WhatsApp’taki görüşmelerinizin gizliliği ve güvenliği sizin için önemliyse, şifre koyma yöntemi ile onları koruma altına alabilirsiniz. Bunu Android, iPhone ve WhatsApp Web için farklı yöntemler kullanarak hayata geçirebilirsiniz. Şimdi WhatsApp’a şifre koyma işlemi nasıl yapılır, her bir yönteme derinlemesine bakalım.
WhatsApp Şifre Koyma Nedir?
WhatsApp’a şifre koymak, uygulamaya yetkisiz erişimleri önlemek için uygulamaya ek bir güvenlik katmanı eklemek anlamına gelmektedir. Bu işlemi cihazınızda bulunan özelliklere ve kullandığınız WhatsApp sürümüne bağlı olarak çeşitli şekillerde yapabilirsiniz.
WhatsApp’a şifre koymanın bir yolu, akıllı telefonunuzda veya tabletinizde bir cihaz kilidini veya şifreyi etkinleştirmektir. WhatsApp dahil herhangi bir uygulamanıza erişmeden önce cihazınızın kilidini açmak için bir şifre veya PIN, parmak izi veya yüz tanıma gibi bir biyometrik kimlik doğrulama yöntemi kullanmanız gerekecek.
Başka bir seçenek de WhatsApp’ın kendisinde yerleşik güvenlik özelliklerini kullanmaktır. WhatsApp şu anda hesabınıza bir PIN kodu eklemenizi sağlayan “iki adımlı doğrulama” adlı bir özellik sunmaktadır. Bu PIN kodu, siz (veya bir başkası) WhatsApp’ı yeni bir cihaza kurmaya çalıştığınız zamanlarda gerekli olacaktır. Bu özelliği WhatsApp uygulamasından Ayarlar > Hesap > İki adımlı doğrulama sıralamasını izleyerek etkinleştirebilirsiniz.
WhatsApp’a bir şifre veya PIN kodu eklemenin mesajlarınıza yetkisiz erişimi tamamen engellemeyeceğini unutmamalısınız. Şüpheli bağlantılara tıklamaktan kaçınmak, cihazınızın yazılımını güncel tutmak ve hassas bilgilerinizi güvenli olmayan ağlar üzerinden paylaşmamak gibi çevrimiçi güvenlik için bazı önlemler almalısınız.
WhatsApp Şifre Koyma Yolları
WhatsApp Şifre Koyma | Android
Android cihazlardaki WhatsApp uygulamasına şifre koyma işlemi için üçüncü taraf uygulamadan faydalanacağız. Çünkü WhatsApp’ta yerleşik olarak uygulamaya erişimin kısıtlanması gibi bir özellik bulunmuyor. Bu sebeple Google Play Store’dan AppLock isimli uygulamayı yükleyerek, WhatsApp’ınız için şifre atayabilirsiniz. Şimdi bunu aşama aşama nasıl yapabileceğinizden bahsedelim:
- Uygulamayı Android cihazınıza yükledikten sonra açtığınızda sizden kilit açma modeli çizmeniz istenecek.
- Onaylamak için bir sonraki ekranda aynı kilit açma modelini bir kez daha çizin.
- Ardından sizden bir güvenlik e-postası girmeniz istenecek. Bu e-postayı da girdikten sonra Kaydet simgesine dokunun.
- Bu işlemle birlikte AppLock’un ana ekranına yönlendirileceksiniz. Ekranı aşağı kaydırın ve Android telefonunuzda korumak istediğiniz uygulamalar listesinden WhatsApp’a dokunun.
- Bir sonraki ekranda AppLock’un yanındaki kaydıracı sağa doğru sürükleyerek uygulamayı etkinleştirin.
Son işlemle birlikte artık telefonunuzdan WhatsApp’a erişmek isteyenler, belirlediğiniz kilit açma modelini çizmek zorundalar. Fakat kendinizi tam anlamıyla garantiye almak için ‘uygulama gizleme’ yöntemine de hakim olmalısınız. Çünkü telefonunuza ulaşan bir kişi, AppLock’u kaldırdığı andan itibaren WhatsApp hesabınıza tekrar erişebiliyor olacak. Bunu nasıl yapabileceğinize dair kapsamlı bir makale hazırlamıştık. Şuradan ulaşacağınız makalemiz üzerinden bir uygulamanın nasıl gizlenebileceğini tüm detaylarıyla öğrenebilirsiniz.
WhatsApp Şifre Koyma | iPhone
Apple’ın Face ID ve Touch ID özelliklerini yalnızca iPhone’un güvenliği için değil, WhatsApp gibi uygulamalara erişim için de kullanabilirsiniz.
Herhangi bir kişi, iPhone’unuzun şifresini bilip cihazınıza erişebilse bile WhatsApp sohbetlerinizi görebilmesi için yüzünüze veya parmak izinize ihtiyaç duyacak. Şimdi WhatsApp şifre atamak için sırasıyla aşağıdaki işlemleri uygulayın:
- WhatsApp uygulamasını açın.
- Ekranın sağ alt köşesinde bulunan Ayarlar sekmesine dokunun.
- Buradan Hesap > Gizlilik sıralamasını takip edin.
- Çıkan seçeneklerden Ekran Kilidi yazılı kısmın üzerine dokunun.
- Touch ID veya Face ID arasından bir seçim yapın. iPhone’unuzda Face ID özelliği yoksa, yalnızca Touch ID özelliği çıkacaktır.
