Dokunmatik ekranlı akıllı telefonların yapımında kullanılan malzemelerin kalitesi artmış olsa da, günümüzde birçok akıllı telefonda ‘hayalet dokunma’ adı verilen oldukça can sıkıcı bir sorun yaşanmaya devam ediyor. Bu sorun, telefonun dokunmatik ekranına kendi kendine basmasıdır.
Başlangıçta hayalet dokunmatik sorununun sizin ve benim gibi normal kullanıcıların basit sorun giderme yöntemleriyle çözebileceği çeşitli dış faktörlerden kaynaklanabileceği konusunda sizi uyarmak istiyoruz. Ancak bir telefon tamirciyi ziyaret etmenizin kaçınılmaz olduğu bazı durumlar da olabilir. Özellikle de altta yatan neden donanım ile ilgili bir sorunsa.
Şimdi bu ‘hayalet dokunmatik’ sorununun gerçekte ne olduğunu ve telefonunuzun kullanımını nasıl etkilediğini anlamaya çalışalım.
Hayalet Dokunmatik Sorunu Nedir?
Hayalet dokunma, ekranınız gerçekte yapmadığınız basışlara veya girişlere yanıt verdiğinde veya telefon ekranınızın bir bölümü dokunuşunuza tamamen yanıt vermediğinde kullanılan terimlerdir. ‘Hayalet’ basışların tam olarak ne yapacağı cihazdan cihaza değişebilse de bazı cihazlarda diğerlerine göre daha yaygın gibi görünmektedir.
Hayalet dokunma sorunlarına duyarlı olmasıyla (ünlü) olan cihazlardan bazıları eski Motorola Moto G4 Plus, iPhone X, iPhone 11 ve iPhone 12 serisi dahil olmak üzere Apple iPhone’un çeşitli modelleri ve bazı eski OnePlus cihazlarıdır. Tüm bunların anlamı, hayalet dokunma sorunu yaşıyorsanız, bu muhtemelen yazılımla ilgili bir sorun değildir.
Daha ciddi durumlarda, ekranınızla ve telefonunuzun kasasının içine yerleştirilme şekliyle ilgili bir donanım sorunudur. Eğer bir mühendisseniz ve elektronik cihazları parçalarına ayırabiliyorsanız (ve gerekli tüm özel aletlere sahipseniz), birçok kişi sadece ekranı veri konektörlerinden ayırarak başarılı olduğunu bildirmiştir.
Diğer durumlarda, örneğin su veya kir hasarı da yapılmayan ‘hayali’ basışlara neden olabilir. Ancak sorunun tek bir nedeni ya da çözümü yoktur, bu nedenle sorunu çözmek için biraz deneme yanılma yöntemi kullanmanız gerekecektir. Bu durum özellikle telefonunuz garanti kapsamı dışındaysa ve yüksek maliyetler ödemek istemediğinizde geçerlidir.
Android ve iPhone’da Hayalet Dokunma Sorunu Nasıl Düzeltilir?
Aşağıda, daha gelişmiş ve karmaşık düzeltmelere geçmeden önce akıllı telefonlarınızda deneyebileceğiniz bazı temel adımlar listelenmiştir. Bu adımların hem Android hem de iOS cihazlar için geçerli olduğunu unutmayın.
Şarj Kablosunun Bağlantısını Kesin
Şaşırtıcı görünse de, çoğu zaman hayalet dokunma sorunları yalnızca telefonlar duvar prizine bağlandığında ortaya çıkar. Bu durum özellikle sahte kalitede bir şarj cihazı/kablosu kullanmanız halinde ortaya çıkabilir. Temel olarak burada olan şey, bu şarj cihazlarının ve kabloların, dokunmatik girişlerinizi algılayan sensör olan sayısallaştırıcının işlevselliğini etkilemesidir.
Telefonunuzu şarj ederken bu hayalet dokunma sorunuyla karşılaşıyorsanız, en iyisi şarj cihazını veya şarj kablosunu yeni veya daha iyi bir şarj cihazıyla değiştirmenizdir. Sorunun gerçekten şarj cihazından kaynaklanıp kaynaklanmadığını kontrol etmek için, telefonu farklı bir şarj cihazı/kablo kombinasyonu kullanarak şarj etmeyi deneyin ve sorunun devam edip etmediğini kontrol edin.
Arka Planda Çalışan Uygulamaları Öldürün
Pek çok sorunu çözebilecek basit bir çözüm daha. Arka planda çalışan çok sayıda uygulamanın olması birçok soruna neden olabilir. Genel olarak konuşursak, arka planda açık olan uygulamalar yazılım düzeyinde aksaklıklara neden olabilir ve bu da hayalet dokunma sorunlarına yol açabilir. Bu yüzden bunları temizlemek sağlam bir ilk sorun giderme adımıdır.
Android’de işlem cihazdan cihaza değişse de, genel kural sağ alttaki genel bakış düğmesine basarak genel bakış panelini açmaktır. Hareket navigasyonunuz açıksa, ekranınızın altından yukarı kaydırabilir, basılı tutabilir ve ardından bırakabilirsiniz. İki düğmeli navigasyonunuz varsa ekranınızın ortasından yukarı kaydırmanız yeterlidir. Bundan sonra cihazınıza bağlı olarak ya yukarı kaydırın ya da “Tümünü kapat” seçeneğine dokunun.
iOS’ta uygulamaları temizlemek için ekranınızın altından yukarı kaydırın ve ardından bir, iki veya üç parmağınızı kullanarak ekranınızda görünen uygulamaları tek tek kapatın.
