Bir sesli konuşma uygulaması, cihazınızın mikrofonu ve hoparlörü kullanılarak gerçek zamanlı olarak diğer insanlarla konuşmanıza olanak tanıyan uygulamalardır. Telefon görüşmesine benzer şekilde çalışsa da genelde yazılı sohbeti, video arama ve ekran paylaşımı gibi ek özelliklere sahip olan çok sayıda kişiyle yapılan bir konuşma gibi düşünebilirsiniz.
Sesli konuşma uygulamalarının bazı temel özellikleri şunlardır:
Gerçek zamanlı iletişim: Mesajların asenkron olarak gönderildiği e-posta veya metinleşme gibi durumlardan farklı olarak, sesli sohbet gerçek zamanlı olarak gerçekleşir, adeta bir normal konuşma gibi.
Mikrofon ve hoparlör gereklidir: Bir sesli sohbet uygulamasını kullanmak için, mikrofon ve hoparlöre (veya dahili mikrofonlu kulaklıklara) sahip bir cihaza ihtiyacınız vardır.
Çeşitli kullanım alanları: Sesli sohbet uygulamaları, oyun, arkadaşlar ve aile ile grup aramaları, çevrimiçi toplantılar, sanal etkinlikler ve hatta dil öğrenme gibi çeşitli amaçlar için kullanılabilir.
Geniş özellik yelpazesi: Temel işlev sesli sohbet olsa da, birçok uygulama metin sohbeti, video aramalar, ekran paylaşımı gibi ek özellikler sunar:
- Yazılı konuşma: Sesli sohbetin yanında yazılı mesajlarla iletişim kurabilirsiniz.
- Video arama: Sesli sohbeti video aramalarla birleştirerek konuştuğunuz kişileri görebilirsiniz.
- Ekran paylaşımı: Toplantılarda veya işbirliği çalışmalarında bilgisayar ekranınızı diğerleriyle paylaşabilirsiniz.
- Bas-çalıştır: Sadece konuşmak istediğinizde kendinizi etkinleştirebilirsiniz. Bunu bir tür telsiz kullanımı gibi düşünebilirsiniz.
- Ses filtreleri ve efektleri: Eğlence veya anonimlik için sesinizi değiştirebilirsiniz.
- Gürültü engelleme: Ses kalitesini artırmak için arka plan gürültüsünü azaltabilirsiniz.
En İyi Sesli Konuşma Uygulamaları
Discord
Arkadaşlarınız ve iş arkadaşlarınızla kişisel zaman geçirmek söz konusu olduğunda, aklımıza gelen ilk çözümlerden birisi Discord. Online bir sesli sohbet uygulaması olmasından dolayı Discord’a tarayıcı üzerinden de kolayca erişebilirsiniz.
Kullanıcılar, dilerse Discord üzerinde sunucular oluşturabilirler. Discord’un bu özelliği, uygulamayı en iyi grup sesli konuşma uygulamaları arasında oldukça popüler hale getiriyor. Ayrıca bu sunucularda gruplardaki insanlar bir araya gelerek ilgi alanlarını tartışabilir, bir projeyi tamamlamak için kendilerini organize edebilir veya birlikte oyun oynayabilirler. Discord’un bu kullanıcı dostu özellikleri, günlük olarak 14 milyon kullanıcının giriş yapmasını sağladı ve şu an internet dünyasının en iyi sesli konuşma uygulaması tacını kazandı.
Desteklenen Platformlar: iOS, Web, Android, MacOS ve Windows
Mumble
En iyi sesli konuşma uygulamaları arasında Discord’a yakın bir rakip olarak Mumble’yi gösterebiliriz. Kullanıcılara düşük gecikme sağlayarak mükemmel ses kalitesi sunan Mumble, bu anlamda kullanıcılarını fazlasıyla memnun etmeyi başarıyor.
Mumble’da iletişim güçlü şifreleme mekanizmaları kullanılarak kalıcı olarak şifrelenir. Kullanıcılar, ilgi alanlarına göre sunucuları bulup bağlanabilirler. Aynı anda 100 kullanıcıyı destekleyen Mumble, güvenilir istemci-sunucu mimarisi, dağılmış bir oyuncu ekibi veya dünya genelinde yayılmış çalışanlara sahip bir şirket için iyi bir grup sesli konuşma uygulama seçeneği yapar.
Desteklenen Platformlar: iOS, Android, MacOS, Linux ve Windows
Steam Chat
Video oyunları için Steam’in bir parçası olarak sunulan Steam Chat, kullanıcılara arkadaşları ile iletişim kurma imkanı tanıyor. Başta bilgisayarlar için tasarlanmış olan bu sesli konuşma uygulaması, kullanıcıların Steam web sitesine giriş yaptıktan sonra kolayca kullanılabilmektedir.
Son güncellemeler ile sesli sohbet API’si, Steam’i Discord’a karşı önemli bir rakip haline getirdi. 2018’de mobil cihazlar için yayınlanmasının ardından kullanıcılar, onu Android ve iOS için en iyi sesli konuşma servisi olarak değerlendirdiler. Ve Steam, hala sesli sohbet uygulaması tasarımını ve mimarisini geliştirmeye devam ediyor.
