Telefonlarımızı özel pek çok şey için kullanabiliyoruz. Örneğin banka kartı bilgilerimiz, özel mesajlaşmalarımız veya fotoğraflarımız, telefonumuzda tuttuğumuz birkaç şeyden birisi. Bunlar dahil olmak üzere telefonumuzdaki her şeyi korumak içinse ekran kilidi atarız. Böylelikle telefonunuza sizin dışınızda başka bir kişinin erişimini engellemiş olursunuz. Fakat telefonunuza erişebilen birileri varsa, bilmesini istemediğiniz uygulamalara şifre koyma yoluna gidebilirsiniz.
Uygulamalara Şifre Koyma Nedir?
Uygulamalara şifre koyma, bir mobil uygulamada depolanan veya iletilen verilerin şifrelenmesi sürecini ifade eder. Şifreleme, verileri yalnızca şifre çözme anahtarına sahip biri tarafından okunabilen bir koda dönüştürme işlemidir.
Uygulama şifreleme, kullanıcı kimlik bilgileri, kişisel bilgiler ve mali veriler gibi hassas bilgileri yetkisiz erişimden korumak için kullanılır. Bu, veriler aktarılırken veya dururken şifrelenerek yapılır, bu da bilgisayar korsanlarının bilgilere erişmesini zorlaştırır.
Uygulamalara Şifre Koyma Adımları
Bir uygulamaya şifre koyma, yetkisiz erişimi önlemek için uygulamaya bir güvenlik katmanı eklemektir. Uygulamanızı şifreyle korumaya yönelik izlemeniz gereken genel adımlar şunlardır:
- Başkalarının tahmin etmesi zor, ancak sizin için hatırlaması kolay ve güçlü bir şifre seçin.
- Bazı cihazlar, belirli uygulamaları şifreyle korumanıza olanak tanıyan yerleşik bir uygulama kilitleme özelliğiyle birlikte gelir. Bu seçeneğin mevcut olup olmadığını görmek için cihaz ayarlarınızı kontrol edin.
- Cihazınızda yerleşik bir uygulama kilidi özelliği yoksa, uygulama mağazasından bir üçüncü taraf uygulama kilidi indirip yükleyebilirsiniz. Birçok farklı uygulama kilitleme uygulaması mevcuttur, bu nedenle ihtiyaçlarınıza uygun olanı bulmak için biraz araştırma yapın.
- Bir uygulama kilidi yükledikten sonra şifre oluşturarak ve korumak istediğiniz uygulamaları seçerek bunu ayarlamanız gerekir. Bazı uygulama kilitleri, parmak izi veya yüz tanıma gibi ek güvenlik önlemleri ayarlamanıza da olanak tanır.
- Korumalı uygulamayı açıp şifre girmeden uygulamaya erişmeyi deneyerek uygulama kilidini test edin. Uygulama kilidi düzgün çalışıyorsa, erişim izni verilmeden önce şifreyi girmeniz istenecektir.
Uygulamalara Şifre Koyma Yöntemleri
iPhone Uygulamalara Şifre Koyma
Apple, cihazlarını her zaman kullanıcılarının tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlamıştır. iPhone da belirli uygulamalara şifre atayabilmenizi sağlayan özelliklere sahiptir. Şimdi bunların neler olduğuna birlikte bakalım.
Denetimli Erişim ile iPhone’da Uygulamalara Şifre Koyma
iPhone’daki Denetimli Erişim özelliği, cihazınızdaki biri hariç tüm uygulamaları şifreleyerek erişime kapatılmasını sağlıyor. Bunu yapabilmek için aşağıdaki adımları izlemelisiniz:
- iPhone’unuzda Ayarlar > Erişilebilirlik sıralamasını takip edip ardından Denetimli Erişim‘i açın.
- İlk olarak Parola Ayarları‘na, sonra da Denetimli Erişim Parolası Ayarla‘ya dokunun.
- Şimdi bir şifre belirleyip belirlediğiniz şifreyi tekrar girin.
- Ardından şifre koymak istediğiniz uygulamaya gidin.
- iPhone 8 ve önceki sürümlerde Home tuşuna üç kez dokunun. iPhone X ve sonraki modellerde ise yan taraftaki düğmeye üç kez dokunun.
- Şimdi Denetimli Erişim‘i seçip Başlat‘a dokunun.
