Bir telefonun sıklıkla sorun yaşadığı parçaların başında hoparlör ve mikrofonlar gelmektedir. Çünkü bu donanım parçaları, küçük titreşimli parçalara sahip analog cihazlardır. Telefonunuzun hoparlörü çalışmadığında telefon görüşmelerinizi, müziği veya bildirimleri duymakta sorun yaşarsınız. Neyse ki bazı yöntemlere başvurarak telefonunuzun hoparlöründen tekrar ses gelmesini sağlayabilirsiniz.
Telefonun Hoparlöründen Neden Ses Gelmiyor?
Telefonunuzun hoparlöründen ses gelmemesinin birkaç nedeni olabilir. İşte bazı yaygın nedenler:
- Sessiz veya düşük ses: Telefonunuzun sessize alınıp alınmadığını veya sesin kısılıp kısılmadığını kontrol edin.
- Kulaklık jakı sorunu: Son zamanlarda telefonunuzda kulaklık kullandıysanız, kulaklık jakı hala devrede olabilir ve bu da hoparlörün çalışmamasına neden olabilir.
- Yazılım sorunu: Bir yazılım arızası veya güncellemesi telefonunuzun hoparlörünün çalışmamasına neden olabilir.
- Fiziksel hasar: Telefonunuz düşerse veya suya maruz kalırsa, hoparlörü etkileyen fiziksel bir hasara sahip olabilir. Bu durumda telefonunuzu tamir ettirmeniz veya değiştirmeniz gerekebilir.
- Konuşmacı sorunu: Konuşmacının kendisiyle ilgili bir sorun olabilir.
Android Telefonun Hoparlöründen Ses Gelmiyor Sorunu Nasıl Çözülür?
Hoparlörün Ses Ayarını Kontrol Edin
Bir telefon görüşmesi esnasında karşı tarafı duyamıyorsanız, hoparlörün ses ayarlarını kontrol etmelisiniz. Hoparlör etkin olduğunda yeşil renkte görünür. Değilse de etkinleştirmek hoparlör simgesine bir kez dokunmanız yeterli olacaktır.
Çağrı Sesini Açın
Hoparlörünüz etkin olduğunda dahi ses seviyesi çok düşük olabilir. Telefonunuzdaki ses açma düğmesine basarak sesi arttırabilirsiniz. Bu düğme, çoğu Android telefonun sol tarafında bulunur. Ses seviyesi göstergesini görüntülemek ve sesi arttırmak için, karşıdaki kişi konuştuğu esnada sesini duyana kadar düğmeye basın.
Uygulamaların Ses Ayarlarını Kontrol Edin
Facebook gibi bazı uygulamalar, sesi cihazınızın ana ayarındaki seslerden ayrı olarak kapabilmenizi sağlar. Eğer bir uygulamadan ses duymakta zorlanıyorsanız veya hiç duymuyorsanız, uygulamanın ses ayarlarını kontrol edin. Uygulamanın ayarlarından sesi kapatmış veya azaltmış olabilirsiniz.
Medya Sesini Kontrol Edin
Cihazınızdan hala ses gelmemesi sorunu yaşıyorsanız, medya sesinin kapatılmadığını veya kapatılmadığını kontrol etmeniz gerekebilir. Bunun için şu sıralamayı takip etmelisiniz:
- Telefonunuzun Ayarlar menüsüne gidin.
- Buradan Sesler ve titreşim‘e dokunun .
- Şimdi Ses Düzeyi‘ne dokunun.
- Sesi artırmak için medya kaydırıcısını sağa hareket ettirin.
Rahatsız Etmeyin Modunu Kontrol Edin
Android telefonlarda Rahatsız Etmeyin adlı bir mod bulunmaktadır. Bu kodun etkin olup olmadığından emin olun. Esasında oldukça kullanışlı olan bu özellik, sesin gelmemesinin baş suçlusu olabilir. Bu özelliği kapatmak için telefonunuzun Ayarlar menüsüne gidip Rahatsız Etmeyin geçişini kapatın.
Telefonunuzun Kılıfını Çıkarın
Telefonunuza yeni bir kılıf aldıysanız ve kullanmaya başladıktan sonra ses gelmemesi veya sesin boğuk gelmesi gibi sorunlar yaşamaya başladıysanız, sebebi bu olabilir. Bir de kılıfı çıkardıktan sonra sesi kontrol edin. Belki de sesle ilgili sorun yaşıyor olmanıza bu durum sebep olmuş olabilir.
Telefonunuz Yeniden Başlatın
Telefonunuzu yeniden başlattığınızda bu, sesi devre dışı bırakabilecek tüm yazılım hatalarınının düzeltilmesini sağlar. Telefonun kapatılmasını sağlayacak seçeneği görene kadar güç düğmesine basılı tutun. Ardından telefonunuzu yeniden başlatmak için Yeniden Başlat yazılı seçeneğe dokunun.
Bataryayı Çıkarıp Tekrar Takın
Bazı Android telefon modellerinde çıkarılabilir bataryalar bulunmaktadır. Eğer sizin ki de bunlardan biriyse, bataryayı telefonunuzdan çıkarıp tekrar yerine koymak mevcut sorunun çözümüne yardımcı olabilir. Detaylı bilgi alabilmek için cep telefonu üreticisinin kılavuzunu veya web sitesini kontrol edebilirsiniz.
