Yapay zeka teknolojisi, bir makinenin mantık temelli kararlar alabilmesi için geliştirilmiş süreci içermektedir. Konuşma tabanlı sohbet botlarının, otonom araçların ve öneri sistemlerinin oluşturulması, yapay zekanın küresel etkisini gözler önüne sermektedir. Yapay zeka artık hayatımızın birçok alanına girmiş durumda. Ayrıca teknoloji araştırmalarının en popüler alanlarından biri olarak kabul edilmektedir.
Yapay zeka teknolojilerini içeren sistemler, sadece kodlanmış mekanize sistemler gibi davranmakla kalmayıp aynı zamanda insan gibi düşünmeye başlarlar. Bu sistemler, planlama, strateji oluşturma ve karar verme gibi görevleri gerçekleştirebilecek kadar güçlüdür.
İş yazılımlarında, akıllı uygulamaların oluşturulmasına yardımcı olan yapay zeka (YZ) kullanımı giderek artmaktadır. Derin öğrenme ve makine algoritmaları, iş görevlerini otomatikleştiren akıllı uygulamaların işlevselliğine entegre edilmiştir.
Yapay Zeka Nedir?
Yapay zeka (YZ), insan zekasının makinesel bir simülasyonudur. Bu makineler de insanlar gibi düşünmek ve davranmak için programlanmıştır. Öğrenme, akıl yürütme, problem çözme, algılama ve dil anlama, tümü zihinsel yeteneklerin örnekleridir.
Yapay zeka, bir bilgisayarın, bilgisayar kontrolündeki bir robotun veya bir yazılımın insan zekası gibi zeki düşünmesini sağlayan bir yöntemdir. Yapay zeka, insan beyninin kalıplarını inceleyerek ve bilişsel süreci analiz ederek gerçekleştirilir. Bu çalışmaların sonucunda, zeki yazılım ve sistemler geliştirilir.
Yapay Zeka Programı Nedir?
Yapay zeka programı, öğrenme, karar verme ve problemleri çözme gibi yüksek karmaşıklıkta görevler yapabilen bir bilgisayar programıdır. Yapay zeka programları, insan zekasını taklit etmek için makine öğrenimini kullanır, bu da yazılımın giderek artan ince nüans ve hassasiyetle görevleri tamamlamasına olanak tanır.
Şirketler, işlerini daha verimli bir şekilde yürütmelerine ve iyileştirmenin yeni alanlarını bulmalarına yardımcı olması için yapay zeka programından yararlanırlar. Bu durum, insan kaynaklarının daha iyi tahsis edilmesini sağlayabilir. Bu da insanların daha stratejik görevlere odaklanmasını sağlar.
Yapay Zeka Türleri Nelerdir?
Aşağıda çeşitli yapay zeka türleri bulunmaktadır:
- Saf Reaksiyonel: Bu makinelerin çalışmak için hiçbir hafıza veya verisi yoktur, sadece bir alanı çalışmak için uzmanlaşırlar. Örneğin bir satranç oyununda, makine hamleleri gözlemler ve kazanmak için en iyi kararı verir.
- Sınırlı Hafıza: Bu makineler önceki verileri toplar ve hafızalarına eklerler. Doğru kararlar vermek için yeterli hafızaya veya deneyime sahiptirler ancak hafızası sınırlıdır. Örneğin bu makine, toplanan konum verilerine dayanarak bir restoran önerisi yapabilir.
- Zihin Teorisi: Bu tür YZ, düşünceleri ve duyguları anlayabilir ve sosyal olarak etkileşime girebilir. Ancak bu tür bir makine henüz inşa edilmemiştir.
- Kendi Farkında: Kendi farkında olan makineler, bu yeni teknolojilerin gelecek nesilleridir. Zeki, duygusal ve bilinçli olacaklardır.
En İyi Yapay Zeka Programları
TensorFlow
TensorFlow, gelişmiş makine öğrenimi modelleri geliştirmenize ve eğitmenize yardımcı olan açık kaynaklı bir yapay zeka programıdır. Yüksek performanslı sayısal hesaplama kütüphanesini sunan bu ücretsiz yapay zeka programı, esnek mimarisi sayesinde çeşitli platformlarda (CPU’lar, GPU’lar, TPU’lar) hesaplamanın kolay dağıtımına olanak tanır.
Bu program ile işlerinizin verinin gücünü, gelişmiş tahmin modelleri uygulamaları oluşturarak kullanabilirsiniz. Bu program, modeller oluşturmak için veri akışı grafiklerini kullanır. Algılama, anlama, tahmin, oluşturma ve sınıflandırma gibi alanlarda bu programdan faydalanabilirsiniz.