- Şimdi Face ID veya Touch ID için belirlenen sürelerden bir tanesini seçin.
Ekran Kilidi etkinleştirildiğinde, bildirimlerden gelen mesajları yanıtlamak ve aramaları yanıtlamak hala mümkün olacak. Fakat kayıtlı yüz veya parmak izi olmadan WhatsApp sohbetlerine erişilemeyecek.
WhatsApp’ta Touch ID veya Face ID Nasıl Atlanır?
Konunun amacı dışında bir bilgi olsa da yine de aklınızda olması açısından bu yöntemden de bahsetmek istedik. Face ID veya Touch ID ile korunan WhatsApp mesajlarına erişmeniz gerekiyorsa, iPhone’un şifresine sahip olduğunuz takdirde bunu gerçekleştirebilirsiniz. Aşağıdaki adımları takip ederek WhatsApp’ta Face ID veya Touch ID kilitleme işlevini ortadan kaldırabilirsiniz:
- iPhone’unuzdan Ayarlar‘ı açın.
- ‘Face ID ve Parola‘ veya ‘Touch ID ve Parola‘ya ilerleyin.
- Şimdi iPhone’un şifresini girin.
- ‘Face ID/Touch ID Kullan‘ bölümünün altındaki ‘Diğer Uygulamalar‘a dokunun.
- WhatsApp’ı kapatıp yeniden açın.
- Son olarak iPhone’un şifresini girin.
Bu yöntemle birlikte WhatsApp’ın Face ID veya Touch ID kullanma yetkisini iptal etmiş olursunuz.
Uygulama ile WhatsApp Şifre Koyma
Android telefonlarda ve iPhone’da WhatsApp’a şifre koymak için faydalanabileceğiniz bazı üçüncü taraf uygulamalar bulunuyor. Bu uygulamalar, sizin belirlediğiniz şifre yöntemi aracılığıyla (PIN, desen gibi) WhatsApp’ı şifreleyerek daha sonra bu şifre aracılığıyla açabilmenize olanak tanıyor. Android ve iPhone’da uygulamalara şifre koyma konusuyla ilgili hazırladığımız geniş çaplı makaleye şuradan ulaşabilirsiniz.
WhatsApp Web Şifre Koyma
WhatsApp Web, masaüstü uygulamasını kullanmayanlar için bir diğer çözümdür. Tarayıcınızdan WhatsApp Web bağlantısına tıkladığınızda, uygulamayı tarayıcı üzerinden kullanabiliyorsunuz. Eğer şifre koymadıysanız, bilgisayarınıza erişebilen herhangi bir kişi WhatsApp’ınıza da kolaylıkla erişecektir. Zira önceleri WhatsApp Web’i kullanabilmek için telefonunuza ihtiyacınız vardı. Artık telefonunuz yanınızda olmasa veya internete bağlı olmadığınız zamanlarda bile WhatsApp Web’i kullanabiliyorsunuz. Bu da şu demek oluyor; önceden WhatsApp Web’i kullandıysanız herhangi bir kişi de kullanabilir. Bunu önlemek için bir Chrome uzantısından faydalanacağız.
WA Web Plus for WhatsApp adlı Chrome eklentisini tarayıcınıza yükledikten sonra sırasıyla şu işlemleri uygulayın:
- WA Web Plus uzantı simgesine tıklayarak WhatsApp Web’i açın.
- Uzantı menüsünü açmak için WA Web Plus simgesine tekrar tıklayın.
- “Kilit ekranını etkinleştir [Parolayı Ayarla]” ögesini seçin.
- Son olarak WhatsApp Web’de kullanmak istediğiniz şifreyi belirleyin.
WhatsApp Web için şifrenizi belirledikten sonra yaptığınız değişikliğin aktif olması için WhatsApp Web’i tekrar açın. Bu andan itibaren WhatsApp Web’i her açtığınızda sizden belirlediğiniz şifreyi girmeniz istenecek.
Eklenti ile belirlediğiniz WhatsApp Web şifresini değiştirmek veya silmek için tekrar eklentiyi açıp WA Web Plus menüsünden “Şifre Belirle” (Set Password) seçeneğine tıklayın. Yalnız WA Web Plus menüsünü açmak için şifrenizi girmeniz gerektiğini de unutmayın.
Sıkça Sorulan Sorular
Birisi izinsiz olarak WhatsApp hesabıma erişmeye çalışırsa ne olur?
Birisi izni olmadan WhatsApp’ınıza erişmeye çalıştığında, iki adımlı doğrulama PIN’inizi girmesi istenir. Çok fazla yanlış PIN girildiğinde ise WhatsApp hesabınız belirli bir süre için geçici olarak bloke edilir. Ayrıca başarısız denemeler hakkında bir bildirim alacaksınız.
WhatsApp’ın kilidini açmak için parmak izi kullanabilir miyim?
Cihazınız biyometrik kimlik doğrulamayı destekliyorsa, bunu WhatsApp için de etkinleştirebilirsiniz. Bunu yapmak için WhatsApp ayarları > Hesap > Gizlilik > Parmak izi kilidi bölümüne gidin ve kurulumu yapmak için talimatları izleyin.
WhatsApp şifremi unutursam kurtarabilir miyim?
İki adımlı doğrulama PIN’inizi unutursanız, iki adımlı doğrulamayı ayarlarken kullandığınız e-posta adresinizi vererek şifrenizi sıfırlayabilirsiniz.