Windows 11 işletim sistemi hakkında bu zamana kadar çok şey duymuşsunuzdur. Ücretsiz yükseltmeden yararlanarak Windows 11’i seven veya ondan nefret eden pek çok kişiyle karşılaşmışsınızdır. Artık denemek için Windows 11’e yükseltmeye çalıştığınızda şöyle bir hata ile karşılaştınız: “Windows 11, işlemci desteklemiyor”. İlk bakışta çok can sıkıcı bir sorun gibi görünse de bunun üstesinden gelebilirsiniz. Fakat öncesinde kafalardaki bazı soru işaretlerini ortadan kaldıralım.
İşlemcim Windows 11’i Neden Desteklemiyor?
Microsoft, Windows 11 tarafından desteklenen işlemci listesini yayınladı Bu listeye aşağıdan göz atabilir, işlemcinizin desteklenip desteklenmediğini öğrenebilirsiniz. Ancak bazı kullanıcıların aklında şu sorular olabilir:
S1. İşlemcim minimum gereksinimleri karşılasa bile (1 GHz veya daha hızlı ve 2 veya daha fazla çekirdek) neden desteklenmiyor?
Birçok işlemci, gereksinimleri karşılasa da desteklenen işlemci listesinde bulunmuyor. Bunun nedeni, Windows 11’in VBS gibi bazı güvenlik özelliklerine ihtiyaç duymasıdır. Bu özellikler, eski işlemcilerde mevcut değildir.
Windows 11’i bu desteklenmeyen işlemcilerden biriyle kurarsanız, bilgisayarınızın güvenliği ve performansı garanti edilmez. Bu nedenle Microsoft bu işlemcileri listeye eklemedi.
S2. İşlemcim neden artık Windows 11 için desteklenmiyor?
Desteklenen işlemci listesi her zaman değiştirilebilir. Bu nedenle, birçok kullanıcı artık işlemcisinin Windows 11 tarafından desteklenmediğini bildiriyor. Böylelikle Windows 11 güncelleme bildirimini alamıyorlar veya Windows 11 güncellemesi yüklenemiyor.
İşlemcinizin artık desteklenmemesi, Microsoft’un 2018 öncesi işlemcileri yasaklamasından kaynaklanmaktadır.
Windows 11 Hangi İşlemcileri Destekliyor?
Microsoft, Windows 11’in duyurusundan hemen sonra işlemci gereksinimlerini listeleyen birkaç çelişkili web sayfası paylaşmıştı. Ancak duyurunun üzerinden birkaç gün geçtikten sonra her şey daha net hale gelmişti. Microsoft’a göre Windows 11, yalnızca aşağıdaki işlemcileri destekliyor:
- Intel: 8. nesil veya daha yenisi
- AMD: Ryzen 2000 veya daha yenisi
Bu gereksinimler, Microsoft’un resmi Windows 11 uyumluluk sayfasında belirtilmiştir. Intel, 8. nesil yongalarını 2017 yılında piyasaya sürmüştü. AMD ise 2018’de 2. nesil Ryzen işlemcilerini piyasaya sürdü. Bu da Windows’un ciddi anlamda yeni işlemciler talep ettiğini gösteriyor. Windows 10’un, Windows 7’nin çalıştığı çoğu işlemciyi desteklediğini düşünürsek, bunun büyük bir değişim olduğunu söyleyebiliriz.
Microsoft, İşlemci Konusunda Neden Bu Kadar Katı?
Kullanıcıların ‘Windows 11 işlemci desteklemiyor‘ hatasını almasının altında Microsoft’un kendisine göre önemli gerekçeleri bulunuyor.
Microsoft için güvenlik, Windows 11 ile birlikte her şeyden daha önemli bir hale geliyor. TPM 2.0 donanım gereksiniminde olduğu gibi modern bir işlemci de en son güvenlik özellikleri için önemli bir yerde bulunuyor. Bu, tüm Windows 11 bilgisayarlarda varsayılan olan sanallaştırma tabanlı güvenlik ve üst seviye yönetici korumalı kod bütünlüğünü içerir. TPM 2.0 sayesinde tüm Windows 11 bilgisayarlarda, dosyaları şifrelenmiş biçimde depolamak için Cihaz Şifrelemesi özelliği bulunuyor. Ayrıca hepsinde önyükleme işlemini kötü amaçlı yazılımlardan koruyan Güvenli Önyükleme de yer alıyor. Güvenlik, şirketin birinci ilkesiyken diğer kriterler arasında yüksek RAM’in Windows 11’i daha kararlı bir şekilde çalıştıracağıdır.
Windows 11 Minimum Sistem Gereksinimleri Nedir?
