönderilebilir.
- Fotoğraf alınabilir ve gönderilebilir.
- Ödeme yapılabilir.
- Belge alınabilir ve gönderilebilir.
- Başkasının telefonuna bağlanılabilir.
- NFC etiketleriyle bağlantı yapılabilir.
- Bluetooth cihazlara bağlanılabilir.
- Konum gönderilebilir ve alınabilir.
NFC’nin Sağladığı Kolaylıklar Nelerdir?
- NFC sadece cep telefonlarında değil, farklı departmanlar gibi farklı cihazlarda da kullanılabilen çok amaçlı bir teknolojidir.
- NFC, akıllı telefonların, dizüstü bilgisayarların, tabletlerin ve diğer cihazların verileri yakın mesafeden paylaşmasına olanak tanır.
- Kablosuz bir veri iletim yöntemidir.
- NFC teknolojisi, cihazlar arası temassız ödemeleri destekleyen bir yapıya sahiptir.
- Elektromanyetik alanlar, verileri iletmek veya alıcı cihazlarda akımları indüklemek için kullanılır.
- Pasif NFC cihazları, aktif cihazların ürettiği alandan enerji çekerek çalışır.
- NFC üzerinden veri aktarım frekansı 13.56 MHz’dir. Saniyede 106, 212 veya 424 KB veri gönderilebilir.
- NFC teknolojisi; resimlerden müzik alışverişlerine bir dizi veri aktarımı için yeterince hızlıdır.
Bu makalemizde sizlere NFC’nin ne olduğunu ve hayatımızda nasıl bir yerde bulunduğunu açıklamaya çalıştık. Umarız aradığınız bilgilere ulaşabilmişsinizdir.