Programın başlıca kullanım alanlarını ses/ses tanıma, yazı tabanlı uygulamalar, görüntü tanıma, video tespiti ve zaman serisi verileri olarak sıralayabiliriz. TensorFlow’un zaman serisi algoritmaları genellikle finans, muhasebe ve kurumsal/ürün planlaması alanlarında kullanılır.
Dropbox, eBay, Twitter, Uber ve Intel gibi birçok şirketlerin de kullandığı bu yapay zeka programı, birçok Google aracının arkasındaki motor olarak çalışır. Örnek olarak Google fotoğraflar ve Google uygulamasında bulunan konuşma tanıma gibi özellikleri içerdiğini söyleyebiliriz. Kolay kullanım arayüzü ve mimarisi sayesinde bu program, masaüstü, mobil ve kenar cihazlar, CPU’lar, GPU’lar ve TPU’lar gibi çeşitli platformlarda çalışabilmektedir.
Özellikleri:
- Tahminsel analitik
- Uyarlanabilirlik ve konuşma tanıma
- Veri alımı
- Kullanıcı dostu yüksek düzeyli API’lar
- Kolay model oluşturma
- Güçlü makine öğrenimi üretimi
- Transfer öğrenme
- Çoklu dil desteği
- İş akışı otomasyonu
IBM Watson
IBM Watson, şirketlere araştırma, kesintileri hesaplama ve etkileşimleri iyileştirme yetkisi sağlayan ücretsiz ve açık kaynaklı bir yapay zeka programıdır. Birçok işletme, verilerini incelemek, içgörü toplamak ve gelecek performanslarını öngörmek için bu programdan faydalanmaktadır. Bulut tabanlı IBM platformunu kullanan şirketler, organizasyonları için daha bilinçli kararlar alabilirler.
IBM Watson, IoT, tüketici etkileşimi, eğitim, sağlık, enerji, finans, iş ve ulaşım gibi çeşitli sektörlerden işletmeler için tasarlanmıştır. Gelişmiş yapay zeka ve makine öğrenimini kullanan işletmeler yeni fırsatlar keşfedebilir, olası düzenlemeler ve riskler hakkında güncel kalabilirler. Bu program, genel olarak üretkenliğinizi artırmanıza olanak tanır.
Özellikleri:
- Kişiselleştirilmiş iletişim
- Risk azaltma
- Alan özel araştırma
- Etkileşim zenginleştirme
- Sistem durumu izleme
- Sorumluluk tespiti
- Kesinti öngörüsü
- Sohbet botları ve bilgi yönetimi
- Görsel tanıma ve keşif haberleri
- Metinden sese ve sesden metine
- Doğal dil sınıflandırıcı
- Ton analizörü
- Kişilik içgörüleri
- Dil çevirmeni ve yerel dil sınıflandırıcı
Apache Mahout
Apache Mahout, verilerin işlenmesini verimli bir şekilde ele alan bir yapay zeka programıdır. Bu ücretsiz yapay zeka aracını, Hadoop ile birlikte veri madenciliği için etkin bir şekilde kullanabilirsiniz. Facebook, Foursquare, Twitter, LinkedIn ve Yahoo gibi dev şirketler, veri madenciliği için bu programdan faydalanmaktadır.
Bu açık kaynak yapay zeka programı, benzer özelliklere sahip nesneleri kümeleme özelliğini kullanarak bir yerde toplayabilmektedir. Summly, farklı haber sitelerinden haberleri gösteren bir Google uygulamasıdır.
Facebook’un yüz tanıma ve spam kontrolü, bir ögenin doğru olup olmadığına dair karar vermede yardımcı olan sınıflandırma tekniğini kullanır. Bu yazılımı kullanarak uygulamalar verileri daha hızlı ve etkili bir şekilde analiz edebilir.
Özellikleri:
- Kullanıcı topluluğunu destekler
- Pratik problemlere odaklanır
- Sohbet botu
- Dijital asistanlar
- Genişletilebilir programlama çerçevesi
- Ölçeklenebilir algoritmalar
- Kümeleme ve sınıflandırma
- Uygun dokümantasyon sağlar
- Çoklu dil desteği
- İş akışı otomasyonu
- Konuşma tanıma
OpenNN
OpenNN, C++ programlama diliyle yazılmış ücretsiz, açık kaynaklı bir yapay zeka programıdır. Daha yüksek işleme hızı sağlayan bu program, gelişmiş analizler için ücretsiz bir sinir ağı kütüphanesi olarak işlev görmektedir. Enerji, sağlık ve pazarlama gibi birçok alanda bu programdan faydalanabilirsiniz.