Bilgisayarınız aşağıda açıkladığımız Windows 11 minimum sistem gereksinimine ulaşmadığında, “Bu bilgisayar Windows 11’i çalıştıramıyor” hata mesajını alırsınız:
İşlemci: 1 gigahertz (GHz) veya daha hızlı, uyumlu bir 64 bit işlemcide veya Çip Üzerinde Sistemde (SoC) 2 veya daha fazla çekirdekle | İnternet bağlantısı: Windows 11 Home kurulumu için Microsoft hesabı ve internet bağlantısı gerekir |
TPM: Güvenilir Platform Modülü (TPM) sürüm 2.0 | Grafik kartı: DirectX 12 uyumlu grafikler / WDDM 2.x |
Depolama: 64 GB veya daha büyük depolama cihazı | Ekran: >9”, HD Çözünürlükle (720p) |
Sistem donanım yazılımı: UEFI, Güvenli Önyükleme özellikli | Bellek: 4 GB RAM |
Eğer yukarıdaki sistem gereksinimlerini karşılayan bir bilgisayarınız yoksa, bu hata mesajınızı almanız oldukça doğal.
Windows 11’i Uyumsuz Bir Bilgisayara Kurabilir miyim?
Tüm bu bilgiler ışığında haliyle kullanıcıların aklında birkaç soru daha beliriyor. Bunlardan birisi Windows 11’i uyumsuz olan bilgisayarıma kurabilir miyim? Diğeri ise desteklenmeyen işlemciye Windows 11 kurulursa ne olur?
Sisteminiz işlemci nedeniyle yalnızca Windows 11 ile uyumlu değilse ve desteklenmeyen başka donanım parçası bulunmuyorsa, Windows 11’e yükseltmede herhangi bir sorun yaşama riskiniz en düşük seviyededir. Ancak bu, risklerin sıfır olduğu anlamına gelmiyor.
Microsoft, Windows 11’i desteklemeyen hiçbir bilgisayarın temel Windows 11 güncellemelerini alamayacağını söylüyor. Buna ek olarak şu bilgiyi geçiyor: “Windows 11’in işlemci uyumsuzluğu yaşayan bilgisayara yüklenmesini önermiyoruz. Bu, bazı ciddi uyumluluk sorunlarına neden olabilir. Buna rağmen Windows 11’i yüklemeye devam ettiğinizde bilgisayarınız artık destek almayacak ve güncellemeleri alamayacak. Uyumluluk eksikliğinden dolayı bilgisayarınızda meydana gelecek olası hasarların da Microsoft’la bir ilgisi olamaz.“
Tüm bunlara rağmen bilgisayarınıza Windows 11’i kurabilirsiniz. Tabii Windows 11’e geçtiğinizde bazı riskleri göze almayı da kabul etmiş oluyorsunuz. Microsoft’un da söylediği üzere bilgisayarınız Windows güncellemelerini almayabilir, sık sık BSoD hatası görebilirsiniz. Her ne kadar işlemciniz uyumsuz da olsa en az birkaç yıl daha yeni bir bilgisayar satın almayı erteleyebilirsiniz.
‘İşlemci Desteklemiyor’ Hatası Alan Bilgisayara Windows 11 Nasıl Kurulur?
Microsoft’un uyarılarına rağmen bilgisayarınızı Windows 11’e yükseltmeye karar verdiyseniz, izlemeniz gereken adımları aşağıda bulabilirsiniz.
Windows 11 ISO Dosyasını İndirin
İlk olarak Microsoft’un web sitesini ziyaret ederek Windows 11 ISO dosyasını indirmelisiniz (sayfanın en altında bulunuyor). Bunu yalnızca 64 bit işlemcili bilgisayarlar için yapabileceğinizi unutmayın.
Kayıt Defteri Girdisi Ekleyin
Şimdi Windows 11’i normal şartlarda uyumsuz olan bilgisayarınıza yüklemek için bir Kayıt Defteri girdisi eklemeniz gerekecek. Bunun için şu adımları izlemelisiniz:
- Başlat menüsünü açıp ardından regedit yazın ve Kayıt Defteri Düzenleyicisi‘ni çalıştırın.
- Düzenleyiciyi açtıktan sonra bilgisayarım\HKEY_LOCAL_MACHINE\Sistem\Setup\MoSetup konumuna gidin.
- MoSetup klasörüne sağ tıklayıp Yeni > DWORD (32-bit) Değeri (New > DWORD (32-bit) Value) ögesini seçin.
- Şimdi bu değeri AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU olacak şekilde yeniden adlandırın. Ardından üzerine çift tık yapıp Değer verisi kısmına 1 yazın.
- Son olarak Tamam yazısına tıklayın.
Artık Kayıt Defteri Düzenleyicisi’ni kapatarak bilgisayarınızı Windows 11’e yükseltmeye geçebilirsiniz.
ISO Dosyası ile Windows 11’i Kurun
ISO dosyasını bilgisayarınıza yükledikten sonra Windows 11’e yükseltme aşaması için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
- ISO dosyası üzerine sağ tık yapın ve çıkan seçeneklerden en üsttekine tıklayın.
- Dosya Gezgini‘nde yeni bir sürücü görünecek. Bu sürücüyü seçip setup.exe dosyasına çift tık yapın.
- Şimdi Windows 11 yükleyici sihirbazı başlamış olmalı. Devam etmek için ilk ekranda beliren İleri seçeneğine tıklayın.
- Bir sonraki ekranda karşınıza çıkan yükümlülükleri kabul etmek için sağ alt köşedeki Kabul Et ögesine tıklayın.