Desteklenen Platformlar: MacOS, Linux ve Windows
Element
Sesli konuşma uygulama dünyasının yeni bir üyesi var. Element; her oyun endüstrisinin ve işletmenin dikkatini çeken bir uygulama olmayı başardı. Geniş bir özellik yelpazesi ve veri koruma yöntemleri nedeniyle en iyi sesli konuşma uygulamalarından biri olarak kabul edilmiştir. En göze çarpan özelliklerinden birinin güvenlik olduğu Element, veri ihlallerine karşı tam uçtan uca şifreleme sunmaktadır.
Uygulama normal için ücretsiz olsa da işletmeler için olan versiyonu şirketlerde Skype for Business Server’ı giderek daha fazla değiştirmiştir. Şu anda en iyi grup sesli konuşma uygulaması olarak değerlendirilen Element’in dünya genelinde hükümetler tarafından benimsenen bulut versiyonları da bulunmaktadır.
Desteklenen Platformlar: MacOS, Linux, iOS, Android ve Windows
TeamSpeak 3
TeamSpeak 3, Discord ile birlikte piyasaya sürülen bir sesli konuşma uygulamasıdır. Uygulama aynı zamanda bir organizasyonda veya oyun topluluğunda kullanıcıların belirli izinler aracılığıyla bir kanalı veya sunucuyu kontrol etmelerine olanak tanır. Yöneticiler, bu nedenle sunucuları son detayına kadar kontrol edebilirler.
TeamSpeak 3, güvenlik açısından sesli sohbet uygulaması içinde gerçekleşen konuşmalar için AES şifrelemesini sağlar. Bu arada TeamSpeak 3, çevrimdışı veya LAN topluluğu olarak çalışabilir.
Desteklenen Platformlar: MacOS, Linux, iOS, Android ve Windows
NuovoTeam
Projelerle ilgili sorunları ele almak için saha tabanlı iş gücünü takip etmek isteyen şirketler, birbirleriyle iletişim kurmak için NuovoTeam adlı ses ve video arama uygulamalarını kullanır. ‘Push to talk’ seçeneği olarak faturalandırılan NuovoTeam, bir sesli çağrı SDK’sı veya ses API’sı sunmasa da, geleneksel telsiz gibi çalışan çok yönlü bir çapraz platform uygulamasıdır. Bu uygulama, akıllı telefonlar ve tabletler üzerinde çalışır.
En çok iOS cihazlar için kullanılıyor olsa da aynı zamanda Android ve Windows cihazları için de en iyi sesli konuşma uygulamalarındandır. NuovoTeam, mesajları şifreler, dosya transferlerini destekler ve takım üyeleri arasındaki işbirliğini artırır.
Desteklenen Platformlar: MacOS, Linux, iOS, Android ve Windows
Blizzard Voice Chat
Blizzard, 1991 yılından bu yana piyasada var olan bir sesli konuşma sistemi ve oyun uygulamasıdır. Bu platform, stabil ve zengin kaliteli sesli sohbeti nedeniyle oyun dünyasında oldukça tanınmıştır. Kanal etrafındaki sınırsız kullanıcı özelliklerini azaltmış ve sohbete çeşitli efektler ekleyebilme yeteneğini artırmışlardır. Ayrıca iletişim ve yayın amaçları için PC veya Mac etrafında ücretsiz uygulamalar sunulmaktadır.
Desteklenen Platformlar: MacOS ve Windows
Ventrilo
Ventrilo, düşük gecikmeye sahip ücretsiz sesli sohbet çözümlerinden biridir. İlk olarak eğlence amaçlı kullanım üzerine odaklanan Ventrilo, zaman içerisinde arka planda çalışan çok hafif bir VoIP ile kullanıcılarına hizmet sağlamaya başlamıştır. İstemci-sunucu mimarisi ile Ventrilo, kullanıcılarına kendi bağlantısı üzerinde çalışma veya tercihlerine göre kiralanma olanağı tanır.
Ayrıca kullanıcı dostu sistem, kullanıcılarına bir çağrıyı kaçınmak veya ellerinde mikrofon olmaması durumunda harika bir seçenek sunar.
Desteklenen Platformlar: MacOS, Linux, iOS, Android, Windows ve Web
Overtone
Overtone, normal kullanıcılar tarafından tercih edilen ücretsiz ve en iyi sesli konulma platformlarından biridir. Program, ünlü sesli sohbet servisi Vivox tarafından desteklenmektedir. Rahatça kullanılabilen ve Windows ile web üzerinden erişilebilen basit bir kuruluma sahiptir.
Desteklenen Platformlar: MacOS, Linux ve Windows
Viber
Viber, ses, video ve yazılı mesajlaşma olarak çalışan çapraz platformlu bir VoIP ve anlık mesajlaşma uygulamasıdır. Bir milyardan fazla kullanıcıya sahip Viber, piyasada en fazla talep gören çözümlerden birisidir. Viber kullanıcıları arasında ücretsiz konuşma ve grup video arama hizmeti sunmaktadır.
Diğer Viber kullanıcılarının telefon numaralarını aramak istiyorsanız küçük bir ücret ödemeniz gerekiyor. Gizli mesajlar, emojiler gibi bazı harika özellikleri bulunmaktadır.
Desteklenen Platformlar: Ubuntu, Linux, Windows, iOS, Android ve Linux Fedora