Bu ücretsiz yapay zeka programı, karmaşık algoritmalar ve yardımcı programlar sayesinde makine öğrenimi çözümleri ile ilgilenir. Kapsanan makine öğrenimi çözümleri, regresyon, sınıflandırma, tahmin ve ilişkilendirmedir.
Bu program, evrensel yaklaşım özelliklerine sahip olmasından dolayı sinir ağlarının tasarlanmasına olanak tanır. En büyük avantajı yüksek performansı olan OpenNN, teknoloji değerlendirmesi, kanıtı, tasarımı ve uygulaması gibi alanlarda yardımcı olur.
Özellikleri:
- Dijital asistanlar
- Tahminsel analitikler
- Hızlı performans
- Konuşma tanıma ve çoklu diller
- Birleşik modelleme dili (UML)
- Uyarlanabilir ve sohbet botu
- Sanal kişisel asistan (VPA)
- Karmaşık algoritmalar
- Tahmin
- Gelişmiş analiz
Scikit-learn
Scikit-learn, çeşitli denetimli ve denetimsiz öğrenme algoritmaları sağlayan ücretsiz yapay zeka aracıdır. Veri madenciliği ve veri analizi konusunda verimli bir araç olarak kabul edilen bu ücretsiz açık kaynaklı yapay zeka programı, çeşitli bağlamlarda yeniden kullanılabilir ve erişilebilir olup herkesin kullanımına açıktır. Makine öğrenimini üretim sistemine getirmek istiyorsanız bu programı kullanmayı düşünebilirsiniz.
Scikit-learn, dünya genelinde ticari ve araştırma kuruluşları tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. İşletmeler ve araştırma kuruluşları, bu programın kullanımını kolay bulur çünkü çeşitli işlemleri gerçekleştirmelerini sağlar.
Özellikleri:
- Uyarlanabilir ve veri alımı
- Kümeleme ve sınıflandırma
- Önişleme
- Model seçimi
- Boyut azaltma
- Regresyon
- Çapraz doğrulama
- Veri Kümeleri ve Dijital Asistanlar
- Boyut azaltma
- Manifold öğrenme
- Makine öğrenimi
- İşlem/Akış otomasyonu
- Sanal kişisel asistan (VPA)
Accord.NET
Ücretsiz bir yapay zeka programı arıyorsanız, Accord.NET ihtiyacınıza uygun bir çözüm olabilir. Bu program, ses ve görüntü işleme kütüphaneleri ile birleşen bir .NET makine öğrenimi yazılım iskeletidir (framework). Bu açık kaynaklı yapay zeka geliştirme aracı istatistiksel analiz, görüntü işleme, makine öğrenimi, matematik ve bilgisayarlı görü üzerine odaklanır.
Üretim kalitesinde bilgisayar görüsü, bilgisayar işitme, sinyal işleme, istatistik uygulamaları ve ticari kullanım için bu yazılımı tam bir yazılım iskeleti olarak bulacaksınız. Bu programın yapısı, bilimsel hesaplama ve sinyal ve görüntü işleme içeren bir kütüphaneye ayrılmıştır.
Özellikleri:
- Veri Alımı
- Uyarlanabilir
- Destek vektör makineleri
- Derin öğrenme
- Camshift nesne izleme
- Haar özellikli görüntü tanıma
- Karar ağaçları ile otomatik kod üretimi
- Hipotez testi
- İstatistiksel analiz
- Gizli ve koşullu rastgele alanlar
- Standart ve çoklu lojistik regresyon
- İkinci dereceden sinir ağı öğrenme algoritmaları
- Dijital asistanlar ve çoklu diller
- İşlem/Akış otomasyonu
- Konuşma tanıma
Torch
Ücretsiz ve açık kaynaklı bir yapay zeka aracı olan Torch, GPU’ları öne koyan makine öğrenme algoritmalarına geniş destek sunan bilimsel hesaplama framework’üdür. Torch, bilimsel algoritmaları oluşturmada tam esneklik ve hızı benimseyerek süreci son derece basit hale getirir.
Makine öğrenimi, bilgisayar görüsü, paralel işleme, sinyal işleme, ağ, görüntü, video, ses alanlarında bu ücretsiz yapay zeka programı, topluluk destekli paketlerin geniş ekosistemiyle birlikte gelir.