Ekran Koruyucuyu Çıkarın
Yaşadığınız sorun, arkasına küçük bir kir parçası sıkışmış bir ekran koruyucusundan kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda tavsiyemiz, ekran koruyucuyu çıkarmanız, ekranınızı iyice temizlemeniz ve ardından ekran koruyucuyu değiştirmenizdir. Ancak kaliteli bir ekran koruyucuyla değiştirdiğinizden emin olun.
Kaliteden ödün verirseniz, kötü malzemelerden yapılmış ekran koruyucuları ve temperli camlarla karşılaşabilirsiniz. Bu tür “koruyucular” telefonunuzun hasar almasını önlemek yerine cihazınıza daha fazla zarar verir. Temel olarak bu tür ekran koruyucularda kullanılan düşük kaliteli malzemeler, altındaki ekranın dokunma hassasiyetini etkiler.
Modern akıllı telefonların çoğu Corning (Gorilla Glass) veya AGC (DragonTrail) tarafından üretilen daha kaliteli camlar sayesinde yeterli çizilme ve düşme korumasına sahip olduğundan, ekran koruyucularından tamamen kaçınmak daha uç bir pozisyon olacaktır.
Telefon Kılıfını Temizleyin
Özellikle kenar ekranların popülerleşmesiyle birlikte, birçok akıllı telefon ekranında hareket edilebilir alan artık cihazın kenarlarına kadar uzanıyor. Bu sadece ellerimizden kaynaklanan istenmeyen dokunma algılama sorunlarına yol açmakla kalmaz, aynı zamanda bir telefon kılıfı düzgün takılmadığında veya daha kötüsü kirli olduğunda da sorunlara yol açabilir.
Ekran koruyucunun yukarıdaki ipucuna benzer şekilde, telefon kılıfını çıkarın, düzgün bir şekilde temizleyin ve kuruduktan sonra telefona yeniden takın. Kılıfın özel bir özelliği varsa (dahili mıknatıslar, pil veya diğer) aksesuarı temizlemeden önce özel dikkat göstermeyi unutmayın.
Ekranı Temizleyin
Ne kadar basit görünse de, daha gelişmiş sorun giderme yöntemlerine geçmeden önce ekranı iyice temizlemeyi denemek her zaman en iyisidir. Bunu yapmak için hafif nemli yumuşak bir bez alın ve ekranı silin. Bu adımı kuru bir bezle takip edin ve temizleyin. Hayalet dokunma sorununa yol açabilecek herhangi bir leke veya toz birikimini önlemek için ekranınızı birkaç haftada bir silmek her zaman iyi bir işlem olacaktır.
Ayarlarınızı Sıfırlayın ve Cihazınızı Güncel Tutun
Fabrika ayarlarına sıfırlama veya cihazın sökülmesi gibi daha gelişmiş çözümlere geçmeden önce cihazınız iOS veya Android olsun, yazılımının en son sürümünü çalıştırdığından emin tavsiye ederiz. Cihazınızı güncel tuttuğunuzu varsayarsak, sorunu çözmek için son bir çaba tüm ayarlarınızı varsayılana sıfırlamaktır. Bu işlem neredeyse fabrika ayarlarına sıfırlama ile aynıdır ancak verilerinizi otomatik olarak korur.
iOS’ta Ayarlar > Genel > Aktar veya iPhone’u Sıfırla > Sıfırla‘ya gidin ve Tüm Ayarları Sıfırla‘yı seçin. Bu işlem yalnızca aygıt ayarlarınızı sıfırlar ve hiçbir dosyanızı silmez. Ağ ayarlarının da silineceğini unutmayın, bu nedenle cihazınızı Wi-Fi’nize manuel olarak yeniden bağlamanız gerekecektir. Ana ekran düzeni ve klavye ayarları da sıfırlanacaktır.
Android’de, tüm verilerinizi koruyacak ancak diğer tüm ayarları sıfırlayacak güvenli bir fabrika ayarlarına sıfırlama yapmanız gerekecektir. Bunu yapmak için ayarlarınıza gidin ve “Yedekle ve Geri Yükle“yi arayın (genellikle Ayarlar > Telefon Hakkında bölümünde bulunur) ve buradan yedeklemenizin nerede saklanmasını istediğinizi seçebilirsiniz.
Ekran Parçalarını Sökün (Yalnızca İleri Düzey Kullanıcılar İçin)
Bu yöntem, ortalama bir akıllı telefon kullanıcısı için kesinlikle önerilmez. Bu görevi yerine getirebilecek teknik bilgiye ve doğru araçlara sahip olan kişiler için, etkilenen akıllı telefonu açmak, parçalarına ayırmak ve tekrar bir araya getirmek sorunu çözebilir.
Birçok kişi telefonu parçalarına ayırmanın, ekranı veri konektörlerinden ayırmanın ve tüm bunları yeniden takmanın kendileri için sorunu çözmek için yeterli olduğunu öne sürüyor.
Sorunu çözüp çözmediğini görmek için ekranınızı konektörlere yeniden yerleştirmesi için üçüncü taraf bir tamir atölyesine ödeme yapabilirsiniz. Bu da size yeni bir panelden daha ucuza mal olacaktır.