Yapay Zeka Nedir, Nasıl ve Nerelerde Kullanılır?

yapay-zeka-nedir-nerelerde-kullanilir-1

Yapay zeka, bilgisayarların bir yazılım sayesinde insanlar gibi düşünmesini sağlar. Yapay zeka nedir? sorusu en basit ifadeyle bu şekilde tanımlanabilir. Tarihi çok geçmişe dayanan yapay zekalar, son yıllarda teknolojinin de gelişmesiyle daha fazla gündemde yer edinmeye başladı. Teknoloji çağında olmamız nedeniyle yapay zeka aslında birçok alanda bizimle. Gelecek için korkutan bir şey olsa da, günümüzü oldukça kolaylaştıran bir bilim ürünüdür.

Yapay zeka günümüzde hayatımızı kolaylaştıracak pek çok alanda bize yardımcı olur. Tıp sektöründen ticarete kadar neredeyse her alanda yapay zeka kullanılabilir. Bu yazımızda sizler için yapay zeka hakkında bilmeniz gereken tüm detayları yazdık.

yapay-zeka-nedir-nerelerde-kullanilir

Yapay Zeka Nedir?

Dilimizde “artificial intelligence” İngilizce tanımının çevirisi olarak kullanılan yapay zeka terimi, teknoloji dünyasında “AI” olarak anılmaktadır. En kısa anlatımla “insan beyninin ve düşünce sisteminin kopyalanması” olarak tanımlanabilir. Tanımı daha da basitleştirmek gerekirse “bilgisayar programlarının insanlar gibi düşünmesini sağlayın” ifadesi kullanılabilir. Yapay zeka teknolojisi son yıllarda popüler hale gelse de aslında bilgisayar teknolojisi kadar eskidir. 1943 yılında İngiliz bilim adamı Alan Matheson Turing “Makineler düşünebilir mi?” sorusunu sormuştu. Bu soru günümüzde geliştirilmekte olan yapay zeka teknolojisinin temelini oluşturmaktadır. Turing’in 1950-1951 yılları arasında bilgisayarlar için geliştirdiği satranç yazılımı, yapay zekanın bilinen ilk kullanımıydı. Kısacası yapay zeka sanılanın aksine yeni bir teknoloji değil.

Yapay zeka araştırmaları sürecinde sıklıkla “makine öğrenmesi” ve “derin öğrenme” gibi tanımlarla karşılaşmaktayız. Bu tanımların isimleri üzerinden yapay zeka ile ilişki kurmak mümkün olsa da konuya aşina olmayan kişiler bu tanımların farklı teknolojiler olduğunu düşünebilir. Aslında yapay zeka gerçek teknolojinin adıdır. İngilizcede “machine learning” olarak tanımlanan makine öğrenmesi, yapay zekayı oluşturan unsurlardan biridir. Benzer şekilde teknoloji de İngilizcede “deep learning” olarak ifade edilir ve bizim dilimizde “derin öğrenme” olarak tercüme edilebilir. Makine öğrenmesinin unsurlarından biridir. Bu bilgileri daha açıklayıcı bir şekilde örneklendirmek gerekirse yapay zeka dünyadır, makine öğrenimi dünyayı oluşturan ülkelerden biridir ve derin öğrenme ülkeyi oluşturan şehirleri temsil eder. Derin öğrenmede “derin makine öğrenimi” tanımı da kullanılmaktadır.

yapay-zeka-nedir

Yapay Zeka Nerelerde Kullanılır?

Oyunlar

Bilgisayarlar ve oyun konsolları için tasarlanan oyunlar, yapay zekanın favori alanıdır. Örneğin Far Cry ve Call of Duty gibi oyunların yeni versiyonlarında gerektiğinde üstün yapay zekaya sahip oyun robotları yer alıyor. Bu oyun robotları, çoğu kriteri göz önünde bulundurarak eylemlerine karar verebilir ve kullanıcıların önünde güçlü rakipler haline gelebilir.

Sanal Asistanlar

Yapay zekanın en çok kullanıldığı alanlardan biri de sanal asistanlardır. Apple ve Google tarafından kullanılan Siri ve Microsoft’un aşina olduğu tüm sanal asistanlar yapay zeka ile çalışır. Bunlara Cortana adında bir kişisel asistan da ekleyebiliriz. Bu teknolojiler yapay zekaya sahip sanal asistanlardır.

Akıllı Arabalar

Google’ın ve ardından Tesla’nın yönettiği kendi kendine giden araba modelleri de gelişmiş yapay zekaya sahip. Bu araçlar, yol ve trafik koşullarını dikkate alarak, şu anda ideal alanda ilerleme kaydetmeseler bile, gelişme çağındaki teknolojinin sürüş sorunlarını tamamen ortadan kaldırabilmektedir.

yapay-zeka-nerelerde-kullanilir

Dolandırıcılığı Önleme

Burada iki konuyu tartışacağız. Birincisi antivirüs yazılımı, ikincisi ise Google gibi büyük bir gelişmiş arama motorudur. Google arama motoru, yanıltıcı içeriğe sahip sayfaları filtreleyebilir. Kullanıcılara zarar vermemek için bu içerikler internet ortamından silinebilir. Örneğin; Google arama motoru, dolandırıcı web sitelerini kısa sürede tespit edip ortadan kaldırabilir.

Sohbet ve Destek Botları

Sohbet ve Destek robotları tamamen kullanıcılar için hazırlanmış bir yapay zeka ürünüdür. Amaçları bize 7/24 destek olmaktır. Bu botlar sizinle yazılı olarak sohbet edebilir ve istediğiniz alanlarda bilgi verebilir. Bu tür robotlar henüz beklenen verimi üst düzeyde yakalayamasa da Facebook’un bu alandaki atılımları yapay zeka yetenekleriyle insanları şaşırtabilir.

Güvenlik Sistemleri

Yalnızca tanımlı kimlikler, sesler veya yüzler ile girişe izin verilen güvenlik sistemleri de yapay zekanın kullanıldığı en zorlayıcı alanların başında geliyor. İnsanlar böyle bir anlaşma önermekten sıkıldıklarında makine hemen sıkılmaz ve tavizsiz güvenlik sağlayabilir. Ayrıca makineler sosyal mühendislik saldırıları tarafından ele geçirilemez.

yapay-zekanin-kullanim-alanlari

E-Ticaret

İlk olarak Amazon ve Google AdSense tarafından kullanılan yapay zeka yardımıyla bilgisayar kullanıcılarının daha önceki aramaları değerlendiriliyor. Bu şekilde doğru bir satış teklifi yapılıyor. Sistem aynı zamanda internet reklamcılığı için de kullanılmaktadır.

Yapay Zeka ve Tıp

SARS-CoV-2 ile enfekte olan ancak herhangi bir semptom göstermeyen kişiler virüsü bilmeden başkalarına yayacaktır. Artık asemptomatik hastalar için geliştirilen yapay zeka (AI) modelleri, sağlıklı kişilerde öksürük ile hasta kişilerde öksürük arasında ayrım yapabiliyor. Yapılan testlerde yapay zeka Semptomatik ve hastanede yatan COVID-19 hastalarının %85,5’ini ve testi pozitif çıkan ancak semptom göstermeyen asemptomatik hastaların %100’ünü doğru teşhis etti.

Yapay zeka sayesinde son yıllarda birçok hastalığın tedavisi de kolaylaştı. Yapay zekanın kullanıldığı en yararlı alan sağlık ve tıp sektörüdür.