Sürekli olarak gelişen bu program, Facebook, Twitter, NYU, Purdue, birçok araştırma laboratuvarı ve şirkette kullanılıyor.
Özellikleri:
- Sohbet botu ve konuşma tanıma
- Uyarlanabilir ve dijital asistanlar
- N-boyutlu dizi
- İndeksleme, dilimleme, döndürme işlemleri için rutinler
- GPU desteği
- iOS ve Android platformlarına port edilmiştir
- Sinir ağı
- Enerji tabanlı modeller
- Tahminsel analitik
- Makine öğrenimi
Yapay Zeka Programı ile Ne Yapılır?
Veri Yönetimi
Büyük miktarda verinin işlenmesi yorucu olabilir. Yapay zeka programları, bu süreci basitleştirmenize yardımcı olabilir. Bunu da veriyi yapılandırarak ve karmaşık desen tanıma kullanarak olası öğrenmeleri vurgulayacak şekilde yapar. Yapay zeka programı, insan veri analistlerinin işlenmemiş verileri daha az zaman harcayarak düzenlemesini ve sorgulamasını kolaylaştırabilir.
İnsansı Arayüz
Birçok yazılım şirketi, doğal dil girişi ile etkileşime giren sanal asistan gibi ürünler kullanır. Bu da yapay zekanın, insan iletişiminin içsel karmaşıklıklarını ele almasına yardımcı olmasından dolayı mümkündür. Makine öğrenimi, yazılımın aldığı girişleri daha iyi anlamasına ve konuşulan sorulara daha uygun yanıtlar vermesine yardımcı olur.
Problem Çözme
Karmaşık problemleri çözmeyle ilgili en önemli görevlerden biri alternatiflerin değerlendirilmesidir. Verilen bir dizi komutlarla yapay zeka teknolojisi, şirketin gereksinimlerine uygun seçenekleri hızlı bir şekilde belirleyebilir. Çözümünün uygun olup olmadığı konusunda geri bildirim aldıktan sonra yapay zeka programı, gelecekte daha doğru kararların verilmesini sağlayabilir.
Otomasyon
Bazı yapay zeka programı türleri, insan çalışanlar tarafından tamamlanan görevleri otomatikleştirebilir. Otomasyon, farklı operasyonel süreçlerin verimliliğini artırabilir ve şirketin insan kaynaklarını ekonomize etmesine olanak tanır. Yapay zeka, şirketin otomatikleştirebileceği yeni alanları ve görevleri bulmak için kullanışlı olabilir. Otomasyon, kullanıcıya yönelik ve kurumsal düzeydeki yazılımların her ikisinde de iş akışlarını kolaylaştırmaya ve tekrarlayan görevleri insanların yapma ihtiyacını azaltmaya yardımcı olur.
Optimizasyon
Bazı organizasyonlar, süreç optimizasyonu için yapay zeka programlarını kullanır. Makine öğrenimi, verimlilikler için fırsatları bulmaya veya kullanıcılarla etkileşimde daha iyi yollar bulmaya yardımcı olabilir. Farklı endüstrilerdeki ekipler, bir şirketin finanslarını iyileştirmek veya perakende ürünlerin en iyi düzenini bulmak için yapay zekadan faydalanır. Yapay zeka destekli optimizasyon, en popüler kurumsal yapay zeka programlarının önemli bir özelliğidir.
Derin öğrenme
Derin öğrenme, insan beynini taklit eden bir şekilde desen tanıma kullanan yapay zeka türüdür. Bu, bir yazılım programının yazılı dosyaları yorumlamasına, görüntüleri tanımasına hatta kullanıcı davranışlarını modellemesine yardımcı olabilir. Derin öğrenme, tahminsel belirlemeler yapmak için mevcut materyalin örneklerini kullanır. Farklı endüstriler, yüz ve konuşma tanıma gibi birçok yaygın uygulama için derin öğrenmeyi kullanır.
Otonom araçlar
Yapay zeka destekli teknoloji, tüm otonom ve yarı otonom araçların merkezinde yer almaktadır. Otonom araçlar, görsel giriş, ivme, hız ve sıcaklık gibi büyük miktarda gerçek zamanlı veriyi yorumlamak için yapay zeka programlarını kullanır. Otonom araçlar, bu bilgileri insanlar gibi karar vermek için kullanır fakat daha hızlı işleme süresine ve doğru tahmin yeteneklerine sahiptir.