Bu işlemle birlikte uygulamaya şifre atamış oldunuz. Denetimli Erişim’i sonlandırmak için Home tuşuna veya yandaki tuşa üç kez basıp Denetimli Erişim‘i seçin ve Bitir‘e dokunun.
Ekran Süresini Kullanarak iPhone’da Uygulamalara Şifre Koyma
Bazı iPhone kullanıcıları, Denetimli Erişim’i yalnızca bir uygulamanın kullanılabiliyor olmasından dolayı oldukça kısıtlayıcı olarak görüyor. Bu sebeple spesifik bir uygulamaya şifre koyma işlemi yapmak istiyor olabilirsiniz. Böyle bir durumda Ekran Süresi özelliğini kullanabilirsiniz.
iOS 12 ve üzeri sürümlerde bulunan Ekran Süresi, uygulamalarda harcadığınız süreyi izlemenizi sağlayan bir özelliktir. Ayrıca istediğiniz uygulamanın kullanım süresini kısıtlayabilir, isterseniz bazı uygulamalara bir süre boyunca şifre atayabilirsiniz.
Ekran Süresi özelliği ile iPhone’da uygulamalara şifre koymak için şu adımları izleyin:
- iPhone’unuzdan Ayarlar > Ekran Süresi sıralamasını takip edin.
- Buradan Uygulama Sınırları adlı seçeneğe dokunup Sınır Ekle‘yi seçin. Şimdi iPhone’unuzda yüklü olan tüm uygulamaların bir listesini görüyor olmalısınız.
- Hangisine kısıtlama getirmek istiyorsanız onu seçin ve İleri‘ye dokunun.
- Şimdi kısıtlamayı hangi zaman aralıkları için uygulamak istediğinizi belirleyin. Bunu dakika, saat hatta gün olarak belirleyebilirsiniz.
Bu özelliğin dezavantaj sayılacak kısmı, kısıtlamayı bir süreliğine yapabiliyor olmanızdır. Fakat kısıtlama süresini daha uzun bir zamana da yayabilirsiniz.
Android Uygulamalara Şifre Koyma
Telefonumuzu başkasının kullanması için ödünç verdiğimiz zamanlar olabiliyor. Böyle durumlarda aklımıza ilk gelen şey, gizlilik kaygısı oluyor. Dolayısıyla uygulamalara şifre koyarak gizliliğinizi sağlamak istiyor olmanız gayet anlaşılır bir durum.
Aşağıda Android uygulamalara şifre atayabileceğiniz iki farklı yöntem göreceksiniz.
Ekran Sabitleme ile Uygulamalara Şifre Koyma
Android telefonlardaki Ekran sabitleme özelliği, iPhone için bahsettiğimiz Denetimli Erişim özelliğiyle epey benzerlik göstermektedir. Android telefonunuzda bu özelliği etkinleştirmek için aşağıdaki adımları izlemelisiniz:
- Android telefonunuzdan Ayarlar > Güvenlik sıralamasını takip edin.
- Gelişmiş‘e dokunup sonrasında Ekran Sabitleme veya Pencereleri Sabitle seçeneklerinden birini seçin.
- Şimdi kaydırıcıyı Açık duruma getirin.
- Sabitlemeyi kaldırdığınız sıra cihazı kilitle veya sabitlemeyi kaldırmadan önce PIN sor düğmesini değiştirin. Bu işlem, uygulamanın sabitlemesini kaldırmadan önce telefonunuzun şifre soracağı anlamına gelmektedir.
- Son olarak Genel Bakış seçeneğine, ardından sabitlemek istediğiniz uygulamaya ve sabitle üzerine dokunun.
Ekran Sabitleme özelliğini kapattığınızda cihazınız eski durumuna döner ve sabitleme işleminden önceki tüm uygulamalar tekrar çalışır hale gelir.
Üçüncü Taraf Uygulama ile Uygulamalara Şifre Koyma
Son olarak belirli uygulamalara şifre koyarak güvenliğini sağlamanıza yardımcı olan üçüncü taraf uygulamalardan bahsedeceğiz. Bunlardan en popüler olanları ise sırasıyla AppLock, Smart AppLock ve AppLock Pro‘dur. Eğer AppLock uygulaması ile belirlediğiniz şifreyi unuttuysanız, şuradaki makalemize göz atarak yeni şifrenizi alabilirsiniz. Yine de hangi şifre koyma uygulamasını kullanıyor olursanız olun, yalnızca sizin bildiğiniz ve hatırlaması kolay bir şifre belirlemeye özen göstermelisiniz.