Hoparlörü Temizleyin
Hoparlörler zamanla kirden dolayı tıkanabilirler. Bu sebeple yapacağınız bir temizlik, sesin yeniden daha net çıkmasını sağlayabilir. Hoparlörü temizlemeden önce telefonu kapatıp bataryayı çıkarın (eğer mümkünse). Ardından hoparlöre doğru üflemek için basınçlı hava kullanın. Havayı üfledikten sonra muhtemelen bazı kir parçaları göreceksiniz. Kasayı açmadan hoparlörden üfleyerek bu kirlerin çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Android Telefonunuzu Fabrika Ayarlarına Sıfırlayın
Son bir çare olarak telefonunuzu fabrika ayarlarına sıfırladığınızda, hoparlörü devre dışı bırakan sorunları çözmüş olursunuz. Google, bunu nasıl yapabileceğinize dair detaylı bir açıklamayı şuradan yapmış durumda. Bu sayfadaki talimatları yerine getirerek telefonunuzu fabrika ayarlarına sıfırlayabilirsiniz.
iPhone Hoparlörden Neden Ses Gelmiyor?
Bir iPhone’un hoparlöründen ses gelmemesine sebep olabilecek şeylerden bazıları şunlardır:
- Sessiz mod: iPhone’unuz sessiz moda alınmış olabilir. Sessiz moddayken, hoparlörden herhangi bir ses çıkmaz.
- Ses düzeyi: Hoparlör sesi açık olsa bile, ses seviyesi düşük olabilir. Yan düğmelerden birini veya Ses Ayarları menüsünü kullanarak ses düzeyini arttırın.
- Kulaklık takılı: Eğer bir kulaklık takılıysa, iPhone sesi otomatik olarak kulaklık çıkışına yönlendirebilir.
- Hoparlör arızası: iPhone hoparlöründe bir arıza olabilir. Bunun olup olmadığını kontrol etmek için başka bir uygulama veya medya dosyası deneyin.
- Yazılım sorunu: Cihazınızdaki yazılım sorunları, hoparlörden ses gelmemesine neden olabilir.
- Kirlenmiş hoparlör: Hoparlör delikleri veya bağlantı noktaları kirlenebilir ve bu da ses kalitesini etkileyebilir.
- Fiziksel hasar: iPhone’un hoparlörü fiziksel bir hasar almış olabilir. Düşme, sıvı teması veya darbe gibi durumlar hoparlörün çalışmasını etkileyebilir.
iPhone Hoparlörden Ses Gelmiyor Sorunu Nasıl Çözülür?
iPhone’u Sessize Alıp Almadığınızı Kontrol Edin
iPhone’unuzu farkında olmadan sessiz moda almış olabilirsiniz. Bu nedenle hoparlörünüz çalışsa da sadece sessize alınmış olabilir. iPhone’unuzun yan tarafında, sesli/sessiz anahtarın yukarı konumda olduğundan emin olmalısınız.
Ayrıca iPhone’unuzun Rahatsız Etmeyin gibi Odak modunda olup olmadığını da kontrol etmelisiniz. Ana ekranı aşağıdan yukarı doğru kaydırdığınızda Odak yazılı bir seçenek görmelisiniz. Eğer burada Rahatsız Etmeyin gibi bir ayar seçiliyse Odak modunu devre dışı bırakmak için buraya dokunun.
Sesi AirPlay’e Gönderip Göndermediğinizi Kontrol Edin
Son zamanlarda televizyonunuza veya başka bir AirPlay cihazına ses veya video göndermek için AirPlay’i kullandıysanız, iPhone’ununuz AirPlay modunda kalmış olabilir. Bunu kontrol etmek için ekranı üstten aşağı doğru kaydırıp müzik çalma bölümünün sağ üst köşesinde bulunan AirPlay simgesine dokunun. AirPlay ile başka bir cihaz ses alıyorsa sesi tekrar cihazınıza almak için iPhone’a dokunun.
Ses Başka Cihazlara Gönderiliyor Olabilir
iPhone’unuz, daha önce cihazınıza bağladığınız kulaklık veya taşınabilir hoparlör gibi bir cihaza ses göndermeye çalışıyor olabilir. Eğer bu cihaz uzaktaysa veya ses seviyesi de düşükse, iPhone’unuzdan ses gelmemesinin sebebi bu olabilir. Bu sorunu çözmenin en kolay yolu ise Bluetooth’u kapatmaktır.
Hoparlörü Temizleyin
iPhone’unuzun hoparlörü, zaman içerisinde toz ve kirle kaplanmış olabilir. Bu, cihazınızın hoparlöründen ses gelmesini engelleyen bir sorunun habercisi olabilir. Bir iPhone’un hoparlörünün temizliği oldukça hassas bir işlemdir, o yüzden epey dikkatli olmalısınız. iPhone hoparlör temizliğinin nasıl yapılacağına dair hazırladığımız geniş çaplı makaleye şuradan ulaşabilirsiniz.
iPhone’unuzun Ses Ayarlarını Kontrol Edin
iPhone’unuzda bazı sesler düzgün çalmıyorsa, cihazınızın ses ayarlarına bakarak ses seviyesinin ne durumda olduğunu kontrol edebilirsiniz. iPhone’dan Ayarlar‘ı seçip ardından Ses ve Dokunuş‘a dokunun. Zil Sesi ve Uyarılar yazılı kısmın altında bulunan kaydırıcıyı sağa doğru sürükleyin. Bunu yaptığınızda bir ses duymalısınız. Eğer ses gelmiyorsa Apple müşteri hizmetlerini aramanız gerekebilir.
iPhone’u Kapatıp Tekrar Açın
iPhone’u kapatıp tekrar açmak, pek çok sorunu olduğu gibi hoparlörden ses gelmemesi sorununu da çözüme kavuşturabilir. Bu sebeple iPhone’u kapatıp tekrar açın ve sorunun düzelip düzelmediğini kontrol edin.