- Şimdi sihirbaz, en son güncellemeleri kontrol etmeye başlayacak. Bu biraz zaman alabilir.
- Kontrol sonrası bilgisayarınızın minimum gereksinimleri karşılamadığına dair bir uyarı mesajı göreceksiniz. Bunu zaten biliyorsunuz, yine de Kabul Et‘i seçin.
- Sihirbaz, bundan sonra güncellemeleri tekrar kontrol edebilir. En son Kuruluma Hazır yazılı bir bildirim göreceksiniz. Devam etmek için Yükle‘yi seçin.
Bu andan itibaren Windows 11 yükseltmesini biraz beklemek durumundasınız. Ortalama birkaç saat sürecektir. Yükseltme işlemi esnasında, Windows 11’in kurulumunun tamamlanmasına ne kadar kaldığına yönelik bir yüzde göreceksiniz.
Windows 11’i Kullanmaya Başlayın
Kurulum tamamlandıktan sonra artık Windows 11’i kullanmaya başlayabilirsiniz. Oturum açabilmeniz için Microsoft hesap bilgilerinizi kullanmanız yeterli olacaktır. Eğer şifrenizi unuttuysanız, şifre sıfırlama işlemi için yapmanız gerekenlere şuradaki makaleden ulaşabilirsiniz.
“Bu PC Windows 11’i çalıştıramaz. En az 4GB RAM olmalı” Sorunu Nasıl Çözülür?
Bu sorun, sistem belleği depolama alanı çok düşük olduğunda ortaya çıkar. İşlemciniz Windows 11 ile uyumlu ise, bu sorunu bilgisayarınıza yeni bir bellek çubuğu ekleyerek çözebilirsiniz.
Genellikle yeni bellek çubuğu mevcut olanla aynı marka olmalıdır. Ayrıca mevcut bilgisayarınızda ek bir bellek çubuğu yuvası yoksa, eski bellek çubuğunu daha büyük biriyle değiştirin.
Desteklenmeyen Bir İşlemciye Windows 11 Yüklemenin Potansiyel Riskleri
Desteklenmeyen bir işlemciye Windows 11’i yüklediğinizde, peşi sıra riskler de beraberinde gelmektedir.
Microsoft’un belirttiği üzere Windows 11’i desteklenmeyen bir bilgisayara yükleyen herkes, Windows 11’e gelecek önemli güncellemeleri almayacak. Bununla birlikte Microsoft, en son Windows’u desteklenmeyen donanıma yüklemenizi önermiyor.
Ben de Windows 11’i eski ikincil bilgisayarıma birkaç kez yükledim ve birçok sorunla karşılaştım. Örneğin BSOD gibi sorunlarla karşılaştım; mesela PC’nin yavaş çalışması ve ani kapanması gibi sorunlar yaşadım. Bir keresinde Windows 11’i çalıştırmak için 5 kez yeniden yüklemem gerekti. Ancak kötü de olsa bunları deneyimlemenin avantajlarını da görmüş oldum.
Bahsettiğimiz üzere bazı uyumsuzluk sorunları olacaktır, hatta mavi ekran sorunu (BSOD) ile de karşılaşabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Windows 11’i yüklemek için TPM 2.0’ya ihtiyacım var mı?
Microsoft ilk etapta Windows 11’i çalıştırmak için kesinlikle TPM 2 veya TPM 2.0 destekleyen bir işlemciye sahip olmanız gerektiğini belirtiyordu. Artık durum böyle değil. En güvenli ve güncel bir Windows 11 deneyimi için hala önerilse de kesinlikle gerekli değildir.
TPM 2.0’ye sahip olup olmadığımı nasıl bilebilirim?
Eğer bilgisayarınızın Windows 11’i TPM 2.0 ile çalıştırabilecek durumda olup olmadığından emin değilseniz, manuel olarak etkinleştirmeyi deneyebilirsiniz. Zira TPM 2.0’ı etkinleştirmeniz gerekebilir. Bunun için PC’nizin UEFI veya BIOS’una girin ve TPM için geçiş düğmesini arayın.
İşlemcimin Windows 11 ile uyumlu olup olmadığını nasıl kontrol edebilirim?
Microsoft tarafından sağlanan PC Health Check programını kullanarak işlemcinizin Windows 11 ile uyumlu olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bu program, sisteminizi tarar ve cihazınızın Windows 11 için minimum gereksinimleri karşılayıp karşılamadığına dair bilgi sağlar.
İşlemcim Windows 11 ile uyumlu değilse ne yapmalıyım?
İşlemciniz Windows 11 ile uyumlu değilse mevcut işletim sisteminizi kullanmaya devam edebilir veya Windows 11 için minimum sistem gereksinimlerini karşılayan yeni bir cihaza yükseltmeyi düşünebilirsiniz.
İşlemcim desteklenmiyorsa Windows 11’i bir sanal makinede çalıştırabilecek miyim?
Windows 11’i sanal bir makinede çalıştırmak mümkün olsa da işlemcinizin sanallaştırma yazılımını çalıştırmak için minimum gereksinimleri karşılaması gerekir.